Craciun in Budapesta Ungaria - Partea 6 Szabadság tér

Piaţa Libertăţii sau Szabadság tér cum este numită în maghiară, este un superb locuşor la doar câteva sute de metri de Parlament. Din piaţa de acolo doar urmezi mica străduţă Vécsey Út.
Această mare piaţă a fost cândva o garnizoană militară pe vremuri, care apoi a fost distrusă, mulţi soldaţi ce luptau pentru libertate pierzându-şi vieţile aici în anii 1848-49 (de unde şi numele pe care îl poartă azi).
Uimitor este faptul că aproape în mijlocul pieţei o să vedeţi acest monument "comunist". Este unul din puţinele, dacă nu chiar singurul încă expus în oraş (am înţeles că cele care încă mai sunt intacte au fost mutate într-un parc la periferie). Acest monument a rămas aici pentru a le aduce aminte oamenilor de armata roşie ce a eliberat oraşul în 1944-45.
Sediul Televiziunii Naţionale (pe vremuri aici a fost Bursa de Valori. Asta până în anul 1948 câmd a fost închisă de către comunişti, aceasta devenind sediul televiziunii).
Parcul imens din aceea zonă, foarte bine întreţinut. Când am ajuns noi acolo în aceea dimineaţă, potecile nu erau încă bine delimitate, din cauză că tot ninsese zilnic probabil, dar pe la ora 2-3 când bântuiam noi în această zonă lucrau de zor pentru a facilita mersul prin zonă (fără să-ţi rupi vreun membru).
De o parte şi de alta a parcului se poate admira prosperitatea burgheziei maghiare de la începutul secolului 20. În partea de vest se află Bursa de valori, una dintre cele mai grandioase clădiri din oraş. Este uimitoare prin faptul că deţine şi elemente de arhitectură greacă, ce se îmbină perfect cu alte elemente de origine siriană. Clădirea are 2 turnuri ce se aseamănă cu templele Khmer.
Pe partea opusă televiziunii se află Banca Naţională, care se face remarcată prin basoreliefurile de care dispune în exterior. O bună bucată din materialele de construcţie se pare că au fost aduse din Transilvania. Trebuie să mai spun şi că Ignác Alpár (care a fost arhitectul acestor 2 clădiri) a mai făcut planurile sau a ajutat la construcţia primăriilor din Deva, Cluj şi Sighişoara, dar şi a Bisericilor Reformate din Sighişoara şi Braşov.
Această clădire în stil Vienez adăposteşte Ambasada Statelor Unite. Este impresionant de mare şi foarte bine păzită. Poza am facut-o cu zoom înainte să văd semnul "fotografiatul interzis" (pentru că atunci m-am potolit instant). Este haios, că această clădire este fix lângă monumentul în cinstea armatei roşii, puţin ironic nu?
Această clădire ciudată, care pe mine m-a dus cu gândul la pozele făcute de prieteni prin Barcelona, este sediul Trezoreriei Naţionale. Clădirea se află fix în spatele Ambasadei SUA.
Străduţa ce începe lângă ambasadă se termină fix la intrarea în această Piaţă. Totul era foarte curat, bine luminat şi frumos aranjat. Chiar îmi place acest stil de piaţă. Mai ales că este foarte centrală şi totuşi preţurile nu sunt aşa de scumpe. La ei din fericire încă mai sunt ţărani în pieţe, aşa că recomand totuşi să căutaţi de acasă câteva cuvinte în dicţionar(asta dacă nu doriţi să mâncaţi doar la restaurant sau hotel).
În poza asta piaţa pare mai goală pentru că era deja târziu, plus că deja se apropia Crăciunul. Altceva ce mi s-a părut frumos era că nimeni nu comenta dacă îţi puneai singur în punguţă produsele(adică să nu-i laşi doar pe ei să aleagă). Partea frumoasă era că aveau şi câteva zone speciale unde puteai să mănânci în caz că îţi era foame. Şi acum în perioada sărbătorilor se găsea şi vin fiert.
Din nou sediul Televiziunii, de data aceasta noaptea. Foarte frumos luminată clădirea. Mi-a plcăt extraordinar pe acolo că ei îşi pun toate clădirile frumoase şi importante în evidenţă.
După cum povesteam mai sus, cei de la Rebu al lor munceau de zor, elegant chiar (nu împrăştiau zăpada peste tot) şi seara când ne-am întors drumul era perfect curat. Pe oriunde doreai să mergi, nu mai era o problemă gheaţa sau zăpada.
Cel mai bun punct de a vedea întreaga zonă. Plus pe aici era intrarea în parcarea subterană (pentru oameni) care reuşea astfel să ţină stăzile Budapestei mult mai goale şi trotoarele mai libere încât plimbarea să fie o plăcere.

Comments

Catman.ro said…
Foarte frumos pus in scena articolul...