Orasul Razlog Bansko Blagoevgrad Bulgaria

Razlog este un orășel aflat în Provincia Blagoevgrad, și la vreo 5-6 kilometri de Bansko și micuțul satuc Banya. Există autobuze (sau maxi taxi-uri) care merg zilnic între cele 3 locații, ca să vă puteți bucura și de o bere.
Sincer nu ne-am așteptat să găsim cine știe ce când am pornit spre Razlog. Mai ales că știam că este un mic orășel. Dar am găsit un centru tare cochet, ca de obicei cu o piață mare în centru (și cu un mic parculeț).
Este un orășel important (din punct de vedere istoric) atât pentru bulgari cât și pentru macedoneni, datorită faptului că aici Goțe Delchev își făcuse sediul central de unde coordona revoluțiile de la începutul secolului 20.
Fântâna din centrul orașului.
Prima vizită a fost la o cofetărie. Eram însetați și puțin flămânzi, așa că am intrat într-o cofetărie din piața centrală (încercasem și în baruri, dar cele faine erau deja arhi pline, doar era weekend) și am luat o Zakorka (deși nu suntem fani) și niște dulciuri ce ne făceau cu ochii, plus niște cafele să ne mai trezească din amorțeală (doar intrasem la căldurică).
Apoi am pornit puțin la plimbare să explorăm zona. Puțin mai jos de centru, am găsit acest părculeț cu ditamai lacul (foarte curat!) în mijloc. Potecile erau gata făcute ca să te poți plimba liniștit.
Și băncuțele erau curate. Sunt curioasă cum arată zona asta pe timp de vară. Cred că este plin de localnici și de turiști.
Am zăbovit o vreme prin parc, am dat ocolul lacului, am mai stat puțin să admirăm peisajul și apoi a început să ni se facă foame.
Așa că am început să ne uităm în zonă după o pizzerie. Mai ales fiind un oraș ce beneficiază și de ceva turiști, ne-am gândit că sigur găsim ceva repede.
Am mai aruncat un ochi în zonă, și apoi am început să întrebăm lumea (pentru că singuri nu dibuiam locul cu pricina) și după 10 minute, ne instalam deja veseli în scaune și admiram meniul.
Ne-am bucurat să găsim unul din vinurile noastre favorite în meniu, mai ales că prețul era de vis! Vinul este Muscat de Târgoviște (vin alb - demi sec).
Pizza a fost mare, plină de cașcaval și mult mai delicioasă decât pare poate în poză. Eh, ce-i drept, ne era și foame, dar serviciul a fost impecabil.
Pizza Quattro Formaggi
Localul unde am stat. Se numea Marbela. Și din ce am văzut era plin de străini. Grecii care mai erau cu noi pe acolo nu se sfiau în a vorbi cât puteau de tare. Așa că se știa că nu sunt bulgari în zonă.
Reîntorși în centru, am decis să explorăm o altă parte a orașului și să găsim și autogara, pentru că deja se făcea târziu și doreau să ajungem înapoi înainte să se întunece.
Un mic monument.
Gara din Razlog. Da! Linia este chiar așa de îngustă, nu este o iluzie. Și noi ne-am crucit de același lucru, pentru că seamănă cu o linie de mocăniță. Dar pe acolo circulă un tren normal.
Clădirea gării. Se poate ajunge și cu trenul din Sofia. Am înțeles de la un amic neamț foarte pasionat de trenuri în general (și care a călătorit mult cu BDZ-ul bulgăresc) că este un traseu superb ce merită încercat. Sunt multe peisaje faine, care din mașină nu se pot admira la fel.

Comments