Pestera Bacho Kiro Dryanovo Bulgaria

Aşa cum spuneam în articolul precedent, încă din vară căutasem această peşteră. Citisem despre ea în ghidul meu (folosesc doar Rough Guide) şi acolo spunea că este o peşteră frumoasă, pe care e bine să nu o ratezi.
De data aceasta urmând atentă indicatoarele, copilul din mine şi-a adus aminte de weekendurile petrecute la munte în copilărie când mai vizitam uneori şi peşteri.. şi am pornit pe potecuţa înzăpezită.
Am găsit şi aici din fericire o mică cascadă, că tot era o zi bună.
Peisajul nu m-a dezamăgit nici de data asta! Şi ca de obicei am rămas plăcut impresionată de faptul că totul era aşa de curat şi îngrijit pe acolo.
Peştera se află la doar 300 şi ceva de metri de mănăstire. Primii turişti au intrat în această peşteră în anul 1938. Bacho Kiro cum era numit Kiro Petrov Zanev, era doar un învăţător, un om de litere care s-a făcut cunoscut în cadrul Revoltei din Aprilie.
Peştera are 3,600 de metri, dar nu toate galeriile sunt deschise turiştilor. Din ce am văzut, cele mai periculoase sunt închise iar altele sunt în proces de consolidare.
Am înteles că aceasta ar fi una dintre cele mai vizitate Peşteri de pe teritoriul Bulgariei. Prima sală a fost cea mai darnică pentru speologi. Acolo s-au găsit urme ale oamenilor ce datează înca din Paleolitic.
La intrare poţi alege 2 tipuri de bilete, pentru turul mai lung de peşteră, sau pentru cel scurt. Din păcate nu mai ştiu exact preţurile. Am impresia că pentru cel scurt era 2 leva şi pentru cel lung 4 leva.
Temperatura din interior este de 13 grade mereu, iar umiditatea este în jur de 90%. Surprinzător este că au fost găsit urme care atestă coexistenţa omului cu animalele.
În mare parte traseul este foarte bine luminat încât să nu ai probleme în interior. Doar pe alocuri, când treci dintr-o "cameră" în altă trebuie să acorzi puţin mai multă atenţie pereţilor şi tavanului care te pot lovi.
Şi aici am crezut că suntem singurei.. era încă matinal. Dar la scurt timp după intrarea noastră în Peşteră am fost uimiţi să vedem ditamai grupul de oameni mergând în marş după "lider". Erau oamenii veniţi în team-building.
Mi-a plăcut că erau foarte civilizaţi. Nu ţipau mai mult decât era necesar. Au stat toţi foarte liniştiţi până li s-a făcut un mic intructaj despre ceea ce urmau să facă.
O chestie cu adevărat socantă este numărul mare de bănuţi pe care îi vei găsi prin peşteră. Acolo unde pereţii au permis (sau chiar solul) turiştii şi-au pus o dorinţă şi au lăsat acolo un bănuţ. Neavând nicio fântână aici, au improvizat puţin. Şi chiar erau o mulţime de bănuţi. Şi nu doar din Bulgaria, ci şi din România şi alte tări vecine.
În unele zone.. mai şi picura, iar pământul era mai ud, aşa că trebuia să acorzi mare atenţie fiecărui pas pe care îl faci.
Ai grijă pe unde mergi, acestea sunt singurele scări mai periculoase de acolo. Nu atât din cauza întunericului cât din cauza umidităţii, ele devenind alunecoase.
Aici erau şi bulgarii de la team-building. Care se distrau pe cinste! Chiar nu credeam că se pot face chestii aşa faine în peşteri. Erau împărţiţi în vreo 4 grupuri, fiecare făcând alte activităţi, mai uşoare sau mai dificile. Unii urcau în rapel, alţii căutau "comori", cei din poză încă nu m-am prins ce anume făceau. Îşi testau capacităţile cred.
Imaginea asta mă face să mă gândesc puţin la peştera lui Clark din Smallville. Aduce puţin cu ea nu? Doar că asta e mult mai micuţă şi fără astfel de aventuri. Aşa că dacă ajungeţi în zona nu ezitaţi să opriţi la Mănăstire! Sunt doua obiective turistice în 2!

Comments

Rose said…
Frumos, pestera lui Ali Baba! :D A lui Clark, a cui o fi, ca e faina rau.
cezar said…
de pe la bulgari iti trimit invitatie la niste poze picasaweb.google.com/oldrocker1950 ma gindeam la pestera orlova chuka si nu numai...
Multumesc mult de poze Cezar! Le-am admirat pe toate si te-am invidiat. Te-ai plimbat enorm prin Rusenski Lom.
frumoase poze si descrierea.eu sunt fan Bulgaria ,bunicii mei sunt din Veliko-Tarnovo.
iti recomand sa mergi la Rusalka,Tiulenovo,Kamen-Briag,Shabla sau Rezovo.Eu abia astept sa merg in vara asta acolo!
Ce frumos! Adica bunicii tai sunt bulgari? Da chiar au multe zone frumoase! Am fost peste tot unde ai zis in afara de Tiulenovo. Asta e o destinatie de cautat vara asta. Poti cauta pe blog ca am multe artcole cu BG mai ales cu litoralul.