Manastirea Troyan Oreshaka Bulgaria

Mănăstirea Troyan este a 3-a mănăstire ca mărime din Bulgaria. Se află la poalele munţilor Balcani, în partea de nord a Bulgariei. A fost fondată cândva la finalul secolului 16.
Ciudat mi s-a părut faptul că mănăstirea în sine nu se află chiar în oraşul Troyan. Şi la o primă vedere.. de afară nu pare cine ştie ce. Este destul de frumos şi inteligent camuflată.
Mănăstirea este situată pe albia rîului Cherni Osam ce curge pe lângă satul Oreshaka (unde se află şi Mănăstirea). Ea se află la 10 km de oraşul Troyan, în Provincia Lovech.
Intrarea în prima curte, acolo unde se află camerele celor ce locuiesc la Mănăstire cât şi camerele ce se pot închiria de către turişti. Din păcate nu ştiu niciun preţ. Asta se poate vedea la faţa locului. În general ştiu că la mănăstirile din Bulgaria camerele sunt destul de ieftine.
Biserica principală a Mănăstirii a fost reconstruită către finalul dominaţiei Otomane, în timpul perioadei de „Renaştere a Bulgariei”. Picturile din exterior şi interior poartă semnătura marelui pictor Zahari Zograf. (Cel care are picturi şi în Mănăstirea Rila).
Al doilea zid, cel care păzea biserica în sine.
Şi.. Biserica "Adormirea Maicii Domnului". Era destul de haios că peste tot erau afişe cu "fotografiatul interzis" (doar că erau scrise în bulgară), dar erau şi multe afişe cu un aparat foto tăiat de o dungă roşie pentru turiştii ce nu erau bulgari.
Bine, cel mai haios era faptul că deşi era plin de afişe şi semne ce interziceau pozatul, turiştii de pe acolo nu prea păreau deranjaţi de ele. Eu la început am făcut poze mai pe ascuns, fără să văd concret ce pozez.
Dar văzând că ceilalţi care erau acolo făceau de zor poze "la vedere" am prins curaj şi am început să pozez normal. Din fericire pe toată durata şederii acolo nimeni nu s-a luat de noi. Şi eram destul de mulţi care ne pozam peste tot. Dar, asta poate şi pentru că am fost acolo în weekend când poate era prea multă lume de urmărit.
Tot aici, se află încă din secolul 17 una dintre cele mai importante icoane din Ortodoxia Bulgară, şi anume „Fecioara cu 3 mâini”.
O altă pictură ce a atras privirile oricui intra în biserică. Se află pe peretele exterior, chiar lângă intrare în partea stângă.
Între anii în care a fost făcută şi 1830, mănăstirea a trecut prin timpuri grele, de multe ori fiind prădată şi distrusă iar călugării de aici ucişi fără milă.
Au reuşit să scape de aceste orori în anul 1830 abia, când o delegaţie a plecat către Constantinopol unde au cerut să le fie acordată independenţa religioasă, economică şi administrativă pentru a nu se mai afla în subordinea Lovechului. După ce au obţinut acest lucru, mănăstirea s-a dezvoltat într-un centru religios şi cultural.
Mănăstirea este construită în stilul renaşterii Bulgare. Biserica mănăstirii a fost construită abia în anul 1835 de către un maistru priceput, pe numele său Constantin, din oraşul Peştera.
Ea a fost construită din calcar şi cărămizi mari, straturile alternând între cele 2 materiale, astfel reuşind să impresioneze călătorii din acea vreme cu arhitectura sa. Există chiar şi scrieri ce menţionează aceste lucruri, cele mai cunoscute fiind ale călătorului ungar Felix Kanitz.
Deşi multe părţi ale mănăstirii au fost construite de oameni diferiţi, în ani diferiţi, mănăstirea se face din start remarcată prin armonia ce o degajă. Îţi conferă un sentiment de siguraţă şi linişte. La care contribuie din plin şi aerul curat din zonă.
Unul din "holurile" cu camere de care vă povesteam.
Frescile prezente aici au fost pictate de fraţi Zograf, cât şi de alţi artişti din acea vreme care terminaseră împreună cu ei la Şcoala de Artă şi Iconografie din Samokov. Deşi picturile seamănă şi cu cele din alte mănăstiri, aici se poate observa că artiştii au înclinat mai mult balanţa către stilul baroc.
Panorama de sus, de la etajul 2.
Aşa cum a făcut şi la Mănăstirea din Bachkovo, şi aici Zahari Zograf a făcut un autoportret cu el şi stareţul. Apoi mai puteţi observa în zona altarului portretele celor 27 de călugări ce locuiau acolo în acele timpuri.
Apoi picturile de afară sunt încărcate de simboluri, mai ales leul şi elefantul, ce doreau să simbolizeze puterea bulgarilor şi răbdarea avută sub dominaţia Otomană. Cât despre sculpturile din lemn, ele provin din Tryavna, oraş recunoscut pentru superbele lucrări în lemn.
Câţiva din gaşca veselă.
Şi un mic căţel ce căuta răcoare într-o zi destul de călduroasă, în condiţiile în care nu am prea avut parte de soare. Dar de zăpuşeală nu am putut scăpa!

Comments

olahus said…
foarte interesanta manastirea, iar cutzu e foarte dulce
Da, chiar este unul din locuri faine si ascunse din Bulgaria.