Mormantul de la Sveshtari Razgrad Bulgaria


La 3 km sud-vest de oraşul Sveştari (municipalitatea Isperih), şi la 43 km nord-est, de Razgrad, a fost descoperit în 1982 un mormânt regal traco-elenistic. Se crede că domnitorul îngropat în el este regele get Dromihetes. Mormântul datează din secolele IV- III î.Hr. şi a fost jefuit încă din antichitate, dar şi astăzi se poate observa măreţia şi bogăţia celui înmormântat în el.

Mormântul constă dintr-un coridor şi trei camere pătrate - pridvor, cameră laterală pentru ofrande şi camera mortuară. În cameră a fost aşezat trupul domnitorului mort. Decorul nefinisat de pe pereţi şi tavan arată că acesta a murit înainte de a fi terminată casa sa pentru veşnicie. Pe tavanul camerei sunt statui de femei cu braţele ridicate, ale căror chipuri şi păr păstrează încă urmele podoabelor colorate. Pe tavan este pictată o scenă de deificare a domnitorului. Podoabele templului sunt bogate şi frumoase.

Din 1985 Mormântul de la Sveshtari este introdus pe Lista Patrimoniului cultural şi natural Universal al UNESCO.
"...Thracian people is second largest after the Indian. Thracian tribes have a lot of names … and obey the same laws except the Getae,… tribe which lives above the crestones. " Herodotus

Se pare că bulgarii acordă o foarte mare importanță tracilor și mai ales geților, din care oficial noi facem parte. Dar parcă uneori, după atâtea descoperiri tracice și ei încep să se creadă urmașii lor. E frumos că măcar păstrează istoria intactă.

Există 2 căi de acces către Sveștari. Din Ruse se merge către Silistra trecând prin sătucul Slivo Pole și până la Tutrakan (Turtucaia). Acolo părăsiți drumul principal de Silistra și mergeți pe un drum secundar în direcția Shumentsi - Stefan Karadja - Veselets - Ivan Shishmanovo și ajungând și Sveshari.

A doua opțiune este următoarea, din Ruse se urmează drumul de Varna până la o intersecția mai mare unde vedeți indicatorul de Chervena Voda, apoi continuați prin Novo Selo, prin satul Tetovo - Belovets - Kubrat - Zavet - Malak Porovets - Isperih - Sveshtari.

Comments

Unknown said…
E un lucru de laudat ca bulgarii pastreaza istoria, chiar si partea care nu are neaparat legatura directa cu ei. Sper sa ajungem pe acolo in toamna asta.
Asta ma bucur si pe mine ca au realizat ca si ei, ca si turcii o pot duce mai bine din turism, daca alta industrie n-au.
Anonymous said…
Cati km sunt de la Turtucaia pana la mormant? Am demult in plan sa vizitez ambele locuri si poate impusc doi iepuri.

Mihaela
Stefan said…
Pomul vieţii scluptat în piatră şi descoperit într-unul dintre mormintele getice de la Sveshtari este identic cu cel incizat în bronz pe inelul descoperit în necropola getică de la Seimeni.
În interiorul V-ului se află poziţionat discul solar, mod de reprezentare care s-a perpetuat până în zilele noastre la coloanele suplicatorii olteneşti, aşa cum prezintă Romulus Vulcănescu în lucrarea Coloana Cerului.
Figurarea pieptenului-periei din alcătuirea pomului vieţii, într-un mod cât mai apropiat reprezentării unor rădăcini (încă din neolitic pieptenele era asociat cu apele curgătoare), se pare că era un arhetip specific civilizaţiei getice dunărene (localitatea Sveshtari în care s-a descoperit mormântul getic se află amplasată la mai puţin de 35 km sud de Dunăre iar necropola de la Seimeni se află poziţionată chiar pe malul Dunării).
https://sites.google.com/site/seimenineoliticsipreneolitic/