Statiunea Sfantul Constantin si Elena Varna Bulgaria

Se află la doar 9 kilometri de Varna şi este una dintre cele mai vechi staţiuni de pe litoralul bulgar, totul debutând în anul 1908.. Aveţi autobuze ce circulă zilnic între Varna şi Constantin şi Elena, venind odată la 20-30 de minute.
Călătoria se plăteşte în autobuz (funcţionează pe vechiul sistem, cu taxatoare, aşa că nu mai este nevoie să pierdeţi vremea alergând după bilete) şi costă 1,60 leva. Autobuzele circulă de pe la 7 dimineaţa până seara pe la ora 11.
Anul acesta am fost pentru prima dată în staţiunea Constantin şi Elena din Bulgaria. Până acum fusesem doar în zona Şabla şi Burgas. Dar având doi prieteni polonezi în zonă, m-am gândit să-i revăd şi să ne petrecem câteva zile liniştite împreună.
Aşa că ne-am petrecut prima seară împreună pe plajă, făcând poze şi povestind cum a fost vara noastră. Şi ei, sunt oameni aşa.. puţin mai săriţi de pe fix ca şi mine care învaţă limba bulgară.
Este o staţiune ce nu o recomand tineretului care doreşte în fiecare seara club, petreceri nebune şi alte lucruri în aceeaşi linie. Pentru aceste lucruri s-a făcut câţiva kilometri mai încolo „Nisipurile de aur”, care seamană cu o peterecere non stop.
Pe când aici predomină liniştea, atât dimineaţa cât şi seara. Singurele momente mai agitate sunt cele de pe plajă, unde dacă stai lângă o familie cu copiluţi ai parte de ceva zgomot, dar în rest, totul este superb.
Mai ales că seara cam după 9 şi ceva 10.. nu se mai aude peste tot muzică, deja staţiunea se cufundă în linişte şi vezi mulţi oameni fericiţi ieşind la plimbare ţinându-se de mână pe aleea principală.
Deşi staţiunea este înţesată de hoteluri all inclusive, sunt destule restaurante micuţe şi frumoase care vă aşteaptă în zonă. Mai ales cele mai ascunse şi micuţe, sunt adevărate comori. Mâncarea este bună, preparată repede şi totul este foarte ok ca preţ.
Chiar şi despre localurile mai fancy am auzit de bine, mai puţin despre „Sirius Fishing Ship” un restaurant ce este găzduit de o navă, unde mâncarea este scumpă şi dezamăgitoare. Dar acolo merită să mergeţi pentru o bere, doar pentru faptul că îţi oferă o privelişte incredibilă.
Parada şlapilor la 1 dimineaţa!
Hotel Aqua Azur, un hotel tare frumuşel. Mâncare şi băutură bună (oferă aici bere Pirinsko pentru cei de la all inclusive. O bere foarte bună care este greu de găsit în partea asta a Bulgariei, o alternativă fantastică la vesnica Zagorka).
Dar dacă vreţi preţuri şi mai bune, puteţi merge în Varna, unde o masă la restaurant este şi mai ieftină. E normal, Varna are statut de oraş şi nu de staţiune.
Noaptea era cel mai frumos pe plajă. Mai ales că puteai să faci baie liniştit, apa era încă caldă şi bună (la final de august) şi era fain că nu mai era atât de agitată precum era în timpul zilei.
Luna dădea o lumină incredibilă într-una din nopţi. Nu ne mai venea să plecăm de pe plajă, mai ales că afară era plăcut.. vântul adia uşor şi marea era caldă.

Tot pe acolo (în Varna) găsiţi şi destule alte magazine cu oferte bune, cât şi fel de fel de baruri pe aleea principală, ce oferă băuturi faine şi foarte ieftine.

Vara asta am descoperit că pe acolo, în Bulgaria este populară „Ice Cola” şi anume Cola + îngheţată. Şi chiar este o combinaţie interesantă, mai ales dacă sunt amândouă foooarte reci!
În spate de tot se poate vedea cel mai frumos şi luxos hotel din Sf Constantin şi Elena din ce am înţeles. De acolo era interesant pentru mine să admir panorama de la ultimul etaj.
Staţiunea beneficiază şi de un părculeţ destul de verde pe unde te poţi plimba. Tot pe acolo o să ai parte de niste panorame impresionante, mai ales dacă marea este puţin agitată, o să vezi ce frumos este să te atingă picurii ce se izbesc de mal şi aboi încep să leviteze prin văzduh ca vântul să-i ajute să atingă bucăţica de pământ râvnită.
Mai ales că zona nu este umblată de mulţi turişti, aşa că puteţi să mai evadaţi de pe străduţa comercială aici şi să vă odihniţi pe o băncuţă.
Revenind la staţiune, beneficiază de o promenadă pe lângă mare destul de lungă, unde găsiţi din plin suveniruri, haine, articole pentru plajă, muzică şi cam orice ai nevoie. Multe lucruri fiind la preţuri foarte bune (am văzut ceva haine frumoase şi ieftine).
De asemenea poţi găsi obiecte de argint frumos lucrate sau produse „Rose of Bulgaria” (Produsele Rose of Bg precum creme, săpun, sampon.. se pot găsi mult mai ieftin la supermarketul deschis non-stop chiar lângă staţia de autobuz ( LIDL se numeşte ).

Comments

ana said…
cat de curand o sa ne facem cu totii vacantele in bulgaria...se vede numai din aceste poze ca staiunile din romania sunt mult mai urate...si la ce preturi sunt la noi....
Eu oricum merg des ]n Bulgaria. Da.. am văzut o tendinţă de a merge la bulgari mai ridicată anul acesta. Cel puţin pe litoral totul este mult mai îngrijit şi mai liniştit. Nu am fost în staţiunile ca să pot garanta că este aşa peste tot.. dar în cele mai importante de obicei aşa este. Fascinant însă mi se pare că la ei algele dacă există.. dispar de pe plajă în ziua aia, nu se lasă acolo pentru expoziţie.
Unknown said…
felicitari pentru povestirile super frumoase si super folositoare. Si ni mergem des in Bulgaria, de obicei la cumparaturi de weekend. Am mai testat si noi ceva destinatii, si acum ma mai inspir din cele povestite de tine.
Ma bucur nespus de mult sa aud asta. Si noi tot cu cumparaturile am inceput sa vizitam, si de fiecare data.. vizitam ceva cat inca era lumina si abia apoi la cumparat. Si astfel am descoperit minunatiile de langa Ruse si am inceput sa mergem cat mai departe.
Anonymous said…
Eu sunt din Constanta, dar anul acesta am fost la plaja in Bulgaria. Nessebar si Sunny Beach sunt superbe.Face toti banii.Nu sunt alge,nisipul super fin si calitatea serviciilor excelenta.In luna august preturile erau apropiate de Romania.Va recomand Bulgaria, pentru ca nimic din ce este acolo nu se compara cu litoralul nostru.