Orasul Lovech Bulgaria
Rezervaţia istorică şi arhitecturală Varosha include nu doar întregul oraş situat pe malul drept al râului Osam, dar şi un număr de clădiri de pe celălalt mal, aflate în imediata apropiere a Podului Acoperit şi a Parcului Stratesh.
Moştenirea arhitecturală se datorează în principal construcţiei, păstrată din perioada renascentistă a Bulgariei. Străzile sunt înguste şi şerpuite, iar de cele mai multe ori, pare că se termină în faţa unor ziduri sau în faţa unei uşi.
Parcelele sunt mici şi înconjurate de pereţi de piatră. Curţile au terase, unde poţi admira iedera şi muscatele sălbatice. O minunată aromă de liliac şi trandafiri pluteşte în aer.
Cele mai frumoase case din cartierul Varosha au fost construite între anii 1850 şi 1870. Cele mai multe dintre aceste case au două etaje. Tipic pentru ele este faptul că nu au magazin la parter, întrucât toate activităţile meşteşugarilor erau concentrate în piaţă şi în interiorul Podului Acoperit.
În rezervaţia istorică şi arhitecturală Varosha, există peste 200 de monumente istorice şi arhitecturale cu importanţă naţională şi locală. Câteva dintre ele sunt: Muzeul Vasil Levski, Complexul Etnografic, Fortăreaţa medievală Lovech, bisericile Uspenie Bogorodichno şi Sveta Nedelia, Podul Acoperit, vechea baie turcească. Mai mult de 180 de case au devenit monumente culturale arhitecturale la începutul secolului al 19-lea.
Tare mi-ar place şi mie să locuiesc într-un asemenea loc frumos. Îi invidiez pe actualii locatari. Casele de tipul asta încep deja să mă obsedeze deja.
Lovech este situat pe cel mai scurt drum dintre Fluviul Dunărea, Munţii Balcani şi Marea Egee. Este un centru natural constituit dintr-o întregă reţea de drumuri, multe dintre acestea fiind construite de romani.
Ulterior, podul a fost folosit ca drum principal nu doar pentru produse, cât şi pentru oameni ce mergeau pe ruta Sofia – Lovech – Sevlievo – Turnovo - Varna. De asemenea, podul a fost singura legătură între cele două parţi ale oraşului – cartierul Varosha şi cartierele de pe malul drept al Osamului.
Pe lângă funcţia de transport, podul a devenit un centru de comercializare şi de manufactură. Magazinele de pe pod au stat atestat, de-a lungul anilor, ocupaţiile ce serveau nevoile imediate ale populaţiei.
Legenda tratatului de pace de la Lovech. În primavara anului 1187, Împaratul bizantin Isaac al II-lea Angelous, a asediat fortareata Lovech. Armata bulgarilor, sub comanda lui Asen si Petar, nu a permis sa fie cucerita fortareata.
Împaratul, însa, a pus la cale un truc, pentru a putea cuceri-o. Pe timpul noptii, a retras armata si a pus câteva posturi de supraveghere pe partea stânga a râului Bashbunar. De-a lungul celor doua zile, nu a existat niciun atac, iar bulgarii s-au relaxat.
Dis-de-dimineata, Regina Elena a iesit din fortareata, împreuna cu câinele sau, printr-un tunel secret, pentru a lua apa din râu. Ea a fost observata si prinsa de postul bizantin. Împaratul a trimis un mesaj catre tarul Asen, cerând pace si un schimb demn pentru captura facuta. Astfel, s-a ajuns la un tratat de pace, care a recunoscut oficial existenta Regatului Bulgar, si în schimbul reginei a fost trimis fratele mai tânar al lui Asen si Peter - Ivanitsa. El a fost dus la Tsarigrad, dar dupa câtiva ani a scapat si s-a întors în Bulgaria, unde a devenit ulterior Regele Kaloyan.
Legenda caderii orasului Lovech sub stapânirea turcilor. Potrivit legendei si unor surse turcesti, Lovech este ultima fortareata bulgara libera.
În disperare de cauza, dupa trei luni de atacuri asupra fortaretei, comandantul turc Kodja Ibrahim, a decis sa se foloseasca de un truc pentru cucerirea sa. El a adunat circa 100 de berbeci, a pus lumânari pe coarnele lor si noaptea a lansat "turma de foc" de pe un deal din apropierea fortaretei. Protectorii au crezut ca Dumnezeu le-a trimis ajutor, sub forma de foc, si au deschis portile. Turma a intrat în fortareata, urmata de câtiva soldati turci, care au opus imediat rezistenta protectorilor.
Din acea noapte, dealul a capatat numele de "Strate", ce provine din turca (Sara Artesh - foc galben).Legenda spune în continuare ca ultimul aparator s-a strecurat printr-un tunel secret si a devenit primul haiduc în Bulgaria.
Se pare că fusese ceva prin oraş în acel weekend, din moment ce încă nu apucaseră să demonteze scena. Păcat că nu am prins şi noi ceva. Nu ne-am fi supărat să încingem o horă.
Podul Acoperit de pe râul Osam face legătura între Rezervaţia Arhitecturală şi Istorică Varosha şi cealaltă parte a Lovech-ului. Este încă foarte bine întreţinut după cum se poate vedea.
Acesta a devenit un simbol pentru oraş şi este parte a emblemei acestuia. Unic prin natura sa, podul a fost construit de către maestrul în ale construcţiilor, Kolyu Ficheto, în 1876.
Ar fi interesant pentru noi, oamenii din secolul al 21-lea, să aflăm de ce a fost construit Podul Acoperit în oraşul Lovech. Printre multe opinii, importantă este părerea arhitectului bulgar, Petko Evrev, conform căreia construcţia podului este rezultatul dezvoltării a structurii oraşului la un anumit moment, când strada pe care se făcea comerţul a trebuit să treacă pe celălat mal, fără a fi întrerupt, de la un mal la altul.
Construcţia podului a început în anul 1874 şi a luat sfârşit în iarna anilor 1875-1876. Şi în ziua de astăzi podul este folosit şi ca galerie comercială unde se vând fel de fel de obiecte lucrate manual, vederi, chiar şi o mică cofetărie la mijloc, unde ai nişte măsuţe genios amplasate cât să te poţi bucura de frumoasa panoramă.
Podul are 84 de metri lungime, este înalt de 7 metri, 10 metri lăţime, astfel că nu e de mirare că în trecut au existat 64 de magazine pe el; fiecare magazin avea o lăţime de 2,5 metri pătraţi.
Ca şi în alte câteva lucrări ale sale, Kolyu Ficheto a încrustat în Podul Acoperit anumite figuri sculpturale: un leu, reprezentând Bulgaria; un vultur cu două capete – simbol al Rusiei; un sân de femeie cu un fruct – simbol al abundenţei; băţul supraveghetorului cu un buzdugan – simbol al puterii otomane.
Aceste figuri sunt dovada curajului şi spiritului lui Kolyu Ficheto, întrucât a îndrăznit să alăture simbolurile Bulgariei şi Rusiei, având în vedere faptul că, în acea perioadă, acele ţinuturi erau sub stăpânire turcească de secole.
Iar undeva în stânga.. este o cafenea superbă, fie că este vară şi te delectezi cu ceva rece pe terasă, fie că este frig şi alegi o ciocolată caldă în interior.. nu vei regreta. Serviciul este impecabil şi preţurile de vis!
Comments