Poze Centrul Vechi din Plovdiv Bulgaria

După ce am prezentat puțin dealurile și panorama ce se poate vedea pe acolo, era timpul să vă prezint exact și centrul vechi mai pe îndelete. Aici se ajunge foarte ușor urmând strada principală, până la Stadionul Roman și Moscheea Juma. De acolo, doar începeți să urcați către vârful dealului.
Urcând astfel pe Taksim tepe ajungeți aici, lângă biserica Sveta Bogorodița (Sfânta Născătoare). Înăuntru se poate intra fără probleme, mai ales că este o biserică faină și bine păstrată.
Plovdiv este al doilea cel mai mare oraş din Bulgaria, având o populaţie de 381.738 de locuitori. Istoria acestui oraş se întinde pe o perioadă de 6.000 de ani, fiind găsite urme ale unor aşezări din Neolitic, ce datează de prin 4.000 î. Hr. Este centrul administrativ al Provinciei Plovdiv (sudul Bulgariei). Oraşul este un important centru economic, cultural şi educaţional. Cunoscut în Vest sub denumirea grecească (Philippopolis), Plovdiv a fost o aşezare tracă înainte de a deveni un mare oraş roman. În Evul Mediu, şi-a păstrat importanţa regional-strategică. În secolul al XIV-lea a căzut sub stăpânire otomană. În 1878, Plovdiv devine capitala regiunei autonome otomane a Rumeliei de Est; în 1885, a devenit parte din Bulgaria.
Plovdiv este situat în partea sudică a Câmpiei Plovdiv pe cele două maluri ale râului Maritsa. Oraşul s-a dezvoltat, ne spune istoria, pe şapte dealuri sienite, dintre care unele aveau 250 m. Datorită acestor dealuri, Plovdiv este cunoscut şi sub numele de „Oraşul celor şapte dealuri”.
Arheologii au descoperit obiecte de olărie fină şi alte obiecte obişnuite datând din Neolitic, ceea ce dovedeşte că la sfârşitul mileniului al IV-lea î. Hr. exista deja o aşezare în acea regiune. În secolul al IV-lea î. Hr., oraşul era centrul comercial (numit panegyreis). În anul 342 î. Hr., oraşul a fost cucerit de Filip al II-lea Macedoneanul, tatăl lui Alexandru cel Mare, care l-a redenumit “Φιλιππόπολις”, Philippopolis sau “oraşul lui Filip” în cinstea cuceritorului. Mai târziu, a fost recucerit de traci şi redenumit în “Pulpudeva”.
Străduțele după cum se vede sunt de vis pentru o plimbare de weekend. Mai ales dacă se arată și soarele! Casele vechi sunt în stilul celor pe care vi le-am arătat în postarea cu Koprivștița.
În anul 72 d.Hr., oraşul a fost ocupat de generalul roman Terentius Varo Lukulus şi a fost încorporat Imperiului Roman, unde a fost redenumit Trimontium (Oraşul Celor Trei Dealuri) şi a servit drept metropolă a Provinciei Tracia. Aşezarea şi-a câştigat titlul de oraş la sfârşitul secolului 1. Trimontium era o importantă intersecţie pentru Imperiul Roman şi a fost numit “Cel mai mare şi cel mai frumos dintre oraşe” de către retoricul Lucian. În acele vremuri, Via Militaris (sau Via Diagonalis), cel mai important drum militar din Balcani, trecea prin oraşul Plovdiv.
În timpul ocupării romane, oraşul a cunoscut o perioadă de înflorire şi de excelenţă culturală. Ruinele spun povestea unui oraş vibrant, un oraş aflat în expansiune cu numeroase clădiri publice, altare, băi publice şi teatre. Oraşul avea un sistem de apă şi canalizare. Oraşul a fost apărat de un zid dublu, ce poate fi încă vizitat de turişti şi în zilele noastre, având în vedere că multe părţi din zid s-au conservat de-a lungul timpului.
Casa lui Georgi Mavridi, cunoscută drept Casa Lamartine, aflându-se pe dealul Djambaz, la ieșirea din centrul vechi, pe strada Kniaz Țeretelev. Ea poartă numele marelui francez deoarece acesta a poposit pe acolo în anul 1833.
Privind dinspre casa Lamartine către centrul vechi și străduța care duce la vechiul amfiteatru. E de vis că pe acolo nu circulă mașini. Nu cred că e interzis, dar m-am bucurat să nu văd urmă de ele.
Casa este una dintre cele mai mari și mai frumoase din vechiul centru al Plovdivului. A fost construită între anii 1829-1830.
Nu mi-a venit să cred ce frumoasă era iarba și cât de verde, mai ales că eram în plină toamnă. Deși soarele care dogorea atunci încerca să contrazică acest lucru.
Un restaurant rusesc. Păcat că nu am văzut ca prin filme niciun gangster prin zonă. Cel puțin atunci în weekend se învârteau pe acolo diverși oameni de afaceri care vorbeau în engleză.
Evul Mediu. Slavii s-au aşezat pe deplin în acea zonă pe la jumătatea secolului al VI-lea şi au schimbat proporţiile etnice ale acelei regiuni. O dată cu înfiinţarea Bulgariei în 681, Philipopolis a devenit o fortăreaţă de graniţă importantă a Imperiului Bizantin. A fost capturat de Khan Krum în 812, dar regiunea a fost incorporată complet Imperiului Bulgar în 834, în timpul regimului lui Khan Malamir.
Aşezarea a rămas în mâinile Bulgariei pentru un timp relativ scurt, până a fost recucerit în 855 – 856 de către Imperiul Bizantin. Sub control bizantin, oraşul a devenit centru al ereticilor paulicieni transportaţi de la graniţele de est ale Imperiului pentru a servi drept colonişti militari la graniţa europeană cu Bulgaria.
De la Philippopolis, influenţa doctrinelor dualiste s-au răspândit în Bulgaria, formând premisele pentru erezia bogomilismului. Sub ţarul Simeon cel Mare (893 – 927), oraşul şi cele mai multe posesiuni bizantine din Balcani au fost cucerite de Imperiul Bulgar. Oraşul a rămas în mâini bulgare sub stăpânirea fiului lui Simeon, Petru I (927 – 969).
Zidurile orașului păstrate încă intacte și o străduță frumos pietruită care duce către Muzeul de Etnografie și Muzeul de Istorie.
În 1364, turcii otomani aflaţi la comanda lui Paşa Lala Shakhin au ocupat Plovdiv. Turcii au numit oraşul Filibe. A fost capitala Rumeliei până în 1382, când otomanii au capturat Sofia, care a devenit capitala provinciei. Numele Plovdiv a apărut tot prin acea perioadă şi provine de la numele trac al oraşului (Pulpudeva, o presupusă traducere a Philippopolis).
Balconul acesta mi-a plăcut la nebunie, mai ales că îmi imaginez ce panoramă superbă către ziduri și clădirile importante din zonă pot avea. Pare locul ideal să sorbi cafeua într-o dimineață leneșă.
Sub stăpânirea Imperiului Otoman, Plovdiv a fost un punct focus pentru mișcarea națională a bulgarilor în provincia Rumelia de Est. În timpul acelei perioade, Plovdiv era un centru economic mare, alături de Istanbul, Odrin și Solun. Cetățenii bogați au construit multe case frumoase, multe dintre care pot fi văzute şi astăzi în partea străveche a oraşului. Plovdiv a fost un centru sangeac al Provinciei Rumelia, între 1364 – 1864 şi a fost de asemenea centrul sangeac a vilaietului Edirne între 1864 – 1878, în timpul stăpânirii otomane.Biserica Sveta Nedelya (Sfânta Duminică) ce se află puțin mai jos de Muzeul de Istorie. Merită vizitată.
Fațada bisericii văzută din curte.
Partea faină e că aici am găsit în curtea bisericii un copac cu fructe ciudate. Ne-am tot uitat la ele mult timp până când cineva s-a încumetat să le guste. Din păcate nu știu denumirea în română, dar puteți vedea pe wikipedia în engleză despre ce este vorba.
Zidurile orașului - impresionante nu-i așa?
Ultimele căsuțe din centrul vechi cum mergi înspre situl arheologic Nebet tepe. Un loc de unde ai parte de o panoramă tare faină. Și pare locul perfect de picnic, sau de o ieșire cu gașca la povești.
Și aici deja eram în căutarea unui restaurant unde să ne putem potoli foamea! Sincer vă recomand să încercați orice loc vi se pare că aratp bine, mai ales dacă nu este arhiplin, altfel s-ar putea sa fie nevoie să așteptați mai mult pentru a primi comanda.

