Centrul orasului Thessaloniki Grecia

Asta era o vedere de pe veranda prietenilor mei. Am rămas șocată să văd ce apartament superb poți avea în centrul orașului cu doar 500 de euro. Dar despre asta altă dată.
O clădire superbă pe undeva pe lângă Biserica Sf. Dumitru.
O clădire impunătoare, nu-i așa?
Unul din cele mai celebre locuri din oraș este Bit Bazaar (sau bazarul turcesc). E un loc uimitor pentru că ziua este un talcioc ca în Vitan, sau un târg de antichități.
După cum se poate vedea era plin de fel de fel de oameni ce încercau să-și vândă lucrurile. Un adevărat târguleț zilnic.
Dar partea faină este că imediat ce se lăsa seara, locul se transforma precum Cenușereasa, dintr-un simplu talcioc într-un adevărat loc de noapte populat de studenți. Un loc perfect de ieșit în oraș, mai ales că este mai ieftin față de localurile normale.
Ruinele unei vechi forum roman grecesc (agora) chiar lângă Bit Bazaar. Foarte frumos păstrat totul, nu ai cum să ratezi, mai ales mergând înspre districtul Aghios Dimitrios.
Acest loc este unul din cele două piețe (Agora) care au fost scoase la suprafață din Thessaloniki până acum. În antichitate locul se numea Megaloforos.
Biserica Panaghia Chalkeon
Un fel de mall la ei. Destul de atipic dar tare interesant!
Măcar au adus ceva schimbări unui lucru atât de banal. Tot pe undeva prin centru, în apropiere de Bit bazaar se află. Aici am înțeles că este și unul din cele mai faine cinema-uri.
The storm is on it.s way, sau cel puțin așa am crezut noi atunci. Din fericire norii nu ne-au stricat ziua deloc. Au stat cuminți la locul lor.
Un loc celebru al orașului, Biserica Aghia Sofia. Un loc cu adevărat impresionant.
O nouă bisericuță ascunsă. E tare interesant cum la fiecare pas vezi câte un lăcaș de cult, mai ales că majoritatea grecilor tineri nu par deloc atrași de religie.
Eram mai mulți turiști prin bisericuțe decât greci. Nici măcar băbuțele nu se înghesuiau ca la noi. Și în 3 zile, am vizitat destule bisericuțe încât să pot observa acest lucru.
Ador clădirile lor în stilul ăsta!
Și o chestie șocantă pentru mine a fost să văd asemenea tarabe improvizate prin foarte multe locuri. Inițial pe malul mării și apoi pe lângă diverse obiective turistice ce aduc ceva oameni în zonă. Și am văzut că nici poliția nu avea treaba lor.
Dar nu mă așteptam să găsesc așa ceva aici. Eventual la Istanbul (deși acolo în centru nu am prea văzut așa ceva) mă așteptam, dar aici a fost ciudat rău. Mai ales că erau și multe tâmpenii de vânzare.
Clădirea se numește Rotonda și a fost construită cândva în anul 300 înainte de Christos, astfel fiind una dintre cele mai vechi clădiri funcționale din oraș.
Inițial un loc de adorare a diverselor divinități a fost apoi transformată în biserică și în moschee, astfel explicându-se mai ușor formele ciudate și picturile de pe pereții interiori.
O străduță din centrul vechi într-o dimineață de duminică.
Mai fain așa, mulți erau încă ocupați se pare, pe străduțe eram doar noi turiștii. De unde știu? răsuna peste tot limba engleză.
Oricine ajunge în Thessaloniki trebuie măcar o oră să se plimbe pe aici, să admire casele, iedera de pe ele, mâțele leneșe ce pică de pe balcon, florile ce ies din grădini.. și atâtea altele.
Soare și multă căldură la final de noiembrie. Normal că grecii sunt așa veseli!
O casă superbă chiar undeva lângă zidurile orașului din partea de Nord. Cum urci pe treptele ce vin din centru, e prima casă de pe micul platou. Fain să ai parte de o asemenea priveliște dimineața. Să îți tot bei cafeaua acolo pe verandă.
Zidul văzut de jos.
Și acum admirându-l din nou, doar că pe lumină.
Drumul zidului până jos în centrul orașului.
Priveliștea de acolo de pe zid.
Privind acum în partea cealaltă.
Și revenind apoi pe micile străduțe, unde trebuie să faci slalom printre mașini, către casă. E greu și ca șofer dar și ca pieton uneori.
Piatra cubică arată superb, dar mă gândesc cu groază la mașinile care trec pe aici zilnic. Nu cred că le este prea bine.

Comments

Catalin Nae said…
Frumoasa prezentare :).
excelent

mi-a placut mult zona bisericii sf dumitru :)
@Catalin - Mersi mult! Chiar este un oraș frumos, in orice luna a anului.

@Octavian - Mersi! Da, aveau astia niste clădiri superbe peste tot! Nu stiai unde sa te uiti si sa pozezi. Dar si stradutele si casele din Ano Polis au farmecul lor!
Unknown said…
Vad ca nici la ei nu merg lucrarile de restaurare mai bine ca la noi. Rotonda arata exact la fel ca atunci cand am vizitat-o in 2008.
Tot balcanici sunt si ei, si doar lenea lor e cunoscuta pana si in vechile romane. Eh, oricum, din fericire măcar au multe alte monumente ce arata perfect.

Popular posts from this blog

Tyulenovo Shabla Bulgaria

Colmar Alsacia Franta Haut-Rhin

Orasul Targoviste Bulgaria