Orasul Bansko Blagoevgrad Bulgaria

Fiindcă tot e sezonul mai geros, zăpadă pe afară, m-am gândit că e timpul să vă prezint și orășelul Bansko pe unde m-am plimbat anul trecut pe vremea asta în timpul vacanței de după sesiune.
Și pe acolo erau vesnicii indieni, doar că ei erau doar ai bulgarilor. Și era uimitor că puteau să mai cânte și să danseze pe acolo pe un frig năpraznic.
Și aici erau mai răsfirați, nu erau 3-4 într-o grupă ca la noi, ci câte unul pe ici pe colo făcând pe lupul singuratic. Din păcate datorită vremii nu știu cât succes aveau.
Ciorapi croșetați se găseau la toate colțurile. Și chiar arătau superb, deși uneori erau și la prețuri mai mari. Dar oricum, era fain că erau obiecte tradiționale peste tot și la prețuri mai accesibile pentru turiști.
Casa de cultură din Bansko
Una din străduțele principale din orășel, pe unde poți găsi cam tot ce îți dorești fără a avea nevoie de mall. Aici referindu-mă la magazinele de haine de marcă, care au invadat micuța străduță.
Iar tavernele sunt peste tot și umitor de pline în sezon. Și din ce am înțeles mâncarea este foarte ok și mai ales că porțiile sunt bulgărești, ceea ce e fain.
Mai ales că multe dintre taverne oferă chiar și un fel de lătari, dar mai puțin gălăgioși. Așa că și românii se pot simți ca acasă fără probleme.
Mai ales că au început să scrie multe afișe în română, chiar și meniuri în limba română. Deși pe aici nu sunt așa de mulți chelneri care să și vorbească/înțejeagă româna. Dar engleza este la putere, mai ales că e plin pe acolo de greci.
Și deși sunt o tonă de hoteluri, pentru orice buzunar, de la 5 stele până la pensiuni. Dar totuși iarna trebuie să vă faceți rezervare din timp, ca să nu aveți surprize să fie totul full.
Și Bansko e frumos chiar și în alte anotimpuri, și vara și iarna, mai ales că sunt destule locuri faine de explorat. Cel puțin așa mi s-a povestit, pentru că din păcate nu am apucat să urc pe munte vara.
Mehana = Tavernă
Și nu uitați că în Bulgaria o pizza mică e totuși destul de mare și că de obicei trebuie să cereți și sos pe lângă. Mie mi s-a întâmplat o chestie haioasă odată, am întrebat ca în România *Aveți sos picant?* chelnerul mi-a răspuns că au și a continuat să-și vadă de treabă. La început am crezut că e el nesimțit, apoi mi-am dat seama că eu fusesem de vină și că el nu era obișnuit cu formula asta de a cere subtil ceva.
Banci la fel, sunt din plin, mai ales bancomate.
După cum vă spuneam, magazinele de firmă au invadat micul orășel. Și uneori parcă mai mult afectează frumusețea străduțelor.
La restaurantul ăsta am fost în Sofia, se numește PRI Yafata și chiar mi-a plăcut. Mâncarea a fost bună, muzica tipic bulgărească și la un volum ok pentru a purta o conversație civilizată. Și mi-a plăcut că aveau multe chestii bulgărești în meniu și din alte regiuni.
Plus că pe aici fiind zonă de șopi, puteți să găsiți și alte feluri de mâncare specifice lor, plus că am văzut și meniuri macedonene. Mâncare balcanică, doar preparată altfel.
Un vechi monument comunist. Nu se putea fără.
Ciorapi! Și e frumos că nu țipă nimeni 3 la 10 lei! Aici vânzătorul stă frumos lângă tarabă sau măsuță și așteaptă potențialii clienți.
Bisericuța din Bansko. Ne-am nimerit pe acolo chiar într-o duminică, așa că am urmat și noi puțin poporul să vedem cum este înăuntru, mai ales că clopotul bătea de zor.
Clopotnița
Un mic mormânt de pe acolo, și regretam că nu am făcut prea mult slava veche încât suntem în stare doar să descifrăm fără să pricepem prea multe.
Interiorul bisericii, unde preoții păzeau să nu faci poze. Nu prea o să înțeleg tâmpenia asta cu fără poze în unele biserici, dar poate pe viitor se întâmplă o minune.
Localul unde am intrat noi să ne bucurăm de ceva de băut cald, ca să ne putem continua apoi liniștiți plimbarea pe străduțe.
Nice place for a coffee.
Un câine adorabil ce adormise la intrarea într-un mic local. Venea căldură pe sub ușă așa că își găsise un loc foarte bun temporar. Avea avantajul că era văzut de cei ce intrau și mai primea câte ceva la ieșire.
Un fel de sinagogă.
Ador casele de tipul acesta făcute din piatră. Arată bine și rezistă destul de mulți ani fără a avea multe probleme. E o fundație destul de stabilă.
Telegondola văzută mai de aproape.
Telegondola la urcare.
Kempinski Hotel, chiar lângă telegondolă.

Comments

Chiulica said…
Super!! Trebuie sa ajung acolo :)Foarte faine descrierile tale.
Rose said…
Deci ciorapii tricotati sunt dementiali! :) Si am observat pe stergare [?] modele traditionale pe care si bunica mea le avea pe fotele de la costumele populare... Trebuie neaparat sa fac o viita la Bulgari. La origini. :) Superb postul, Dia!
@Chiulica - E o zona superba iarna. Pacat doar ca uneori risti sa ramai inzapezit pe acolo la cat de mult ninge, si uneori masinile de zapada nu fac fata.

@Rose - Da, chiar seamana cu ale noastre. Stiu ca si bunica si strabunica mea, la fel aveau ceva asemanator. Si ciorapii sunt de vis, dar nu m-a lasat mama sa mai cumpar, ca aveam deja stoc de la bunica mea, tot din lana dar nu asa de frumosi.
Dudian said…
Buna Dia. O sa ajung in trei saptamani intr-un info trip cu agentia unde lucrez in Bansko, Borovets si Pamporovo. Eu planuiesc ca dupa ce imi termin treaba sa umblu prin zona, nu exclud chiar un autostop daca e ceva f tare de vazut pe acolo. Evident ca o sa ma documentez din plin in timpul ramas pana la plecare (o sa stau 4 zile), dar daca e ceva ce nu trebuie ratat, sau dc ti-a placut tie ceva in mod "esceptional", lasa-mi si mie un msg. mersi frumos, pa pa.
Daca ai posibilitatea, e fain sa mergi in satucul Dobarsko. Pentru a vedea o pictura superba cu Isus intr-o racheta, pictura destul de veche. Asta mi s-a parut un lucru frapant.

In rest mai sunt 2-3 muzee prin Bansko de vizitat.
Dudian said…
Mersi frumos, o sa vad cum stau cu timpul...sper sa am ceva timp pe seara macar. O sa povestesc si o sa pun poze la intoarcere ca am cam somat cu blogul.