Orasul Razgrad Bulgaria

Razgrad, oraş din nord – estul Bulgariei şi capitala provinciei cu acelaşi nume, a fost construit pe ruinele oraşului antic roman Abritus, care se află pe malul râului Beli Lom. Provincia Razgrad are una dintre cele mai dense populaţii de turci din Bulgaria, 27% din cetăţenii din municipalitate fiind turci.
Un oraş micuţ dar frumos. Cu o stradă centrală verde şi plină de terase făinuţe. Un fel de Smârdan în devenire. E puţin şocant să mergi pe stradă şi să auzi cum puştimea vorbeşte mai mult turcă decât bulgară.
De aici până în Târgovişte sunt doar 30 şi ceva de kilometri. Sau oraşul Şumen este iar destul de aproape (iar pe lângă Şumen sunt destule monumente de vizitat).
În 251, oraşul a fost terenul pe care s-a dat Bătalia de la Abrittus, în timpul căreia goţii i-au invins pe soldaţii romani aflaţi sub împăratul Traian Decius şi etruscul Herennius. Această bătălie a rămas în istorie drept prima dată când un împărat roman a fost omorât în luptă de barbari. Lupta a marcat şi momentul de creştere a puterii militare şi a instabilităţii politice în Imperiul Roman.
Arheologii nu au reuşit să determine vârsta exactă a oraşului Razgrad. Dar se ştie cu siguranţă că au fost aşezări umane aici, în valea râului Beli Lom ce taie oraşul în două, încă din antichitate, datorită unor rămăşite considerate ca fiind de pe vremea tracilor.
Multe secole mai târziu, romanii au costruit peste ruinele aşezărilor tracice, strategic oraşul-fortăreaţă Abritus, al cărui nume este legat de bătălia cu Goţii din 251, care a rezultat într-o mare baie de sânge, în care a murit chiar şi Împăratul Derius Traianus.
Flori din plin. Foarte frumos aranjate.
Ca şi în micul lor Târgovişte, şi aici centrul este foarte aerisit, cu străzi mari şi largi, cu un mic părculeţ în centru.
Predecesorul Razgradului a fost aşezarea medievală bulgărească Hrasgrad din secolul 8. După ce Imperiul Otoman a cucerit Bulgaria la sfârşitul secoluilui 14, invadatorii au scris numele oraşului Hezargrad, Hezezgrad sau Hrazgrad, în timp ce bulgarii l-au numit Razgrad. Au rămas 2 monumente de pe vremea otomanilor, Moscheea Ibrahim Paşa şi Turnul cu ceas.
Moscheea Ibrahim Paşa văzută din spate
Din păcate, moscheea este într-o stare destul de proastă zilele acestea. Nu ştiu de ce, dar probabil şi criza este unul din motivele pentru care încă nu s-au alocat fonduri pentru restaurare.
Moscheea Ibrahim Paşa a fost construită în secolul 14 în centrul oraşului. Din relatările călătorului Evliya Chellebi, care a trecut prin acea regiune prin secolul 17, a spus că în acele vremuri Moscheea putea fi comparată cu Rustem Paşa din Constantinopol.
La plimbare prin oraş cu un căţeluş tare înfometat după noi.
Statuie în centrul oraşului
Se observă apropierea de Marea Neagră
O mică fântână lângă care puştii din oraş porniseră o revoluţie împotriva caniculei. Şi chiar părea distractiv. Nu am mai participat de mult la o bătaie cu apă!
Clădirea Primăriei, văzută dintr-o parte
Fântâna şi Moscheea văzută din spate.
Micul parc din faţa Primăriei
Încă se vede că este un oraş ce poate mai mult. Aici dezvoltarea nu a ajuns încă, sau cel puţin nu la fel de puternic. Este un oraş plasat cam în mijlocul câmpiei, fabrici nu prea are.. aşa că merg greu lucrurile.
Turnul cu ceas fix în faţa primăriei. Acesta seamănă foarte mult cu cel din Sviştov dacă vă aduceţi aminte. A fost construit în secolul 18.
Din nou pe străduţa cu terase şi mici pisicuţe
Căutând un loc unde să putem savura un frappe sau o cafea. Până la urmă ne-am decis la un nes frappe şi bine am făcut! Extraordinar de gustos! Urăsc când are prea mult zahăr. Prin Bg, doar o singură dată am nimerit unul prost. Momentan Razgradul primeşte bulină roşie!
Terasa unde am stat
Un bloc destul de interesant făcut. Îmi plac mult acele imitaţii de coloane de la balcon. Şi faptul că per total arată îngrijit. Poate şi fiindcă era destul de central.
Oraşul văzut de la depărtare, în timp ce mergeam către Târgovişte. Aici este doar o parte din oraş, partea vizibilă din acel unghi.

Comments

Anonymous said…
Evliya Çelebi е мъж а не жена (пътница)!
http://ro.wikipedia.org/wiki/Evliya_%C3%87elebi

Popular posts from this blog

Tyulenovo Shabla Bulgaria

Colmar Alsacia Franta Haut-Rhin

Orasul Targoviste Bulgaria