Biserica Sfanta Bogorodica Perivlepta Ohrid Macedonia

În partea veche a orașului, lângă Poarta de sus a orașului vechi, se află încă din anul 1295 Biserica Sfânta Bogorodița Perivlepta, cunoscută și ca Biserica Sfântului Kliment. Este una dintre cele mai vechi biserici din Ohrid și este considerată ca fiind una dintre cele mai frumoase biserici, mai ales datorită frescelor sale.
După cum se vede se făceau de zor săpături în zonă, chiar descoperindu-se multe lucruri noi precum și niște rămășite omenești. Nu am aflat dacă se bănuia ale cui erau. Dar a fost interesant să vezi niște arheologi la lucru (și nu doar în filme).
Dacă ne luam după o inscripție aflată pe peretele aflat la intrarea vestică a nartexului, aflăm că cel care a dat ordinul de construire a bisericii a fost comandantul militar Bizantin, Progon Zgur.
În perioada conversiei bisericii Sfânta Sofia într-o moschee, această biserică a devenit Biserica Catedrală a Arhiepiscopatului din Ohrid. Un număr mare de obiecte religioase au fost mutate aici.
Se știe de asemenea că biserica a fost folosită și pe post de librăria Arhiepiscopatului și că aici au fost găzduite o multitudine de manuscrise datând din secolele XI- XII și desigur diverse papirusuri cu cîntece vechi bisericești, din perioada bizantină.
Descoperirea frescelor din interiorul bisericii au dus la o schimbare fundamentală a cunoștiințelor despre arta de la finalul secolului XIII și începutul celui de al XIV-lea secol, și nu ne referim doar la Macedonia ci și la alte state ortodoxe din sud-estul Europei.
Picturile din interior reprezintp o ultima fază a culturii Bizantine. Forma bisericii este în formă de cruce și alături de altele din Ohrid, reprezintă niște ultime modele de artă din epoca Palaeologus.
vedere către orașul vechi.
Acoperișul clădirii care suferea mici îmbunătățiri. A fost fain că am prins momentul când muncitorii nu erau pe acolo ca să pot poza.
Din păcate, fiind o biserică destul de importantă și celebră, este mereu un puhoi de lume pe lângă sau in interior. Dar cu toate astea nu trebuie să renunțați, mai ales pentru că picturile din interior sunt chiar foarte frumoase.

Comments

Ana Maria said…
Superb! Ce bine ca avem si o toamna frumoasa..:)
Rose said…
Frumos, ma bucur sa vad constant foto de la tine cu locuri faine si vreme buna! :)