Craciun in Budapesta Ungaria - Partea 13 Market Hall

Marea piaţă se află chiar lângă Podul Libertăţii din Budapesta. Există multiple legături de tramvai care ajung aici în funcţie de locul de unde veniţi. Ea se află chiar la finalul celebrei străzi comerciale Vaci ut.
Încă de la intrare vei fi uimit de aspectul interior. Deşi ai fi tentat să compari iniţial clădirea cu Gara de Nord, îţi va trece repede impresia, cînd vei vedea ce minunăţii se ascund sub acel acoperiş. Este cea mai mare piaţă închisă din oraş şi cea mai spectaculoasă.
La parter o să găsiţi în primul rând legume, fructe şi multe specialităţi din carne (pentru gurmanzi este un adevărat paradis al aromelor). Apoi desigur că mai apar şi alte produse precum uleiul, brânza, untul şi cam orice s-ar găsi într-un supermarket (exceptând lapte, iaurt etc care se găseau mai greu acolo). Parterul funcţia pe post de piaţa unită cu supermarket, unde varietatea era mai mare decât în orice hypermarket din România. Eu nu mănânc multă carne în general, dar pe cuvântul meu că acolo mă apucase cheful să încerc multe chestii datorită mirosului îmbietor.
Aici chiar mi-a fost greu să aleg ceva. Cred că am făcut câteva ture de piaţă ca să pot admira tot înainte să mă hotărăsc. Ceva ce nu aş face în mod normal. Dar ordinea şi disciplina de care dădeau toţi dovadă era frapantă. Nu îmi venea să cred că eu chiar sunt într-o piaţă. O mare bilă albă pentru cei care vindeau fructe şi legume pentru că nu îţi îndesau ei în pungă ce doreau (cum se întâmplă mereu la noi, că tăranul decide ce să îţi dea) ci îţi dădeau punga, tu alegeai, o dădeai la cântar şi plăteai. Astfel totul se derula foarte repede şi fără bătai de cap şi oameni nemulţumiţi.
Doar unul din nenumăratele standuri ce vindeau carne. Aveau multe mezeluri bune. Dar cei mai criminali erau cârnaţii, mai ales că erau şi puţini picanţi, erau perfecţi de pus într-o omletă dimineaţa.
Şi desigur PAPRIKA!
Cât despre traficul de acolo, era identic cu cel din Gara de Nord. Ca şi la noi, unde sunt produse bune şi ieftine merg toţi bătrânii, mai ales în capitală unde este un adevărat sport să faci piaţa.
Dar prezentarea produselor era genială. Nu am mai văzut în viaţa mea asemenea ordine, asemenea rigoare. Spun asta pentru că totul era aşa de frumos aranjat ca şi cum ar fi fost o expoziţie. Am văzut acolo cea mai superbă metodă de prezentare a unor mezeluri. Îţi venea să cumperi doar datorită acelei prezentări din vitrină. Aici felul în care totul era cât mai frumos aşezat era pe post de reclamă. Totul era parca ca un ceas, fiecare rotiţă îşi vedea de treaba ei şi ajuta când îi venea rândul.
Pe alocuri ţi se părea chiar bizară ornamentarea. De exemplu craniul din poza asta mă face să ma gândesc la un western, sau ceva în stilul acela. Doar pe acolo mai vedeai aşa ceva la vreun "ranch" pus la loc de cinste.
De precizat că la etaj sunt cele mai faine magazine cu suveniruri! Cele mai bune preţuri pentru orice tip de suvenir aici le găsiţi! De la tricouri la tablouri, până la feţe de masă, eşarfe.. Dacă tot doriţi să luaţi prietenilor ceva frumos şi nu piperat, atunci la etaj, mai ales pe culoarul din mijloc. Ca să nu mai zic că puteai şi aici să stai să mănânci ceva proaspăt şi cald sau să te încălzeşti cu un vin fiert.
Mister Piggy cel şmecher!

Comments

ma scuzi, eu am ramas cu gandul la carnatzii aia picanti :))

imi aduc aminte in Budapesta ca am mancat la aperitiv un fel de pastrama lasata la macerat in vin, dumnezeiasca, never forget hihi :D

fain articol, as always :)