Orasul Lagadin Ohrid Macedonia

Este o mică staţiune la 8 km de Ohrid, oraşul aflat pe malul lacului cu acelaşi nume. Localitatea s-a dezvoltat de-a lungul ţărmului lacului. Acum aici sunt vile, unde se închiriază camere, pensiuni şi două hoteluri.
Plajele din Lagadin sunt cu pietre, iar în apă sunt tot pietre, cel puţin la mal. De aceea, este recomandat ca, pentru a evita rănirea picioarelor, baia în lac să se facă cu papuci de plajă. Albania e în partea cealaltă a lacului, la câţiva km depărtare. Apa lacului e răcoroasă, dulce, cu un gust de proaspăt, revigorant.
Perfect curată! Şi caldă ca în cadă.
Pe malul lacului, copiii stau cu picioruşele în apă, râd şi se joacă. Construiesc castele din pietricele. Plaja e îngustă, de câţiva metri, dar copacii oferă un adăpost perfect umbros atunci când afară sunt peste 30 grade.
Plaja din faţa vilei "Robinson Sunset House"
Şi.. localnicii din Ohrid ce veniseră să prindă ultimele raze ale soarelui într-un loc mai liniştit, mai ales că în august este o adevărată invazie de turişti în Ohrid.
Sunt 2 plaje importante în sătuc, numărul 10, aflată chiar la intrarea în localitate, care are o terasă deasupra lacului, o pizzerie, şezlonguri şi umbreluţe. Pentru clienţii fideli se fac reduceri de până la 10 %.
La pizzeria “Don Vito” am mâncat o pizza uriaşă, excelentă. Diametrul ei era de cel puţin 60 cm. Jumătate a fost vegetariană, cealaltă jumătate cu ton şi şuncă pentru a satisface toate poftele, şi ne-am luptat cu ea 5 oameni.
E şocant nu..? Să faci baie în apa caldă, şi puţin mai încolo de tine muntele. La fel ca în Skala Potamia din insula Thassos din Grecia. Acolo am mai văzut un peisaj la fel de frumos.
Lacul era perfect pentru plimbari cu bărcuţele. Mai ales dacă nu eşti expert în a vâsli, este locul perfect unde poţi să înveţi.
Plaja 11 este la ieşirea din Lagadin, amenajată cu paturi pentru relaxare, bănci, şezlonguri şi umbreluţe. Este mai puţin aglomerată decât cealaltă, dar o întrece în frumuseţe.
Ambele plaje sunt perfecte pentru o zi de relaxare, dar noi am preferat de fiecare dată plaja neamenajată, aflată între cele două, în dreptul unui pâlc de stuf, vis-à-vis de vila Kumani. În apă era nisip, nu mai erau pietre, de aceea am ales acelaşi loc de plajă. Se aglomerează seara, când cei din Ohrid, localnicii, vin să facă o baie. Şi, cum în Ohrid plajele sunt mici şi aglomerate, preferă să vină aici.
Acolo sus.. printre pomi se poate observa viluţa, perfect camuflată de copaci.
Apusul văzut de sus, de la căbănuţă.
Şi apoi.. de pe plajă.
Şi acum o mică panoramă a zonei.. din barcă, că deja aţi tot admirat lacul.. dar este timpul să vedeţi ce verdeaţă impresionantă vă încântă ochii acolo.
Vilele ce închiriază camere oferă turiştilor sezlonguri şi umbreluţe, incluse în costul camerei. Aşa că în dreptul fiecărei vile se află locatarii acesteia. În scurt timp îi identificaserăm pe toti. Alţi proprietari de vile aveau bărci cu motor, invitându-şi clienţii la câte o plimbare pe lac. Este o concurenţă între acestia în a oferi cele mai bune servicii clienţilor.
Row, row, row your boat!
Am observat că cei ce locuiau la Robinson Sunset făceau plajă în acelaşi loc în care eram şi noi. O lege nescrisă, ca fiecare să fie în dreptul vilei în care locuieşte a funcţionat pentru toată lumea.
Sunt 2 supermarketuri în Lagadin: unul micuţ, dar foarte bine aprovizionat, de unde toţi cumpărau berea cea mai populară:”Krali Marko”, ce aici era 70 mkd (app 5 ron) şi un supermarket mai mare, Nikle, ce avea în faţă o terasă cu internet wireless.
Cei mai mulţi stăteau cu laptopurile în faţă (sau cu telefonul mobil, în cazul meu), dar şi cu o bere rece, cumpărată din magazin. O afacere extrem de bine gîndită! Mai ales că vânzătoarele erau de o amabilitate ieşită din comun. Acolo chiar se agitau foarte tare ca să îţi fie bine, ei chiar au înţeles cum se fidelidează un turist.. am putea lua lecţii de la cei de acolo.
În ambele magazine preţurile erau mai mult decât decente. (1 kg de rosii, castraveti sau ardei costa 50 mkd, mai putin de un euro, app 4 ron, 1 kg lapte 30 mkd, app 2 ron, cascavalul era 250 mkd- 17 ron/kg, iaurtul de jumatate kg 15 mkd, adica 1 ron).
Berea se găseşte la peturi de 1,5 kg şi sunt 4 sortimente în Macedonia: Krali Marko (70 mkd, adica 5.5 ron), Skopsko (100 mkd, adica app 7.5 ron) Zlaten Dab (85 mkd, app 6.5 ron) şi Gorsko. Bineînţeles că preţul dictează calitatea, aşa că preferata tuturor era Krali Marko, deşi nouă ne plăcea Skopsko. Între cele două magazine este o tarabă cu fructe şi legume, foarte bine aprovizionată.
O tară care nu este în UE, dar care promite multe, un loc uimitor cu drumuri foarte bune, cu oameni fantastici, un loc unde te simţi ca acasă.. şi unde te întorci în fiecare an să îţi revezi prietenii.

Comments