Statiunea Primorsko Litoral Marea Neagra Bulgaria

PRIMORSKO. Dacă ar fi să pornim de la o traducere mot-a-mot, cred că cel mai bine s-ar traduce prin 'la mare' . Primorsko este o staţiune sudică (la 1 hr de graniţa cu Turcia), plină de farmec. Puţini ştiu de ea, deci aici ai parte de intimitate şi linişte.

Dar, mai întâi, cum ajungem până acolo ?! Ori că ieşim pe la Giurgiu ori pe la Vama Veche, tot direcţia Varna ţinem. Din Varna, pur şi simplu ţinem drumul, care nu face altceva decât să treacă pe lângă coastă. Este un drum prin păduri, pe lângă mare, prin staţiuni - foarte frumos şi variat. Până în Burgas se pot face 5 ore și ceva și până în Primorsko cam 7 ore cu tot cu opriri.

Singură problemă ar putea fi în Burgas, care este un oraş mare, plin de blocuri ce seamănă între ele şi fără indicatoare ...dar un GPS te scate din încurcătură ! Se traversează oraşul în scurt timp şi în continuare o ţinem tot înainte. Sunt indicatoare de Sozopol şi de Primorsko. Ca să se intre în Primorsko, se face la un moment dat la dreapta, peste un pod şi se intră în oraş.

Oraşul Primorsko este de fapt o fâşie (limbă) de pământ / piatră, mult ieşită în mare, asemanatare Kaliakrei! Se poate da înconjurul ei pe jos, într-o plimbare. În oraş nu este ceva anume de văzut sau de făcut, dar restaurantele din port / parc sunt rustice şi cu o mâncare de te lingi pe degete. Desigur, e ceva mai ieftin decât în staţiunile populate.

Eu am ales să stau la PrimorskoClub.com fiindcă ştiu staţiunea de ani de zile şi am fost şi anul trecut şi în alte dăţi. În plus, e în proprietatea Albenei care pentru mine e o garanţie a calităţii :) Zona de căsuțe / vile este într-o pădure în care se aud doar foşnetul frunzelor şi păsările !

Noi de exemplu, am ajuns seara și eram chiar înfometați. Chiar lângă Recepția non-stop a complexului este o tavernă în aer liber (atenție la țânțari !). Se mănâncă foarte bine și rapid. Tot acolo există și un mini-market cu câteva lucruri de trebuință strictă.

Micul dejun se servește în sala de mese (în fața recepției) și este de tip continental, daca sunt puțini oaspeți prezenți în complex, sau de tip bufet suedez dacă numărul turiștilor e mai mare. Cafeaua, ceaiul și laptele sunt la discreție. În rest - lucruri de bază : ouă, roșii, castraveți, unt, pâine, gem, salam, cașcaval.

Plaja este lată și pe o lungime de aprox 1-2 km, dupa mine.Este o plajă deosebită, fiindcă ajungi la ea trecând de niște dune mici de nisip,unele fiind acoperite de plante. Îți dă inițial senzația de deșert, dar pe măsură ce te apropii apar marea și umbrelele. Nu este multă lume de regulă, și astfel ai senzația că plaja iți aparține în întregime :) Există și un ponton/dig mai vechi pe care te poți plimba.

Plaja se află între 2 'pereți', ca un golf : intre Primorsko și Kitten, 2 localități ce fac o delimitare strictă. Ce este absolut de remarcat aici : MAREA. Deși este tot Marea Neagră, este atât de limpede și clară, încât și 10 metri înspre orizont, tot se vede fundul mării ! Și asta nu e tot: nisipul este fin și mult mai deschis la culoare decât în stațiunile din nord. Pozele cu soare par a ca și cum ar fi fost făcute într-o locație exotică ! (când am fost eu în iunie, vremea a fost usor înnorată, dar asta nu strică buna dispoziție !).

Ok, să zicem ca nu stăm la plajă - ce altceva e de făcut ?! Vă dau câteva variante de explorat pe cont propriu din apropiere :
Astept sa aud și impresiile altora care au fost pe acolo sau a celor care doresc sa ajungă pe acolo ! Sper ca informatiile mele au stârnit apetitul unora de călătorit.

Autor articol și poze - Alina Balaci
Plaja centrală din Primorsko
Umbreluțe! Și o zi faină de plajă.
Drumul către plajă, printre dune.
Marea Neagră ce este destul de albastră pe acolo
Valuri.. nu-i așa că vrei să le încerci?
Alți oameni îndrăgostiți de Bulgaria și de litoralul de acolo.
Alina Balaci lucrează de ceva vreme în turism. La un moment dat a lucrat și în Albena timp 3 ani de zile. Acum lucrează în capitală, dar se întoarce cu drag de fiecare dată în Bulgaria. Cu timpul ea va mai spune câteva povești pe acest blog.

Comments

Pace şi liniştite departe de aglomeraţia cotidiană. Aer curat, briza mării, vegetaţie pitorească, formaţiunile unice de piatră Strandja Mountain. Acesta este Clubul de Vacanţă Primorsko.

Frumuseţea naturii din delta râului Ropotamo se aşterne în faţa dumneavoastră, la fel şi rezervaţia faimoasă pentru formaţiunile sale de pietre The Lion Head şi Dragon House. Pădurea de stejari veche de secole în combinaţie cu nisipurile aurii şi marea albastră limpede vă oferă senzaţia de infinit, ca şi cum timpul s-a oprit in loc… Din Aprilie până în Octombrie, vă puteţi bucura de o vacanţă perfectă, cu după-amiezi leneşe şi interminabile petrecute pe plajă.

Plimbările de-a lungul coastei la răsărit sau apus de soare sunt de neuitat. Clubul de Vacanţă Primorsko vă oferă sentimentul unui vis devenit realitate, iar soarele va însoţi vacanta.
Este una dintre cele mai frumoase statiuni de pe litoralul bulgaresc