Orasul Melnik Blagoevgrad Bulgaria

Melnik (Мелник, Μελένικο) este un oraş aflat în provincia Blagoevgrad. Oraşul este o rezervă arhitecturală, iar 96 dintre clădirile sale sunt monumente culturale. Se află la doar 20 și ceva de kilometri de graniță.
Cu o populaţie de 385 de oameni, este cel mai mic oraş din Bulgaria, păstrându-şi statutul de oraş din motive istorice. Am impresia că acum în noiembrie când am fost noi erau și mai puțini pe acolo, fiindcă nu era sezon.
Potrivit descoperirilor arheologice, primii ce s-au aşezat în acea zonă sunt membrii tribului trac Medi, din care făcea parte şi Spartacus. Secole mai târziu, prezenţa romanilor în zonă a adus oraşului una dintre atracţiile sale turistice de azi – Podul Roman Antic. (nu este cel din poza de mai sus).
Ulterior, slavii care au trecut prin acea zonă au numit aşezarea Melnik după formaţiunile de nisip ce o înconjoară din toate părţile. Melnik a devenit parte din Primul Imperiu Bulgar, aflat sub conducerea lui Khan Presian I (836 – 852).
Melnik a devenit capitala unui principat feudal independent condus de slavul Despot Alexius, un descendent al dinastiei Asen, în 1209, şi a trecut printr-o creştere economică şi culturală în timpul domniei sale.
Oraşul a continuat să înflorească sub ţarul Ivan Asen II, datorită comerţului scutit de taxe vamale cu Veneţia.
Cucerirea Balcanilor de către otomani în secolele XIV – XV a dus la o perioadă lungă de declin, dar Melnik a devenit din nou un oraş înfloritor în secolele XVII şi XVIII, perioadă ce aparţine Renaşterii Naţionale Bulgare, datorită producţiei de tutun şi de vin, ce erau exportate în principal în Anglia şi Austria.
La acea vreme, Melnik era de asemenea un centru de meşteşugării, specializat în decoraţii bisericeşti şi sculptură în lemn. Multe şcoli şi biserici bulgăreşti au fost construite în Melnik în acea perioadă.
Și orașul chiar este un loc superb, recunoscut pentru vinul său. Am încercat vinul și printr-o mehana (restaurant) și vin vărsat pe care îl vindeau localnicii la marginea drumului. Și cel roșu pe care l-am tot testat noi, a fost divin! Cumpărați fără grijă, mai ales că oamenii în general vă invită la degustare înainte de a cumpăra.
Melnik a fost cucerit de armata imperială Rusă, în timpul războiului Ruso–Turc în 1877 – 1878, dar a fost redat Imperiului Otoman potrivit Tratatului de la Berlin. În timpul Primului Război Balcanic, Melnik a fost în cele din urmă eliberat şi a devenit încă o dată parte din Bulgaria.
La sfârşitul secolului al XVIII-lea, oraşul avea 1.300 de case, 70 de biserici şi peste 20.000 de locuitori, dar un incendiu mare l-a distrus. De atunci, oraşul a fost restaurat şi reconstruit.
La sfârşitul celui de-al Doilea Război Balcanic în 1913, grecii au părăsit Melnik, la ordinele guvernului grec. La ordinul ofiţerilor, toate produsele din magazinele mari bulgăreşti ce aparţineau lui Temelko Hadzhiyanev şi lui Konstantin Poptachev au fost confiscate.
Magazinele mici bulgăreşti şi casele private au fost părăsite şi jefuite de populaţie. Pe drumul lor, grecii au ars satele bulgăreşti prin care au trecut. Refugiaţii s-au dus în majoritate în Sidirokastro şi câţiva dintre ei s-au aşezat în Serres şi Thessaloniki.
Arhitectura unică a locului şi Mănăstirea Rozhen aflată în apropiere (la 6 km sud – vest de Melnik) au făcut din oraşel o destinaţie turistică faimoasă pentru vizitatorii bulgari şi străini.
Oraşelul este asociat şi cu piramidele de nisip naturale impresionante, ce seamănă cu ciuperci gigante, turnuri antice şi obeliscuri. Oraşelul a fost de asemenea cunoscut pentru vinul puternic încă din 1346, vin despre care se spune că era preferatul lui Winston Churchill.
O panoramă de pe unul din dealuri
Și apoi mergând către Piramidele de Nisip.
Vremea după cum se poate vedea era de vis! Atât de cald încât puteai să crezi că este defapt august și nu noiembrie. Doar frunzele ce picau din copaci dădeau de gol.
Atracţiile arhitecturale turistice includ şi Casa Bizantină, una dintre cele mai vechi clădiri civile din Balcani (construită cel mai probabil în secolele XII sau XIII şi folosită drept fortăreaţă bulgară), Casa Kordopulov (numită după un comerciantul care era de fapt şi proprietarul ei – Manol Kordopulov), care are de asemenea una dintre cele mai mari pivniţe în Melnik, Casa Pashov (1815), ce găzduieşte Muzeul Istoric al lui Melnik şi Casa Pasha, construită de Ibrahim Bey.
Orașul este foarte mic, e perfect pentru o zi de relaxare sau pentru un weekend dacă dorești să ai parte de plimbări liniștite prin natură.
De sus totul arată și mai fain și mai interesant.
Câteva dintre bisericile vechi din oraş ce merită cu adevărat vizitate sunt Bisericile Sfântului Nicolae (construită în secolul al XIII-lea), Sfinţilor Petru şi Paul (1840), Sfântul Nicolae Taumaturg (1756) şi Sfântul Anton.
Ruinele Casei Bizantine.
Casele erau făcute tot în stilul celor din Târnovo. E ca un Vt mai micuț și de data asta păzit bine de piramidele din zare.
Una dintre bisericile rămase în picioare. Biserica Sfântului Anton.
Din păcate legătura cu orașul Sandanski a autobuzelor e destul de proastă. Noi îi bănuim că au făcut astfel (ultimul autocar era pe la 4 și ceva) încât să fie nevoie să rămâi peste noapte în cazul în care esti mai curios din fire.
Drumul către casa Kordopulov, o casă muzeu tare interesantă.
Și un mic loc de rugăciune.

Comments

Anonymous said…
Ce frumos se vad razele de soare si imi place foarte mult ultima fotografie, parca te invita la o aventura. :)
Pentru noi chiar a fost o aventura sa ajungem pana acolo. Dar a meritat din plin. ;) Desi cred ca mi-ar place sa revad acum locul plin de zapada pe crestele "Piramidelor".