Craciun in Budapesta Ungaria - Partea 17 Targul de Craciun

Încă din prima seară am descoperit târgul de Crăciun, total accidental. Pur şi simplu ne plimbam pe străduţe admirând luminiţele. Deşi eram obosiţi, ne părea rău să ne retragem aşa de repede la "Hotel Plăpumioara" în loc să ne mai plimbăm. Aşa că după ce am vizitat Podul cu Lanţuri.. ne-am mai plimbat prin zonă, până am fost atraşi aici de muzica şi mirosul de vin fiert.
Mai precis în "Vörösmarty ter". De aici începe strada lor comercială Vaci utca. Aici era situat cel mai mare târg de Crăciun. Fiind şi foarte aproape de centru, era foarte uşor să atragă turişti. Se pare că era cea mai bună locaţie, mai ales că fiind chiar lângă strada comercială era un loc pe unde sigur trec turişti.
Pe acolo desigur că era plin de străini, engleza era la putere. Ca să nu mai vorbim despre superbul vin fiert ce te ajuta să nu crapi de frig. Important de reţinut este că la ei târgul de Crăciun durează până pe 24 Decembrie la ora 12 când totul arată ca o zonă părăsită. Aşa că e de preferat să faceţi cumpărăturile până pe 23 seara.
După cum spuneam, era lume din plin. Mai ales că erau fel de fel de mici spectacole pentru fiecare seara a adventului. Şi noi am ajuns acolo la timp pentru a surprinde puţin din spectacol.
Ca orice târg veritabil, oferea şi mâncare din plin. Din păcate pe cât de arătoasă pe atât de piperată la preţ. Asta a fost puţin dezamăgitor. La fel şi vinul fiert, care în unele locaţii era destul de scump. aşa că studiaţi atent zona ca să nu plătiţi dublu pentru acelaţi lucru.
Pomul de Crăciun de la începutul străzii Vaci.
Suveniruri din plin, pentru orice gust.
Dar apoi, a doua zi am găsit un alt târg. Mai departe de centru, în piaţa Jokaj ter, puţin mai încolo de Operă. Mai mic, mai retras, mai ieftin şi cu produse mult mai faine şi atrăgătoare. Asta a fost un târg de unde îţi era frică că vei pleca cu portofelul gol.
Oamenii erau mult mai drăguţi pe aici, mai răbdători. Mi-a plăcut enorm că totul era diversificat şi aveai de unde alege suveniruri pentru cei dragi. Ca să nu mai vorbesc că aici am mâncat şi castane prăjite, după ani întregi de pauză am redescoperit gustul castanelor. Aşa că dacă vedeţi tonete de castane pe stradă, să nu vă fie frică să încercaţi! Sunt delicioase!
Ursuleţii aveau nume care mai de care mai haioase. Desigur, majoritatea erau ungureşti sau cu influenţe slovace.
Şocant a fost să vedem că pentru orice prostiuţa cumpărată şi se oferă bon. Da ştiu că şi la noi ar trebui, doar că nu se face. Eu cel puţin nu mai primisem vreodată bon într-un târg de Crăciun.
Paharul de vin fiert era în jur de 1 euro aici.
Iar Kürtőskalács-ul era divin! Am mâncat ca apucaţii, mai ales după ce am văzut cât de fraged şi bun este. Era ca la mama lui acasă. A fost cel mai bun prânz posibil, mai ales că prin Bucureşti, mai sunt uneori firme care vând aşa ceva, dar oferta e destul de slabă ca şi raport calitate - preţ.
Aşa că dacă mergeţi anul acesta pe acolo, nu rataţi târgurile de Crăciun!

Comments

Rose said…
Kurtos, vin... Dap, Christmas time! :D
Foarte frumos in budapesta, si pozele spu totul...
Rose - O..da! Si tu esti amatoare de Kurtos? Eu il ador pe cel cu nuca de cocos, mai ales alaturi de un pahar de vin fiert.

@retete - Da, este un oras fantastic! Multumesc si de retete! :) Am la ce saliva acum.