Comments

Dudian said…
Excelente pozele, serios dacă nu mi se pare la fel de frumos ca Veliko Tarnovo...o sa am in vedere daca mai ajung pe la vecini sa trec si prin Plovdiv. Vezi ca am pus niste poze din Skopje,sa vezi ce (n-)ai pierdut. Urmeaza si Ohrid saptamana asta, sa vad cand am timp:)

Skopje: http://dudian.blogspot.com/2011/01/skopje.html
Ne faci pofta de calatorit ca deobicei :D
Frumos documentat, bravo Dia!
VertAnge said…
Foarte frumos! Poate fac un drum la vara pana la vecini...
@Dudian - Da, seamănă cu Vt, dar e mult mai mare și mai aglomerat. Tot Vt rămâne nr 1 în inima mea. Dar și Plovdivul este un candidat pe măsură.

@Octavian - Încerc și eu. Măcar vă arăt locuri faine pe unde am bântuit eu anul trecut. Că acum urmează o perioadă mai fără plecări dese. Vine licența!

@VertAnge - Chiar e de mers. Sunt atâtea locuri superbe de văzut (și chiar mai bine dacă eviți litoralul).
Anonymous said…
Buna,

Stii cumva daca exista vreun autocar direct Bucuresti Plovdiv? :-S
Din pacate nu exista autocar Bucuresti - Plovdiv. Doar catre Sofia sunt 2 autocare pe zi.

Popular posts from this blog

Tyulenovo Shabla Bulgaria

Orasul Targoviste Bulgaria

Colmar Alsacia Franta Haut-Rhin