Biserica Sfantul Jovan Kaneo din Ohrid Macedonia

Această bisericuță este emblema orașului Ohrid. Pe fiecare vedere, pe fiecare pagină de interenet.. oriunde vă uitați, biserica sfântului Jovan (Ivan în Bulgară) Kaneo este pretutindeni. Și pentru mine, a fost prima imagine din Macedonia pe care am văzut-o în urmă cu 2 ani când am intrat la facultate.
Și încă de atunci m-a cuprins fascinația pentru locul acesta, mai ales că până atunci.. Macedonia era doar încă o țară care nu îmi spunea nimic. Dar.. când am văzut bisericuța asta cochetă și imensitatea lacului din spatele ei.. am știut că și eu trebuie să ajung acolo.
În primele minute când am ajuns acolo.. pur și simplu m-am așezat pe zidul din poză și am început să mă holbez la tot din jur. E genul de panoramă care te lasă fără cuvinte.. minute în șir. Nici eu, dar nici colega mea Bronia nu știam ce să spunem. Așa că doar ne-am holbat și nu ne venea să credem ce frumos este în Macedonia. Acela a fost momentul când nu am regretat drumul foarte lung cu autocarul.
Și.. după vreo 20 de minute, ne-am trezit la realitate și am început să pozăm. Mai ales că timpul era scurt și noi mai aveam încă multe de văzut.
Așa că am coborât încetișor către biserică. Se presupune că a fost construită cândva prin secolul 13, înainte de expansiunea Imperiului Otoman. Interesantă este forma în care a fost construită biserica ce aduce puțin cu o cruce.
Privind către oraș și către port.
Mica curte din fața bisericii era locul perfect pentru a te relaxa. Dacă aveai timp.. o cafeluță și o carte bună erau pefecte pentru o după amiază acolo. Din păcate vara este nebunie mare pe aici, nu ca în poza mea.
În interiorul bisericii puteți vedea și fresca Sfântului Kliment din Ohrid, unul dintre cei mai importanți oameni din Balcani. El a fost unul din discipolii lui Kiril și Metodiu (inventatorii alfabetului glagolitic) care a ajutat la formarea alfabetului chirilic care este folosit și astăzi în anumite țări slave.
Foarte mulți turiști vin să facă plajă și baie chiar aici lângă bisericuță. E unul din locurile foarte faine, dar și foarte aglomerate.
Vă mai las și acum să vă delectați cu o altă melodie a lui Toșe Proeski. El a fost un om destul de important în Macedonia. Un fel de Michael Jackson al lor. Și acum este foarte iubit și ascultat.
Când vezi cât de curată este apa.. parcă îți vine să te urci pe zid și să încerci o săritură. Este foarte tentantă zona. Iar pietrele din apă sunt mici, deci nu există niciun risc.
Vedere frontală a bisericii. Extraordinar de bine conservată nu?
Pontonul de lângă Kaneo. După cum spuneam.. există aici o plajă. Și dacă nu vrei să stai chiar aici, poți să te plimbi cu bărcuța pe apă pentru a admira totul din apă.
Sau poți folosi barcuța pentru a ajunge în locuri mai greu accesibile pe jos. Eventual o plajă nu atât de plină de turiști. Plimbatul că bărcuțele e un fel de sport regional pe acolo.
Stâncile sunt impresionante. Eu din păcate nu am mai avut timp și de o mică plimbare pe apă de data asta, dar știu de la părinții mei că este unul din lucrurile pe care merită să dai bani.

Comments

Unknown said…
salut,
foarte frumos! cand ai fost? te pomenesti ca ne-am intalnit pe strada :)
@Valentina - Îți mulțumesc mult de vizită și mă bucur că îți plac pozele.

@explorish - Eu am fost pe acolo 23 și 24 octombrie. Tot acum, recent, ai fost și tu?
Dudian said…
Şi mie mi s-a părut cel mai frumos loc din Ohrid. Când o să pun poze şi comentarii pe blog, îţi trimit un link.
Chiar este un loc de vis! Mai ales daca ai bafta de o zi cu soare.
Anonymous said…
Am facut si eu Macedonia acum 9 ani si am vizitat toate locurile prezentate de tine aici atat de superb, ma rascolesc si ma fac sa le repet in curand. Multumesc pentru super prezentarea Macedoniei care e minunata iar locurile de reculegere sunt de vis. Bravo Dia. Adrian