Strada Principala Skopje Macedonia

Ne-am plimbat prin orașul vechi, am văzut podul de piatră așa că era timpul să vă arăt pe unde se plimbă tineretul din Skopje. Strada unde găsiți o multitudine de localuri drăguțe și care nu te usucă la preț.
Strada principală se numește Strada Macedonia, și începe de la vechea gară a orașului și se termină în Piața Macedonia, de lângă podul de piatră.
Skopje este oraşul de naştere al Maicii Teresa, astfel că sunt bine identificate locuri emblematice: locul naşterii sale, o statuie şi o casă memorială. Casa Memorială a Maicii Teresa a fost inaugurată la începutul anului 2009.
În anul 148 î.Hr., oraşul a devenit parte din provincia romană a Macedoniei. Când Imperiul Roman a fost împărţit în două parţi în anul 395 d.Hr, Skupi a căzut sub stăpânirea bizantinilor. De-a lungul Evului Mediu, oraşul a fost disputat între bizantini şi Imperiul Bulgar.
În 1189, oraşul a devenit parte din tărâmul sârb. În 1392, oraşul a fost cucerit de turcii otomani şi aceştia l-au redenumit Üsküp. Oraşul a rămas sub stăpânire otomană peste 500 de ani. La acea vreme, oraşul era faimos pentru arhitectura sa orientală. În 1912, a avut loc Războiul Balcanic, iar după Primul Război Mondial, oraşul a devenit parte din noul Regat al Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor (Regatul Iugoslaviei).
În cel De-al Doilea Război Mondial, oraşul a fost cucerit de armata bulgarilor, care se afla de partea germanilor nazişti. În 1944, acesta a devenit capitala a Macedoniei Democrate (mai târziu numită Republica Socialistă Macedonia), stat federal, parte din Iugoslavia Democrat – Federală (mai târziu numită Republica Federal – Socialistă a Iugoslaviei).
Oraşul s-a dezvoltat rapid după cel De-al Doilea Război Mondial, însă această tendinţă a fost întreruptă în 1963, când a fost lovit de un cutremur dezastruos. În 1991, a devenit un centru excelent a Macedoniei Independente.
Locul era plin de bărulețe faine. Nouă ne-a plăcut mult în cel numit Barcelona. Muzica era bună și mai în surdină iar coctailurile erau la prețuri decente.
O altă chestie de remarcat prin Skopje este că e plin de fel de fel de statui bizare. Mai ales pe strada principală. Nu prea am înțeles ce înseamnă sau care era scopul lor (nici amicii macedoneni nu ne-au lămurit) dar măcar erau haioase.
Înspre gara veche a orașului Skopje.
Vechea gară. Ceasul ce îl vedeți în poză a rămas oprit la aceea oră încă din anul 1963 când orașul a fost lovit de către un cutremur destul de puternic (comparabil cu cel de la noi din 77 din ce am înțeles). Acum gara este tranformată în muzeu.
Muntele Vodno și Crucea Millennium
Oraşul Antic face parte dintre cele mai mari şi mai importante târguri orientale vechi din Balcani. Una dintre cele mai eminente moschei din bazar este Moscheea Paşei Mustapha, construită în 1492 de Paşa Mustafa pe o aşezare mai veche creştină.
Evlija Celebija care a vizitat Skopje în secolul al XVII-lea a scris că există doar un singur bazar mai mare şi mai frumos decât cel din Skopje şi anume cel din Damasc. Din nefericire, bazarul de care vorbea Celebija a dispărut în incendiul din 1689. După incendiu, Skopje a devenit mult mai mic şi şi-a pierdut importanţa ca centru comercial, aşa a apărut bedesten-ul pe la jumătatea secolului al XVII-lea.
Bedestenul este mic şi nu este ocupat în întregime, are 5 străzi mici, magazine mici şi patru porţi. În trecut, bedesten-ul era acoperit cu viţă de vie, pentru a-i proteja pe vânzători de soare şi de ploaie.
Orice bazar din Macedonia are un turn cu ceas, întrucât musulmanii închideau de cinci ori pe zi magazinele pentru a putea ajunge la slujbe. Orele de muncă au fost introduse în vechiul bazar şi nimeni nu a avut ocazia de a munci şi de a câştiga mai mult decât altul, tocmai de aceea a fost construit turnul cu ceas.
Turnul cu ceas din Skopje este primul care a fost construit în Imperiul Otoman, între anii 1566 – 1572, şi are mai multe elemente islamice decât orice alt turn cu ceas din Macedonia. Ceasul din turnul cu ceas a fost adus de la Szeged, Ungaria, însă din păcate acesta a dispărut în timpul haosului iscat de după cutremur şi se află în prezent într-un muzeu de ceasuri din Elveţia.
Terasa Hotelului Pelister, unde te poți bucura de o cafea excelentă fix în buricul târgului. Și deși arată foarte fancy, prețurile la băuturi sunt ok.
Vrea cineva o curățare gratuită? Am văzut că astfel de oameni ce lustruiesc pantofii se mai găsesc prin Albania (în Pogradec) și prin Istanbul unde aveau mare trecere la turiști. Și chiar câștigau binișor.
Castane!! serviți cât timp sunt fierbinți!
Turnul feudal îl puteţi găsi ajungând în piaţa principală, mergând pe strada Macedonia spre vechea staţie de tren. Aici găsiţi câteva cafenele drăguţe. După ce treceţi calea ferată, uitaţi-vă în stânga după turnul feudal. Nu se ştie când a fost construit acesta sau care a fost scopul său, însă cel mai probabil a fost folosit drept turn de apărare, pe o proprietate a unui aristocrat turc. Astăzi, funcţionează ca un magazin de suveniruri.
Cafenea din spate cred că se dorea un fel de Starbucks macedonean. Oricum arăta mai frumos și din ce am văzut era destul de multă puștime acolo pe seară.

Comments

Unknown said…
Dubioase rău statuile alea. Nu ştiu dacă ai văzut, dar era una şi în Vardar, lângă podul de piatră.
Da, destul de ciudatele si erau peste tot. Si cum zicea Dudian in alt comment, unele mai sunt si mari de numai. Aia din Vardar a fost cireasa de pe tort, pentru ca atunci cand am observat ca e ceva acolo ne-a pocnit pe toti rasul. Mai ales ca nu era chiar locul ideal sa pui o astfel de statuie, dat fiind ca paraul ala e cam jegos (inca cel putin).
Dudian said…
Am intrat din greşeală de pe contul soră-mii, tot al meu (Dudian) era comentariul:).

Popular posts from this blog

Tyulenovo Shabla Bulgaria

Orasul Targoviste Bulgaria

Colmar Alsacia Franta Haut-Rhin