Craciun in Budapesta Ungaria - Partea 4 Parlamentul Ungar

Clădirea Parlamentului din Ungaria (Magyar Országgyűlés) este una dintre cele mai mari clădiri legislative din lume. Se află în Budapesta, în Piaţa Kossuth Lajos (maghiară Kossuth Lajos tér), pe malul stâng al Dunării.
Parlamentul este emblema oraşului. Nu cred că există altă clădire care să fie la fel de celebră. Este fotografiată din toate unghiurile posibile de milioanele de fotografi ce fac o escală la Budapesta. Clădirea rămâne la fel de impunătoare fie că este văzută din faţă, fie că este văzută de pe malul celălalt al Dunării, fie de la Castelul Buda, fie de la Bastionul Pescarilor.
Clădirea a fost proiectată în stilul englez neogotic sau Gothic Revival (însă în clădire se regăsesc şi alte stiluri, cum ar fi barocul şi stilul francez renascentist, asemănător celui din Palatul Westminster) de renumitul arhitect Steindl Imre între anii 1885–1904. Prima şedinţă a guvernului maghiar a avut loc în data de 8 iunie 1896, la aniversarea unui mileniu de la înfiinţarea statului maghiar.
Faţada principală este cea de la Dunăre deşi intrarea se află prin Piaţa Kossuth Lajos. În total clădirea are 242 de sculpturi atât în interior cât şi în exterior. Atunci când intri în interiorul Parlamentului, încă de la început eşti prins în transă de superbele scări ornamentale, de frescele de pe tavan şi apoi de superbele statui ce îţi indică calea.
Intrarea în Parlament şi Piaţa de Crăciun. O Piaţă de Crăciun ce nu a fost promovată suficient sau care nu a beneficiat şi de altă atracţie în afară de clădirea din spate. Deşi erau multe lucruri frumoase acolo, era foarte puţină lume. Mulţi treceau să vadă Parlamentul şi ignorau aproape total micul târg de aici.
Drăguţul pom de Crăciun.
Pentru mai multe informaţii despre orele de vizitare, preţuri şi limbile în care puteţi solicita un ghid puteţi afla chiar de pe site-ul oficial. Vizitare plăcută!

Comments

john said…
Cea mai mare cladire cu prosti, ca la noi :))
Eu am vorbit strict de cladire. Nu stiu nimic despre cei care lucrează sau nu acolo şi nu mă interesează. Scopul meu e de a prezenta lucrurile frumoase din punctul meu de vedere.
Anonymous said…
@john, acolo nu lucreaza parlamentari rromani!