Turnul Alb Thessaloniki Grecia

Anul trecut am fost pentru a doua oară în Thessaloniki, dar am rămas plăcut impresionată de cât de bine e pus în valoare orașul și ce frumos profită de fiecare lucru pe care îl au. Singurul lucru dezamăgitor sunt prețurile care mie mi s-au părut destul de mari.
Dintr-un capăt până în altul al falezei găseai ba mici scări care duceau către un fel de punte unde puteai sa parchezi barca puțin. Și în rest era plin pe acolo de imigranți (au și ei parte de ai lor) care vindeau fel de fel de chinezării și mai ales bețisoare parfumate și adidași. Asta era trendul atunci cel puțin.
Și pe la ei pista de bicicliști era cam ignorată acolo pe faleză. Deși, recunosc nici nu am văzut bicicliști pe acolo. Toți erau ieșiți la plimbare pe jos și turiștii la pozat.
Fiecare încerca să scoată un ban făcând ce știa mai bine. Mi-a plăcut mult culoarea galbenă, oferea un contrast fain cu vremea și cerul. Și din ce am văzut, primea ceva mărunțiș nenea, mai ales de la turiștii ce doreau să-l pozeze.
Peisajul era incredibil. Îți venea să iei un ziar (sau orice) să-l pui pe jos, și să șezi pe el admirând panorama de acolo. Mai ales seara când e plin de luminițe. Atunci este și mai spectaculos.
Și când marea e mai agitată, e recomandat să stai puțin mai departe de mal, altfel te pocnește un val și faci o mică băiță pe gratis. În fundal se vede Turnul Alb, unul din simbolurile orașului. El fusese inițial construit de către otomani, pentru a consolida paza portului, dar a ajuns până la urmă o închisoare și un loc de execuție în timpul dominației Otomane.
Turnul are o înălțime de 27 de metri. Se pare că în timp, turnul a suferit multe modificări până să ajungă la forma de azi. La un moment dat a fost numit și *Turnul Roșu* datorită masacrului ce a avut loc în interior. Mult timp turnul a făcut parte din zidurile de protecție ale orașului și despărțea cartierul evreiesc de cimitir.
Turnul se află pe Strada Nikis (Victoriei). Poza este cu promenada fix din fața turnului. Era plin de băncuțe și de oameni ce se bucurau de un sandwich în natură. Acum turnul găzduiește un fel de muzeu de istorie al orașului.
Parcă îți e mai mare dragul să admiri astfel de imagini. nu-i așa? Taxa de vizitare a turnului era parcă 10 euro.

Comments

Dudian said…
Salonic e primul oras pe care l-am vazut in afara tarii... e drept, au trecut 16 ani de atunci, dar stiu ca mi-a placut f tare mai ales zona falezei cu turnul. Chiar asa, am fost plecat cateva zile si vad ca am ramas in urma cu postarile tale, ai avut spor de sarbatori:). Hristos a Inviat
Rose said…
Arata superb, Dia! Mi-e un dor de Grecia!!!
@Dudian - Si la mine a fost printre primele vizitate. Desi intai a fost Bulgaria, Turcia si apoi Grecia. Si eu am ramas in urma cu postarile din cauza examenelor si a licentei ce urmeaza. Dar acum incerc sa ma tin tare.

@Rose - Mi-a placut in Grecia, mai ales ca la ei era mereu un dolce far niente. Dar mi-ar place sa explorez si alte zone mai ascunse de care mi-au povestit prietenii mei.
Unknown said…
Si eu imi aduc aminte cu placere de Salonic, si de Grecia in general.

Bafta la licenta ;)

Popular posts from this blog

Tyulenovo Shabla Bulgaria

Colmar Alsacia Franta Haut-Rhin

Orasul Targoviste Bulgaria