Reteta bulgareasca Sirene po Shopski


Sirene po shopski în traducere în română, însemnând Brânză gătită în stilul șopilor. Șopii sunt locuitorii din vestul Bulgariei, și mici bucățele din Macedonia și Serbia. Și Sofia este inclusă în această regiune, deci și acolo vă puteți bucura de mâncare tipică și gătită așa cum trebuie. Mai ales prin Orașul Studențesc.

Ingrediente
500 grame de brânză
40 grame unt
1 linguriță de piper
5 ouă
2 roșii
Ardei iuți
Cașcaval

Brânza se taie în 5 felii, care se pun pe fundul oalei de pământ, unde e bine să fie pus și puțin unt. Deasupra fiecărei bucăți de brânză se pune câte o bucată de roșie, cașcaval și puțin unt. După ce faceți așa cu toate, puneți înauntru și ardeii iuți, fie întregi, fie tăiați bucățele. Apoi oala este pusă în cuptorul deja preîncălzit, și se lasă acolo vreo 5-6 minute. Apoi se scoate din cuptor, și peste compoziția deja aflată în vasul de pământ, se sparge și se pune câte un ou. Apoi se bagă din nou la cuptor, până când oul este gata făcut.

De asemenea, în funcție de zonă și rețeta suferă diverse variații. Se pot adauga în compoziție și cârnăciori, șuncă, ciuperci (pentru cei care le adoră), poate chiar și niște ceapă.

Comments

Unknown said…
Ce fel de brânză?
Scuze, am uitat sa precizez. In mod normal se face cu branza de vaca, normala (nu burfuf). Merge si cu Feta. Dar am vazut oameni care folosesc si branza de capra. Depinde de gust. Eu personal prefer branza de vaca.
Anonymous said…
Cu branza de oaie e perfect! E vorba, totusi, de gust... :)