Fortareata Abritus Razgrad Bulgaria

De curând am găsit o listă pe wikipedia cu 100 de locuri de vizitat în Bulgaria. Aşa că am început să tai cele pe care le văzusem deja. Am văzut că la numărul 48 era trecut oraşul Razgrad şi lângă el "Abritus".
Oricum aveam de gând să patrulăm prin zonă destul de curând, aşa că ne-am uitat puţin pe wikimapia unde este şi într-o sâmbătă am pornit la drum. Am avut parte de vreme superbă, poate puţin prea mult soare (asta era prin iunie când nu ne loviseră încă ploile).
Vizitarea este gratis, sau cel puţin noi nu am văzut pe nimeni care să împartă bilete deşi turişti erau destui. Doar pentru a intra în micul muzeu de acolo se plătea.
Partea proastă este că dacă nimeriţi tot într-o zi toridă, nu aveţi de unde să cumpăraţi ceva de băut. Nu există (încă) niciun chioşculeţ în zonă. Dar în nici 2-3 minute sunteţi în Razgrad.
Vechiul oraş Abritus se află la doar un kilometru de oraşul Razgrad. Este o veche aşezare militară romană, situată în nord-estul Bulgariei. Pe vremuri fusese una dintre cele mai puternice fortăreţe din Moesia Inferioară.
Fortăreaţa a fost stragic construită în secolul 1 după Chr. pentru a îi apăra pe romani de invaziile din nord. A fost construită pe situl vechiului oraş trac.
Până în secolul 6, oraşul a fost înfloritor datorită activităţii militare şi comerţului, aceasta fiind şi explicaţia pentru numeroasele obiecte din argint şi aur recuperate din pământ. S-au găsit 835 de monede de aur, cea mai mare colecţie de acest gen descoperită în Bulgaria.
Fortăreaţa era un loc care adunase multe religii şi culturi. Populaţia era destul de diversificată traci, romani, greci din Asia Minor. Pe lângă Traci, în Abritus au locuit şi diverşi străini cu funcţii importante.
Primele excavaţii în zonă au început în 1887, dar oraşul a fost descoperit abia în 1954, ca apoi abia în 1976 să fie totul la vedere, aşa cum puteţi vedea astăzi.
Oraşul era construit în binecunoscutul stil roman, cu străzi drepte şi mari, clădiri publice construite în centre urbane în jurul forumului (pieţii centrale) şi fiind aprovizionat cu apă prin conducte de clei.
Castelul are 4 porţi de intrare, 35 de turnuri şi 9 armate. Porţiile se află mereu la jumătatea zidurilor, mai puţin cea din est, care a fost puţin mutată datorită terenului mai dificil.
Porţile aveau 2 uşi, una pe interior şi alta în exterior pentru o mai bună protecţie, turnurile aveau câte 3 etaje. În jurul cetăţii s-au găsit patru necropole, aşezate în toate cele 4 direcţii cardinale.
În interiorul lor s-au găsit mai mult obiecte de ceramică şi ceva bijuterii. Pietrele funerare de pe morminte aveau inscripţii în greacă şi latină.
Diverse relicve protejate de soare, ploaie şi vânt. După ele, am găsit la un moment dat nişte mici puiuţi de cătei, foarte adorabili.
vedere de pe un dâmb
Bătălia de la Abritus a avut loc în Moesia Inferioară cândva în luna iulie în anul 251, şi a avut ca „participanţi” pe cei din Imperiul Roman vs. O federaţie a sciţilor.
Erau destul de mulţi maci prin zonă. Tare frumos arătau, aşa frumos crescând pe lângă ruine. Roşu mergea perfect cu albastrul cerului. Mi-a plăcut că totuşi nu au lăsat buruienile să năpădească locul.
La scurt timp după ce a ajuns pe tron Decius, mai precis în anul 249, Moesia a început să fie atacată de triburi de barbari. Au fost două cauze care au condus la acest lucru, prima este reprezentată de sistarea plăţii „tributului” către triburile mai agresive încă de pe vremea predecesorului său iar a doua greseală a fost marcată de migrarea populaţiei, iar vacumuul ce a rămas pe alocuri, a atras ca un magnet diverşi alţi străini.
Sciţii conduşi de Cniva au atacat în zona Abritusului. Nu se ştiu date exacte despre forţele utilizate atunci, dar se ştie că Cniva a separat trupele sale în 3 unităţi, pentru că una din zone era o mlaştină, aşa că nu a fost necesar de o trupă la fiecare intrare. Asta dovedeşte că era un bun strateg şi că avea o vastă cunoaştere a zonei şi a cetăţii.
Manevra sciţilor s-a dovedit execelentă. Au reuşit să-i atragă pe romani în mlaştină, deşi iniţial totul părea că merge bine. Acest imens măcel a reprezentat o pată neagră în istoria Imp. Roman.
Piaţa centrală
Rămăşiţe de coloane şi câţiva maci
Intrare către o altă stradă, sau probabil vreun magazin
Multe ziduri s-au păstrat destul de bine.

Comments

Roxana said…
Frumos! :) Imi place foarte mult fotografia cu macul rosu printre ruine. [prima cu maci]
Foarte frumos acolo! :D E mai rau doar daca este foarte cald afara. Era plin de maci frumosi pe acolo! Si sa vezi ce dragalasi erau catelusii de acolo!
Unknown said…
foarte dragut !
doar ca nu e vorba de sciti ci de gotii condusi de cnivas

Popular posts from this blog

Tyulenovo Shabla Bulgaria

Colmar Alsacia Franta Haut-Rhin

Orasul Targoviste Bulgaria