Sinemorets Litoral Marea Neagra Bulgaria


Micul orășel Sinemoreț se află la doar 5 km sud de orașul Ahtopol și 85 de km de orașul Burgas, în Sud-Estul Bulgariei. Este una din cele mai sudice stațiuni de pe litoralul bulgăresc.Beneficiază de 2 plaje, o plajă foarte frumoasă de nisip la nord, unde se întâlnește cu gura râului Veleka și una în sud, mai pietroasă, dar cu un peisaj foarte frumos pentru cei pasionați de scufundări. Aceasta din urmă este mai puțin populată datorită drumului de pământ pe care trebuie să-l străbați. Astfel că este foarte liniștită.

Înainte de căderea comunismului localitatea nu o ducea foarte bine și asta pentru că oamenilor nu le era permis să vină aici datorită promixității cu granița turcească. Așa că stațiunea a reînviat abia în anul 1990. Acum pe aici locuiesc oameni mai bogați și de aceea poate prețurile la cazare și mâncare sunt puțin mai ridicate decât în Ahtopol sau chiar Varvara.

Fragmente de ceramică din secolele 5-4 înainte de Hristos au fost găsite în golfulețul Potamya din sudul sătucului, dar și alte fragmente din vechi nave de comerț au fost descoperite destul de aproape de mal. Satul a fost prima dată menționat într-un document din Imperiul Otoman în anul 1496. În acele timpuri foarte puține familii locuiau aici datorită atacurilor piraților, mulți alegând să fugă în interiorul Parcului Național Strandja.

Zona este perfectă și pentru cei care nu doresc să stea toată ziua la plajă. Peisajul este foarte variat făcând parte din lanțul muntos Strandja, așa că aveți parte de poteci faine și marcate pe care ori să mergeți pe jos, ori cu bicicletele. De asemenea, vă puteți plimba și cu barca pe râu.
Gura de vărsare în Marea Neagră a râului Veleka.
O plajă mai retrasă.
Și plaja mai pietroasă de care povesteam. Aici se poate ajunge foarte repede și foarte ușor cu bicicleta. Așa că zona în general este foarte bike-friendly. Sau cu o mașină mai înaltă se poate ajunge iar în condiții ok.
Pozele sunt luate de pe Wikipedia și Sinemorec.com (unde puteți găsi și câteva viluțe și pensiuni unde să vă puteți caza). Mai ales că site-ul are o versiune în limba engleză.

Comments

Unknown said…
Asta promite sa fie un loc foarte interesant
Toata zona de sud a litoralului pare foarte promitatoare. Doar ca e nevoie de mai mult timp pt a explora totul.