Satul Rezovo Litoral Marea Neagra Bulgaria


Rezovo este ultimul sătuc de pe malul litoralului bulgăresc. Este la doar câțiva metri de granița cu Turcia. El se află la gura de vărsare a râului Rezovska, aflându-se cam la vreo 100 de km de capitala județului Burgas și la doar 12 km de Sinemorets. Chiar dacă micul sat are o plajă mică, dar foarte frumoasă, nu prea are mulți turiști care să vină acolo în vacanță. Și micul Rezovo a avut probleme cu pirații caucazieni se pare. Populația s-a stabilizat abia după Războaiele Balcanice, când o parte din bulgarii ce rămăseseră peste graniță în satele din apropiere s-au hotărât să treacă de tot în Bg. De asemenea și o parte din locuitorii din Malko Târnovo au decis să se mute aici la malul mării.

Satul a fost fondat în anul 1905, dar datorită proximității graniței turcești, oamenilor nu li s-a permis accesul până la căderea regimului comunist. Și acum se mai întâmplă ca poliția de graniță să facă verificări, să ceară documentele și să vă întrebe despre motivul vizitei. Ei păzesc mai mult granița fiindu-le frică probabil de turci, să nu intre ilegal în Bg.

Dar foarte mulți turiști vin aici în Rezovo pentru cai. E un sat cu o hergelie foarte frumoasă și mare. Așa că căluții sunt atracția principală. Am înțeles că există pachete speciale ce includ cazare + călărit prin regiune. Mai ales că localitatea se află în Parcul Natural Strandja.

Muntele Strandja a fost declarat Parc Natural în anul 1995 și este cel mai mare parc natural din Bulgaria, și cu toate astea cel mai puțin vizitat și explorat atât de bulgari cât și de către turiști. Poate asta e explicația pentru natura virgină și multele tipuri de animale pe care le întâlnim acolo. La vreo 3 km de sat se poate vedea și o veche necropolă tracică.

Oficial, sătucul beneficiază cam de vreo 80 de rezidenți în timpul anului, doar vara numărul acestora crescând. Dar din fericire sunt destule viluțe și pensiuni, cu prețuri între 30-40 de leva pe o cameră dublă. Probabil pensiunile care nu sunt online au chiar camere mai ieftine. Oricum este un loc încă virgin cu o panoramă faină a țărmului turcesc și cu multe oportunități în zonă. Locul perfect pentru cei ce nu vor doar plajă. Mai ales pentru velo turism este excelent, având pe unde bântui prin Parcul Strandja. (galerie foto)
Mica plajă din Rezovo în timpul sezonului estival
Destul de matinal de pare, lumea încă nu venise la plajă. De asemenea nu prea sunt alge pe acolo decât foarte rar. E un fel de mic golfuleț.
Peisajul este felurit, ca să nu te poți plictisi.
Sunt și o multitudine de stânci de pe care amatorii pot sări în mare. E loc și de aventură, nu? De asemenea am înțeles că e interesant și peisajul subacvatic. Puteți achiziționa din timp dacă e o cameră de unică folosință pe care să o folosiți sub apă.
Granița dintre Bulgaria și Turcia
Clopotul bisericii din sat
No man's landul dintre Bulgaria și Turcia
Sătucul (care e puțin mai departe de mare) și micul golf unde puteți face baie și unde se află granița dintre Bg și Tr. Se pot face plimbări și cu barca pe acolo pentru doritori.
Pozele nu îmi aparțin, ele sunt preluate de pe wikipedia, snimka.bg și panoramio pentru a ilustra mai bine acest articol.

Comments