Pestera Orlova Chuka Dve Mogili Bulgaria



La doar 11 km est de oraşul Dve mogili şi la 3 km nord de satul Pepelina, într-un defileu stâncos al râul Cherni Lom este situată peştera Orlova Chuka - una dintre cele mai interesante pesteri din Bulgaria. Din 1963 a fost declarată o piatră de hotar naturală, iar din 1978 este un monument cultural şi arheologic de importanţă naţională.

Numele peşterii vine din trecut şi este legat de coroana de piatră de la intarea în peşteră, unde se ascundeau vulturi. Stalactite, stalagmite, stalactone construite din miliarde de picături, în mii de ani, sunt pilonii principali realizate de natură. Pereţii sunt albi, datorită originii calcaroase. Atingând stalactonul cântăreţ, puteţi auzi sunete, ca cele ale unui instrument muzical. Într- un vestibul mare, la intare se observă stalactite frumoase, mari în formă de perdele si draperii, precum şi marele stalacton de 3,5 metri înălţime. Acolo se află şi Zece soldaţi de piatră, Pădurea fără frunze, Familia, Trionat, Gheizer, Gheţar, Cascadă, Monstru, Streaşină.Izvorul de apă este cel mai frumos loc în Orlova Chuka. (Se pare că bulgarii au fost foarte inventivi în a numi diversele formațiuni)

Peştera are un sistem deosebit de iluminare care schimbă culoarea pereţilor la fiecare 10 secunde, ceea ce oferă un adevărat spectacol. Un fel de miniatură a spectacolului de lumini din Veliko.

Este situată la aproximativ 32 de km de Ruse, în localitatea Dve Mogili. O povestire mai pe larg, găsiți și la Laura și Apollo, care au fost pe acolo în urmă cu un an. Eu sper să bifez și locația asta în această vară la început de august.

Dar cel mai frumos lucru mi s-a părut următorul. Marele municipiu Dve Mogili, nu numai că are site, dar are și o versiune în limba română. Pentru a vedea articolul despre Peșteră, urmați linkul de aici. Chiar frumos că s-au gândit la acesta lucru și au investit pentru a atrage turiștii.

Comments

fabitzu said…
Interesant este ca amenajarea pesterii este facuta cu ajutorul Consiliului Judetean Giurgiu. http://fabitzu.blogspot.com/2010/05/la-plimbare-prin-parcul-rusenski-lom.html
Unknown said…
Pestera merita vizitata, e una din cele mai frumoase pe care le-am vazut vreodata.

@ fabitzu: din cate stiu, pestera face parte din euroregiunea Giurgiu-Ruse, asa ca e foarte probabil sa fi primit bani de la UE.