Podul de piatra din Skopje Macedonia

Skopje este localizat pe centrul superior al râului Vardar, între Belgrad şi Atena, pe o rută balcanică importantă. Potrivit estimărilor oficiale din 2006, avea 668.518 de locuitori şi este un centru pentru procesarea metalelor, chimicalelor, lemnului, textile, piele şi industriei imprimeriilor. Dezvoltarea industrială a oraşului a fost în strânsă legătură cu dezvoltarea comerţului, logisticii şi sectoarelor bancare.
Podul de Piatră, situat în piaţa Macedonia, este un monument emblematic al oraşului Skopje. Podul a fost construit de Împăratul bizantin Iustinian în secolul al VI-lea, acesta fiind reconstruit sub stăpânirea sultanului Mehmed al II-lea, Cuceritorul, între 1451 şi 1469, când au fost adăugate un gard de piatră şi un turn de pază.
Acest pod face legătura între trecutul şi prezentul oraşului Skopje. Astfel că, de când a fost construit, fiecare conducător a încercat să îşi lase amprenta pe acest pod, inclusiv ultimul primar, care l-a restaurat în ultimii 10 ani.
Piaţa Macedonia s-a schimbat mult după cutremur, multe dintre clădirile neoclasice au dispărut, mai puţin o mică secţiune de case din mijloc.
Privire către Piața Macedonia și Hotel Pelister.
Un mic monument undeva pe la jumătatea podului.
Tot de aici se poate vedea superb Crucea de sus de pe Muntele Vodno.
Drumul către centrul vechi, stara charșia.
Vechea discuție cum că Chiril și Metodiu sunt defapt macedoneni.
Dacă nenea asta e tot prin zona și vinde castane, go fo it! Eu m-am bucurat tare mult să mai găsesc castane coapte, mai ales că prin Sofia dispăruseră.
Unul din zidurile cetății Kale.
Puțin mai încolo de pod, se aflau o multitudine de covoare tipic macedonene. Și în mare prețurile erau foarte ok.
Dacă nu mai era sezonul de turiști, centrul era destul de gol.
Era atât de frumos luminat încât arăta mai bine decât ziua!
Vardar, un râu puțin cam mizerabil din păcate. Cred că mai pot lucra la capitolul acesta. Dar erau multe clădiri în construcție prin zonă și poate și de la asta era mai murdar.

Comments

Dudian said…
Super tare! După ce am descoperit că am stat în acelaşi hostel, acum văd că am şi ieşit la o bere în aceeaşi cârciumă. Ne cunoaştem cumva?:)
Dudian said…
Scuze, comentariul era pentru postul precedent:)
Nu-i bai, ca doar tot de Macedonia e vorba! ;) Eh, cine se aseamana se aduna! ;) Lasa ca e mai bine asa. Da-mi un mail, ca vad ca nu ai trecut asta pe blog, ca sa mai impartasim impresii.