Koprivshtitsa Bulgaria

Koprivshtitsa (bulgară: Копривщица) este un oraş istoric din provincia Sofia, aflat în partea centrală a Bulgariei, situat pe râul Topolnitsa printre munti Sredna Gora.
În poza aceasta puteți vedea casa lui Liuben Karavelov. Un scriitor important ce a avut și un rol important în Mișcarea de Eliberare Națională.
Koprivștița este cunoscut în Bulgaria ca un sat ce a dat mulți revoluționari și oameni importanți. Deși este un sat mic, ascuns chiar.. este o bucată importantă de istorie. Fiecare pietricică îți poate spune ceva interesant despre ceea ce s-a întâmplat acolo.
A fost unul dintre centrele Răscoalei din aprilie în 1876 și este cunoscut pentru arhitectura sa autentică bulgară și pentru festivalurile de muzică folk.
Koprivshtitsa este unul dintre orașele bulgare emblematice, întrucât păstrează atmosfera Renașterii Naționale Bulgare din secolul 19. Orașul se mândrește cu un număr mare de monumente arhitecturale, multe dintre acestea fiind restaurate. Astfel s-a păstrat aspectul original.
Colecții de comori etnografice, arme vechi, opere de arta din perioada renascentistă, traforaje inedite, țesături de uz casnic și broderii, costume naționale și bijuterii tipice culturii bulgărești. Tot aici a fost dată și prima lovitură din Răscoala din aprilie, împotriva ocupației otomane, în 1876.
Din 1965, Festivalul Național de Folclor al Bulgariei a avut loc aproximativ din 5 în 5 ani în Koprivshtitsa și a strâns muzicieni, artiști și meșteșugari de pe tot teritoriul bulgar.
Înfățișând mii de artiști într-un cadru pastoral în afara orașului, festivalul Koprivshtitsa este singurul eveniment de muzică bulgar, ce pune accent pe performanțele amatorilor.
Majoritatea muzicii de sat autentic bulgară, lansată în timpul regimului comunist, a fost înregistrată în Koprivshtitsa de către Balkaton, între anii 70 și 80.
Un restaurant superb unde poți să încerci mâncare adevărată bulgărească la prețuri foarte bune. Deși pe exterior nu arată așa fain, interiorul sigur impresionează. Mi-a plăcut că puneau muzică tradițională bulgărească și rock vechi de prin anii 80.
Răscoala din aprilie (bulgară: Априлско въстание) a fost o insurecție organizată de bulgari în Imperiul Otoman ce a durat din aprilie până în mai 1876, ce a dus indirect la restabilirea Bulgariei ca nație autonomă în 1878.
Aproximativ 1.000 de musulmani au fost uciși în timpul revoltelor, ceea ce a făcut ca armata otomană și unitățile bashi-bazouk să îi zdrobească fără milă pe rebeli, ceea ce a condus la proteste publice în Europa și Statele Unite, în care mulți intelectuali au condamnat atrocitățile otomane și au sprijinit populația bulgară.
Încă am găsit multă culoare în sătuc, deși toamna se făcuse de mult anunțată, ceața era sus pe dealuri și norii ne amenințau.
Koprivshtitsa – un mic orășel situat în regiunea Sushtinska – este o rezervație remarcabilă și inegalabilă din punct de vedere istoric.
Podețele pline de frunze galbene aveau farmecul lor.
Koprivshtitsa este un orășel de munte captivant, unic prin aleile pietruite, casele vopsite în culori strălucitoare cu verande deschise și streșini pitorești.
Monumentul din piața centrală a orașului.
În timpul regimului otoman, Koprivshtitsa a rezistat multor raiduri, a fost arsă de mai multe ori, iar locuitorii săi erau frecvent jefuiți și alungați.
Monumentul dedicat celor care și-au sacrificat viața pentru Eliberarea Bulgariei de sub jugul turcesc.
Orașul folclului a reușit să răscumpere Koprivshtitsa de la conducătorii turci și a reușit să câștige câteva privilegii speciale și astfel și-au păstrat tradițiile bulgare și atmosfera unui oraș intact.
Prin centru este plin de magazine de suveniruri. Găsești pe acolo de toate, de la obiecte din lemn, până la hărți, steaguri cu Bg și cărți de povești pentru copilași.
Toamna în micul sat. Un loc superb de poze!
În acest mod, Koprivshtitsa a fost în stare să păstreze libertatea, spiritul patriotic și să le transmită moștenitorilor mai departe. Mulți bulgari ce și-au pierdut viața în răscoală au fost născuți aici.
Todor Kableshkov și Georgi Benkovski – organizatori și participanți la răscoala din aprilie ce a izbucnit în Koprivshtitsa pe 20 aprilie 1876.
Răscoala a dat voce dorinței și eforturilor poporului bulgar de a primi înapoi libertatea după cinci secole de opresiuni din partea forțelor otomane.
Mulți jurnaliști străini au raportat evenimentele din primăvara anului 1876 și au arătat lumii că acolo au fost oamenii nu și-au pierdut identitatea.
Interiorul unei case specifice pentru acele vremuri. Mai precis casa Oslekov. Partea faină este că pentru a vizita casele sunt 2 tipuri de bilete.
Poți lua bilet ori pentru fiecare casă în parte ori poți lua un bilet pentru toate (varianta asta fiind cea mai bună pentru că ai o oarecare reducere). Pentru studenți biletul pentru toate cele 6 case de tip muzeu este de 2 leva (4 ron). biletul se cumpără din piața centrală a orașului.
Casa Oslekov a fost construită între anii 1853 - 1856.
Casele de acolo sunt pur și simplu fascinante! Data viitoare trebuie să merg acolo pentru o noapte. Cred că este interesant să dormi într-o asemenea casă.

Comments

Rose said…
Imi place foarte mult casa albastra din fotografia a patra si 1512 si cele cu parcul. Frumos!
Dudian said…
Îmi place că promovezi o ţară care nu e foarte cunoscută, deşi e atât de aproape. Ai putea spune că anual se duc un milion de români în BG, dar majoritatea se bronzează pe litoral şi mănâncă la all-inclusiv până dau pe dinafară. Poate aşa or să vadă unii dintre ei câte sunt de văzut pe-acolo. Eu nu am ajuns decât la Veliko Tarnovo, dar cu siguranţă o să aprofundez, am f multe locuri deja "ochite" printre care şi Kovrivshtitza - foarte drăguţe pozele, felicitări!
O sa incep chiar sa zic ca litoralul nu este Bg, pentru ca acolo in afara de zona Burgasului unde gasesti cat de cat ceva mai fain (Nessebar, Sozopol) in rest nu e cine stie ce. Si acolo oricum deja sunt romani care cunosc mai bine zona decat mine.