Plimbare prin cetatea Tsarevets Veliko Tarnovo Bulgaria

Cum vara asta am fost din nou vreo 2 săptămâni şi ceva prin Veliko Târnovo.. am zis că era totuşi vremea ca măcar acum să revin acasă cu poze din interiorul cetăţii.
Aşa că ne-am înarmat cu nişte apă şi Ice tea la noi pentru că afară era o zi criminală din punct de vedere al căldurii, dar cum era august şi zilnic era aşa.. ne-am făcut curaj, am cumpărat bilete şi am intrat.
O parte mai veche a oraşului văzută de la intrarea în cetate. În partea asta de oraş puteţi admira casele vechi cât şi Biserica celor 40 de martiri sau Biserica Sfântul Petru şi Pavel.
Şi fiindcă era în timpul săptămânii şi în miezul zilei, nu am avut parte de mulţi alti oameni în jur, iar cei ce munceau prin cetate.. cam şomau aşteptând turiştii din weekend.
După cum se poate observa, totul este foarte bine întreţinut. Nicăieri nu o să vezi lucruri aruncate pe jos sau pungi zburând prin aer.
Biletul de intrare pentru studenţi, 2 leva. Preţul întreg este de 4 leva pentru un adult. Îmi place că aici reducerea se dă fără card euro 26.
Imediat după poarta mare din imagine, o să daţi (de obicei) de nişte comercianţi care vă vor invita să faceţi poze în costume de epocă, pe tron.. şi multe altele. Aşa că dacă vreţi să vă prostiţi puţin, aveţi ocazia. Şi din ce înţelesesem nu erau preţuri mari.
Harta cu întreg dealul.
Privire către intrarea în cetate. În spate de tot.. se vede şi puţin din centrul vechi al oraşului Veliko Târnovo.
O mică privire aruncată şi către universitate.
Ce bine era dacă aveau mai mulţi pomi pe sub care să te ascunzi de razele soarelui, mai ales în plin sezon. Trebuie totuşi să încerc o vizită şi iarna.. pe zăpadă.
Să continuăm către turn!
Şi bineînţeles că, cum noi eram nişte copilaşi foarte cuminţi.. nu ne-am putut abţine să nu ne căţărăm puţin în micul turn şi să sărim pe acolo.
Totul este foarte bine conservat, şi chiar şi zidurile ce erau distruse au fost refăcute în timp. Se investeşte mult în păstrarea cetăţii într-o stare cât mai bună!
O plimbare serioasă, pentru a vedea tot, pentru a admira panorama din fiecare unghi durează cel puţin o oră şi jumătate (asta cu mers mai rapid).
Continuam spre partea stângă, lăsând oraşul în spate.
Cu greu ne-am abţinut să nu tragem clopotul. Acesta este unul dintre acelea pe care le auziţi noaptea, în timpul spectacolului de sunet şi lumini.
Şi acum.. mergeam către micul amfiteatru de acolo, unde mai ales vara se ţin diverse spectacole de dans, balet sau reprezentaţii de teatru.
Cred că era frumos să locuieşti aici, mai ales când la picioarele tale se întindea o asemenea panoramă de vis!
Ai şi un mic "bar" improvizat pe acolo în cazul în care setea te doboară, ai parte de câteva frigidere cu bere şi suc rece! Din păcate nu ştiu cât de mari erau preţurile.
Biserica, văzută din colţul stâng.
Un loc fain de odihnă, de unde ai şi parte de o panoramă frumoasă, atât a zonei turceşti de lângă cetate, cât şi asupra părţii drepte a oraşului vechi.
Contemplând!
Biserica pare mult mai impresionantă atunci când eşti la doar câţiva metri de ea. De la depăratare, îţi lasă impresia că este mult mai mică.
şi.. acum, coborârea!

Comments

Tori said…
E de admirat ca cetatea e atat de bine pastrata. Sunt sigura ca a pastrat acel sentiment istoric ce ti-l dau si cetatile de la noi.
Viorel Iraşcu said…
Pentru ca tu scrii despre destinatii din alte tari( in cea mai mare parte) iar eu NUMAI despre obiective din tara, cred ca ar fi util un schimb de link.Ce zici?
Cu respect.
plecatdeacasa.blogspot.com
@Tori - Da, chiar se investesc bani in ea. Si-au dat seama mai bine decat noi, ca trebuie sa isi pastreze cat mai faine obiectivele turistice, daca vor bani. :)

@Viorel - Nu prea imi place sa discut despre asta in comentarii. De aceea am pus adresa de mail pe prima pagina. Si in pagina despre mine scrie ca nu fac link exchange. Imi place sa tin acolo prietenii sau oamenii cu care am vreo legatura.
Loredana said…
Cum a fost cu reducerea? Trebuie sa ai carnetul de student si ti se face pe loc? :D