Orasul Skopje Macedonia
Uite așa mi-am început eu prima dimineață în Skopje, la un amic macedonean, care mi-a făcut o cafea turcească de vis! În Macedonia este raiul cafelei turcești. Așa că după o seară plăcută cu el și prietenii lui, am avut parte de un mic dejun copios, cafea și apoi am pornit la picior prin oraș. Erau destule de investigat.
Mi-am cumpărat o hartă mare a orașului ca să mă pot orienta mai bine, am mers spre Hostel, unde mi-am lăsat rucsacul și mi-am așteptat prietenii ce urmau să vină din Sofia cu o mașină. Apoi, după ce ne-am cazat toți am plecat prin oraș.
City Park este o zonă mare verde în centrul oraşului Skopje. Este un loc potrivit pentru a te recrea, unde găseşti şi muzeu cu câteva monumente, iar micile alei îţi poartă paşii spre lacuri mici, terenuri de tenis, parcul de distracţii ale copiilor, cafenele, restaurante, etc. Grădina Zoologică a oraşului şi stadionul se află de asemenea aici. Vara, viaţa de noapte din Skopje se concentrează pe câteva cluburi din acest parc.
Și din când în când mai vezi câte un panou imens cu poza lui Toșe Proeski, marele pop star al macedonenilor care a decedat în urmă cu câțiva ani. Dar pentru ei a rămas la fel de important.
Skopje este capitala şi oraşul cel mai mare din Republica Macedoniei, având aproximativ o treime din populaţia totală. Totodată, Skopje este centrul politic, cultural, economic şi academic al ţării. În perioada romană, era cunoscut sub numele de Scupi.
Deşi câteva părţi din vechiul bazar au fost distruse pentru a face străzi şi parcări, bazarul din Skopje este în continuare cel mai mare din Balcani. Bazarul vechi nu a fost niciodată folosit pentru a trăi, a fost întotdeauna o zonă de comerţ şi zonă de contact a populaţiei creştine şi musulmane, întrucât acestea trăiesc în părţi diferite ale oraşului. Cele mai multe bunuri preţioase, precum mătase, condimente, bijuterii şi parfumuri sunt vândute în bedesten, o parte centrală a bazarului vechi, cu porţi care erau închise seara pentru a proteja bunurile.
Meşteşugurile au fost împărţite între creştini şi musulmani, însă magazinele erau de aceeaşi dimensiune, chiar dacă erau deţinute de creştini sau de musulmani. Fiecare stradă adăposteşte diferite meşteşuguri şi toate magazinele cu acel meşteşug se află pe o singură stradă (de exemplu: strada aurului, strada pantofilor, strada străchinilor, strada rochiilor, etc). Vechiul bazar era înconjurat de magazine.
Fortăreața Kale din Skopje - se poate ajunge aici foarte repede din centrul vechi, adică stara charșia. Seara, locul arată de vis.
Apusul văzut din interiorul cetății. Desigur, steagul Macedoniei este nelipsit. O să îl puteți remarca peste tot, și mereu este imens.
Teritoriul modern al oraşului Skopje a fost locuit încă din mileniul IV î. Hr.; rămăşiţele aşezărilor din Neolitic au fost descoperite în interiorul fortăreţei Kale. Aşezarea se pare că a fost întemeiată de paeoni, un popor ce a locuit în acea regiune.
Una dintre cele mai frumoase fortăreţe din ţară este Fortăreaţa Skopje Kale, despre care se spune că ar fi fost construită de bizantini în secolul al VI-lea. Istoricii scriu că aceasta a fost ridicată cu materiale din ruinele oraşului Skupi. După cutremurul din 1963, turnurile circulare, rectangulare şi pătrate ale fortăreţei au fost conservate şi restaurate. În prezent, această fortăreaţă constituie unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Skopje.
Și e uimitor cât de frumos este luminat orașul de sus. Mai ales că poți vedea aproape toate cartierele de pe zidurile cetății.
Și uimitor, ajunși la un moment dat într-unul din turnuri, am dat peste alți Erasmuși porniți la plimbare prin Macedonia. Și ei veneau din Bulgaria, doar că din Veliko Târnovo.
Reîntorsi în centrul vechi după plimbarea pe zidurile cetății ne bucuram de o bere Skopsko deși deja pe afară era destul de răcoare. Dar, doar odată eram în Skopje.
Superba noastră pleșkavița! Un hamburger din fosta Yugoslavie, care e pur și simplu altceva! Nu știu cum fac carnea aia, dar are un gust mult mai bun decât banalul hamburger.
Comments