Craciun in Budapesta Ungaria - Partea 14 Castelul Buda

Budai Vár cum este numit Castelul Buda în maghiară, este un castel foarte vechi datând încă din anul 1265. Se ajunge acolo imediat trecând pe Podul cu Lanţuri. Chiar de la baza podului, de lângă Dunăre te poţi bucura de una dintre cele mai frumoase privelişti ale palatului.
Rezidenţa Roială a fost construită de regele Bela IV între anii 1247 şi 1265. Apoi alţi mari conducători precum Prinţul Stefan al Slavoniei, Sigismund care a mărit considerabil palatul devenind cel mai mare palat gotic din acele timpuri.
Poză făcută în timp ce coboram de pe dealul Gellert, admirând panorama ce se schimba cu fiecare pas pe care noi îl făceam. Plus că eram şi invadaţi de ceaţă făcând pe alocuri fotografierea destul de dificilă.
Intrarea în castel dinspre dealul Gellert prin turnul Buzogány.
Dacă vezi doar intrarea asta ai crede că este destul de pustiu în interior. Dar se pare că nu este o intrare atât de populară. Mai vedeai doar localnici rătăciţi sau ieşiţi la jogging care se vânturau pe aici.
Privind înspre Podul Elisabeta. De menţionat că în zona aceea, se află şi un talcioc. Noi nu l-am găsit deschis, cred că nici nu era sezonul, dar poate fi un loc fain pentru care să te abaţi din drum câteva minuţele. O poziţionare mai clară aveţi aici.
Imediat ce ieşeai din turn asta era panorama ce te întâmpina. Curăţenia era cuvânt de ordine. Mai ales prin turn, unde în mod normal te-ai aştepta să găseşti surprize. Aşa că deşi nu era pază deloc curăţenia era respectată. Şi liniştea la fel. Doar românii îşi permiteau să ridice vocea mai mult decât era necesar.
Turnul văzut din interior.
Câteva picături de ploaie găsit prin curtea castelului. Păcat doar că lumina se ducea în fiecare minut. Deja se însera şi îmi era din ce în ce mai greu să pozez la un Iso decent.
Încet, încet totul devea la fel de albastru precum Dunărea. Odată cu apariţia serii şi ceaţa ne părăsea, spre marea noastră bucurie. Interesant era că pe aici se putea intra cu maşina. Deşi bănuiesc că asta era pentru oficialităţi sau ceva foarte important, altfel totul fiind închis.
walking the mile :)
Podul cu lanţuri şi Parlamentul văzute de la Palat pe înserat.
Fiind mai sus, aici se simţea şi frigul. Mai ales pe seară începuse să bată un vântuleţ ce ne făcea dinţii din gură să clănţăne puţin. Dar am îndurat şi am continuat să pozăm.
Şi să pândim noaptea cum învăluia oraşul. Cu asemenea privelişte în faţa ochilor cum să îţi mai doreşti să pleci din loc? Stăteam şi ne uitam ca prostănacii. Deşi eram a doua oară în Budapesta, totul părea din ce în ce mai frumos.
Catedrala Sfântul Ştefan în depărtare
Deja şi prin curtea castelului se lumina tot. Că tot mă plângeam eu că aveam din ce în ce mai puţină lumină. Pe aici abia ce am început să întâlnim mai mulţi turişti ce urcaseră pe scările ce pornesc din piaţa Clark Adam.
Aici eram "On top of the hill". Ajunsesem la finalul urcării şi plimbării. Aşa că am profitat de jocul de lumină oferit de multiplele reflectoare din zonă pentru câteva poze.
Şi mai aruncam din când în când câte o privire către Pod şi Parlament. Pozele astea sunt făcute pe 24 seara, când toţi stăteau liniştiţi pe undeva noi cercetam fiecare centimentru al palatului şi ne bucuram de Budapesta. A început să îmi placă treaba cu vizitatul de sărbători, ca mulţi se înghesuie în restaurante şi astfel poţi vizita în voie fără un puhoi de alţi turişti gălăgioşi în jurul tău.
Parlamentul
În dreapta sus monumentul de pe dealul Gellert lumina precum un far, iar în stânga Podul Elisabeta. O imagine de vis. Se vede şi un colţ din Galeria Naţională de Artă.
Galeria Naţională se poate vizita de marţi până duminică între orele 10-6. Biletul costă puţin peste 1000 Huf. Şi sunt destule lucuri frumoase de văzut, mai ales dacă sunteţi pasionaţi de artă. Puteţi vizita şi cripta Habsburgilor, dar pentru asta trebuie un bilet separat în jur de 500 huf.
The best and most beautiful things in the world cannot be seen or even touched - they must be felt with the heart.
Budavári Sikló este furnicularul ce leagă kilometrul 0 de castelul Buda. Pentru cei care doresc o altă panoramă, pentru cei care nu doresc să urce pe jos s-a inventat şi opţiunea asta. În ambele sensuri costă cam 1400 Huf. Noi nu l-am prins deschis din păcate. Ar fi fost interesant să mergem măcar pe un sens cu el.
A thing of beauty is a joy forever;
Its loveliness increases; it will never
Pass into nothingness.
~ ~John Keats

Comments

Rose said…
Ce frumos arata! :)Imi place in mod special fotografia cea cu Podul cu lanturi si Parlamentul.
Simona Mihail said…
Imi place mult ce fotografii faci. Te pricepi
@ Rose - Podul cu Lanturi sigur te va fascina si pe tine ;) Sper sa ajungi pe acolo curand!

Simona - Multumesc mult. Sunt doar fotografii pe care le fac de drag. ;) Ma bucur ca ai timp sa mai treci pe aici :*