Satul Emen Canionul Negovanka Veliko Tarnovo Bulgaria

În apropiere de Veliko Târnovo se mai află încă o mică frumusețe a naturii (în afară de superba cascadă din Hotnitsa despre care am mai scris) și anume canionul Emen. Este un loc superb pentru o excursie de o zi, sau chiar jumătate de zi. Canionul se află cam la 20 de kilometri de orașul Veliko Târnovo (și în jur de 8 km depărtare de magistrala ce duce către Sofia) și începe imediat după ce se iese din satul Emen. O să vă impresioneze în mod plăcut panorama din acel punct înainte. Râul Negovanka de asemenea oferindu-vă niște culori superbe mai ales pe timp de vară.

Canionul o să vă încânte cu stâncile verticale de 120 de metri înălțime, cu cascadele pitorești și numeroase peșteri numai bune de explorat. Este un loc perfect și pentru cei ce doresc să escaladeze stâncile din ce am înțeles de pe site-urile bulgărești. Mai ales că locația încă nu este atât de populară. Locația este declarată monument încă din anul 1980, urmând ca în 1997 aici să fie construit primul traseu eco (eko păteka, cum o numesc vecinii noștri pe limba lor) din Bulgaria.

Întregul canion are o lungime de 1 km, poteca eco având în jur de 3 km. Și chiar de la începutul canionului o să vă întâmpine peștera Emen, ce are o lungime de 3113 metri, fiind una dintre cele mai adânci peșteri din Bulgaria. Astăzi în peșteră se pot admira 6 specii diferite de lilieci, dintre care 2 specii fiind unicat în Europa.

Apoi excursia poate continua pe adevărata eko potekă, adică podețele făcute din lemn ce fac legătura între cele două maluri ale râului, unde adrenalina își va intra cu siguranță în drepturi în ceea ce îi privește pe cei mai slabi de înger. Apoi urmează și un pod destul de înalt peste care trebuie să treceți. Acolo vor exista și mai multe senzații tari.

Apoi urmează superba cascadă *Momin Skok*, ce are în jur de 10 metri înălțime. Numele cascadei înseamnă în traducere *Fata tânără care sare* făcând referire la trecutul tumultuos al Bulgariei când multe tinere se aruncau în gol de pe stânci, alegând mai degrabă să moară decât să devină neveste de turci. Și în zona de lângă cascadă se poate lua picnicul. E perfectă pentru un moment de relaxare departe de oraș și de zgomot, doar cu susurul apei în ureche.

Ultima oprire a traseului este chiar lacul Negovanka, o mică oază de liniște. Dacă rămâneți aici în ultimele ceasuri ale amiezii, o să rămâneți fermecați de jocul razelor de soare în apă și îmorejurimi. Este un cadru feeric.
Poteca pe unde trebuie să mergeți
Aventură din plin prin canion, la doar 20 de km de Vt.
Merge și de o baie scurtă pe timp de vară, nu?
Cascada Momin Skok (sursa photo-forum.net) un loc superb de picnic

Pentru o galerie impresionată de poze din această zonă, vă invit pe blogul unui bulgar foarte plimbăreț. El se numește Evgheni Dinev și dacă povestirea mea nu v-a convins să mergeți, atunci pozele lui sigur o vor face. Galerie Canionul Emen - Negovanka.


Cum se poate ajunge aici? nimic mai simplu! Din Veliko Târnovo pur și simplu urmați indicatoarele de Sofia până la ieșirea pe drumul expres. Acolo vă axați pe cele de Sevlievo. Dar undeva la jumătatea drumului către Sevlievo, este localitatea Balvan. Aici intrați în localitate și căutați satul Emen.

Comments

Unknown said…
Foarte frumos acest loc.
Cascada este superba.
Nu am stiut pana acum de el asa ca iti multumesc pentru acest articol.
Si mie mi-a povestit despre el un prieten din Veliko Tarnovo. Am vazut niste poze la el pe Fb si l-am intrebat unde e. Nu mi-a venit sa cred cat de aproape de VT era si nu aveam habar de locatie.
Dudian said…
Minunat...bine ca aflu acum dupa ce am fost de doua ori in VT.
Eu am fost de vreo 6-7 ori acolo si tot abia recent am aflat. Dar sper sa bifez locatia vara asta, ca iar merg in Veliko.
adrian said…
multumesc pentru info, am fost in VT dar n-am stiut de acest superb loc, il voi vizitz curand, multumesc inca o data.Adrian
Adina said…
arata super,eu am fost mai departe pana la Plovdiv,cu siguranta o sa revin in Bulgaria,desi nu prea ii suport,o sa le revad tara.
dli said…
Cascadele ma uimesc tot timpul! Ca intr-o poveste cu o regina...
Mai e puțin și e luna august și o să merg să cercetez personal locația. O să revin cu multe poze și filmări.
superbe imagini...frumos reportaj. e de vazut...
Iti multumesc Laurentiu! Chiar ma bucur ca iti place si sper sa ai ocazia sa ajungi si tu pe acolo sa vezi cu ochii tai!
Unknown said…
Foarte frumoasa locatia.
O sa plec maine cu niste prieteni maine la Veliko Tarnovo si as vrea sa ajung acolo.
Poti sa-mi spui te rog ca si timp cat ar trebui sa alocam pentru canion si cascada?

Multumesc.
mihai said…
Doar ce ne-am intors de acolo, in timp ce ne aflam la tarnovo am aflat din intamplare si am si alergat spre canion, face toti banii, e superb pentru o zi de vara. e traseu cam de 1,5 km, la cascada stai cat te tine, se poate face baie, traseul nu este marcat
Andrei said…
Dia, mulțumesc pt articol, datorita lui am ajuns si noi in canion weekendul trecut. Merita din plin plimbarea desi acele podete din lemn ce brazdau in zig zag canionul nu mai sunt practicabile. Pacat ca n-au fost ingrijite la timp.

Noi ne-am aventurat pe ele insa cam scartaie, n-as recomanda trecerea fara echipament de asigurare.

Numai bine!