Podul Belenski Byala

by - March 06, 2010

Podul Belenski este un pod în arc ce traversează râul Yantra. Este situat la o ieşirea din oraşul Biala şi este considerat un element fundamental al arhitecturii din timpul Renaşterii Bulgare.
A fost construit între anii 1865 - 1867 de către inginerul bulgar Kolyu Ficeto, cel care a mai făcut şi alte monumente celebre precum Biserica Trinităţii din Sviştov, Casa cu maimuţă din Veliko Târnovo, Muzeul Renaşterii din Veliko Târnovo, Podul de la Lovech şi Biserica Dryanovo.
Podul încă rezistă destul de bine, se poate circula pe el am observat. Din păcate nu este încă atât de bine întreţinut pe cât ar fi necesar, dar aparţine de micul şi săracul orăşel Byala (în traducere însemnând Alba).
La unul din capetele podului se află această statuie a constructorului.
Podul, construit din calcar şi gips este lung de 276 m şi lat de 6, are 14 arce de cerc, fiecare cu o anvergură de 12 metri şi decorate cu basoreliefuri reprezentând animale.
După inundaţiile din 1897, 130 m din lungimea podului sunt distruşi, lucrările de refacere şi consolidare din 1922 şi 1923 i-au stricat aspectul original.

You May Also Like

3 Comments