Novae Svistov Bulgaria

Situl Novae este situat pe malul sudic al Dunării, în Bulgaria, lângă Sviştov (un loc pe unde a intrat armata rusă pe teritoriul Bulgariei, în timpul războiului ruso-turc în 1877).
Aşa cum prea bine ştim, marea migraţie a influenţat foarte mult dezvoltarea aşezărilor din Antichitate. Astfel că multe triburi au apărut şi au dispărut în acea perioadă. Unul dintre aceste triburi sunt goţii. De-a lungul anilor, Novae a fost centrul Federaţiilor Gotice din Imperiul Roman.
Acest sit arheologic se află chiar la intrarea în oraşul Sviştov. Ca să localizaţi mai bine locul, căutaţi oraşul peste drum de Dunăre de Zimnicea. Este un sit arheologic descoperit cu ajutorul polonezilor din Varşovia. O parte din el, este încă îngropată din cauza lipsei de fonduri.
Novae, principala frontieră nord-estică a Imperiului, a fost martoră a marii migraţii şi la coliziunile dintre triburile germanice, sciţi, slavi şi romani.
Tabăra a apărut în anul 45 e.n. când găzduia legiunea a opta a lui Augustus, până în anul 69 e.n. cand a ajuns în teritoriu Legiunea I Italică.
Acum din păcate lucrarile sunt sistate şi monumentul nu este încă foarte îngrijit. Dar potenţialul există iar dacă săpăturile vor continua se vor descoperi şi mai multe. Acum pe acolo singurii vizitatori eram noi şi ciobanul cu caprele. Din păcate prea puţini ştiu despre acest loc. O altă bucăţică de istorie ce se poate pierde.
În apropierea sitului Novae, există un oraş civil, unde veteranii de război, comercianţii şi meşteşugarii trăiau cu familiile lor.
Un al doilea oraş a fost descoperit la doar 2 km est de Novae, care probabil ajunsese la statutul de municipiu sau de oraş cu propria lui conducere. Spre sfârşitul secolului al treilea şi începutului celui de-al patrulea, tabăra militară a devenit treptat fortăreaţă cu mai multe forţe militare şi populaţie civilă.
Excavările făcute prin intermediul parteneriatului bulgar – polonez au scos la lumina Principia (cartierul general al legiunii), împreuna cu multe statui, inscripţii, piese din statui de bronz, monede de la începutul secolului al patrulea şi o sculptură rară ce îl înfăţişează pe Împăratul Karakala (311 – 317 e.n.).
Un zid păstrat încă chiar foarte bine.
În urma cercetărilor făcute în situl Novae au fost descoperite şi instrumente medicale, picturi murale, lămpi din ceramica, două statui din bronz întregi.
Excavarile au dus şi la descoperirea unor clădiri: spitalul militar, baia legiunii, o clădire în afara taberei, despre care se crede că e rezidenţa reprezentantului diplomatic permanent al Vaticanului în legiune.
În secolele 5 si 6, Novae era cunoscută ca oraşul episcopului, de unde avem justificare şi pentru multele bazilici ce au fost descoperite în cadrul sitului.
Novae este, în prezent, cea mai bine examinată tabără romană din Bulgaria, iar unele din cele mai impresionante descoperiri le puteti găsi la expoziţia arheologică.

Comments

Anonymous said…
Faine pozele cu caprele! :D
Acum serios, imi place foarte mult lumina in pozele astea. Si bineinteles a doua e superba!
vulpitza said…
Desi nu am fost in Bulgaria si nici nu imi doream, pozele tale ma fac sa ma razgandesc :)
Kate - Mulţam! Ehe.. mă aşteptam să îţi placă căpriţele. Erau chiar dulci.. şi destul de docile. Îmi plăceau că ele mergeau cu grijă pe acolo.

Vulpitza - Atunci cu atât mai mult mă voi bucura! Este o ţară ce totuşi merită o şansă! Şi.. nu mă refer la litoral.. acolo este nimic faţă de alte locuri superbe din interior. O să încerc în timp să arăt românilor ce superb este în Balcani (în viitor sper să ajung şi în Serbia, Albania, Macedonia, Bosnia)
Larisa Baltă said…
ce te mai plimbi... :P
off the record: ete-ma la casa noua... http://www.spre-sfarsitul-lumii.com/
:D