Craciun in Budapesta Ungaria - Partea 5 Podul cu Lanturi

A doua emblemă a Budapestei este Podul cu Lanţuri (Széchenyi lánchíd) care concurează îndeaproape cu Parlamentul. Pentru mine acest pod a rămas adânc întipărit în memorie încă din 2003, prima dată când am vizitat Budapesta când mă îndrăgostisem de el şi de uimitoarea panoramă oferită de Dealul Gellert. Aşa că şi anul trecut imediat ce am ajuns şi am studiat zona de langă apartament, am fugit pe Podul cu Lanţuri să-i fac o sedinţă foto cum se cuvine.
Atunci admirasem podul doar de pe Dunăre. Asta pentru că optasem pentru o mică croazieră pe Dunăre (ceva ce vă recomand să încercaţi dacă dispuneţi de timpul necesar, noi din păcate nu am mai avut timp de data asta să mergem) astfel reuşind să vedem toate podurile importante, aşa am aflat eu primele lucruri despre istoria oraşului şi m-a fascinat ce frumos era luminat pe timp de noapte.
vedere înspre dealul Gellert
-
Podul cu lanţuri din Budapesta (denumit Széchenyi lánchíd, în memoria omului de stat István Széchenyi) este un pod suspendat ce traversează Dunărea făcând legătura între Buda şi Pesta. Este primul pod permanent construit peste Dunăre în Budapesta, fiind deschis în 1849.
Pe malul estic (adică Pesta) podul începe din piaţa Roosevelt unde se află palatul Gresham şi Academia Ungară de Ştiinţe, celălat capăt fiind pe pe malul vestic care ajunge in Piaţa Adam Clark, unde se află kilometrul zero şi Funicularul ce duce la castelul din Buda.
La nivel simbolic dacă vrem să privim lucrurile, se poate considera că acest pod este legătura dintre est şi vest, unind cele 2 părţi ale oraşului în una singură, astfel sporindu-i şi notorietatea.
Pentru cei pasionaţi de vaporaşe, este un loc superb de unde poţi admira de la vapoare mari de croazieră (mă refer la cele care străbat Dunărea) până la micile bărcuţe particulare. Este un adevărat spectacol din acest punct de vedere.
vedere către Four Seasons Hotel Gresham Palace
Podul a fost proiectat de inginerul englez William Tierney Clark în 1839, iar construcţia a fost supravegheată de inginerul scoţian Adam Clark (de unde si numele pieţei de pe partea Buda). Podul reprezintă o versiune mai mare a unei construcţii precedente a lui William Clarke, anume podul Marlow peste Tamisa din Marlow, Anglia.
István Széchenyi, conte de Szécheny a fost un scriitor şi politician, unul dintre cei mai importanţi reformişti maghiari. Podul îi poartă şi acum numele datorită donaţiilor generoase făcute de acesta, făra de care podul nu ar fi astăzi atât de impresionant.
Dunărea, Podul Elisabeta (Erzsébet híd) în depărtare şi Gellert-ul
Un loc perfect unde să poţi face o mică pauză, chiar şi iarna pe un frig de crăpau pietrele locul este execelent cu o cană de vin fiert în mână (în perioada sărbătorilor se găsesc peste tot).
Şoseaua de pe cealaltă parte a Dunării (Buda)
Noaptea este cea care le arata călătorilor adevărata splendoare a Podului cu Lanţuri. Şi ziua este frumos, dar Budapesta noaptea, este ca un mic basm din care nu mai vrei să te trezeşti.

Comments