Statiunea Sveti Vlas Litoral Marea Neagra Bulgaria

Sveti Vlas, cunoscută şi sub numele de Sfântul Vlas, este un minunat oraşel de coastă, unde locuiesc aproximativ 3.000 de persoane, aflat la doar 5 km la nord de Sunny Beach şi 9 km de Nessebar. Această staţiune magnifică este de fapt o combinaţie de ţărm pe alocuri stâncos, frumos dispus la poalele munţilor Balcani. În ultimi ani, această staţiune a devenit o destinaţie modernă, având hoteluri şi infrastructură turistică noi nouţe. Această staţiune este perfectă pentru pasionaţii de vacanţe, care vor să se bucure de o privelişte impresionantă a munţilor, cât timp se distrează pe plajă.

Peisajul natural de acolo include munţi, pădure, mare şi sunt extrem potrivite unei relaxări complete. Așa că aveți parte de mai mult decât o zi plajă pe acolo. Zona este bună și pentru cicliști. Mai ales că se pot aventura și către capul Emine, sau doar satucul sau chiar către golful Irakli. Sau se pot aventura pe jos prin pădurile din zonă. Sunt destule trasee drăguțe.

Plajele din Sf. Vlas sunt trei şi împreună însumează o lungime totală de 1.5 km, plaja centrală fiind cea mai lungă, în sudul acesteia fiind amplasată cea mai mică plajă, iar ultima fiind situată lângă portul nou de yachturi. Oraşul este faimos şi pentru acesta din urmă, ce oferă tot ceea ce ar dori un pasionat de yachting pentru a putea să aibă o vacanţă de vară de neuitat. Puteţi închiria şi chiar cumpăra yachturi de aici, asta pentru cei cu fonduri suficiente.

Dezvoltarea explozivă se datorează turiştilor într-un număr din ce în ce mai mare ce optează să înopteze în staţiune. În pofida faptului că Sf. Vlas este o staţiune liniştită, potrivită pentru familii cu copii sau oameni ce doresc să scape de staţiunile aglomerate şi zgomotoase, vizitatorii pot profita şi de viaţa de noapte din Sunny Beach, staţiune aflată în apropiere. Se poate ajunge acolo foarte ușor datorită sistemului de autobuze de tip marșrutka.

Dacă ne referim la istorie, Sf. Vlas are o istorie bogată ce datează din secolul al doilea, î. Hr, când tribul trac Larisi a întemeiat oraşul ce le-a purtat numele (și anume Larisa). În timpul secolului al XIV d. Hr, oraşul a fost redenumit în Sf. Vlasi, după sfântul patron al crescătorilor de bovine şi a comercianţilor. Stăpânirea otomană a adus cu sine un nou nume pentru Sf. Vlas, şi anume: Manastiri, datorită celor cinci mânăstiri aflate în vecinitatea staţiunii. În 1886, anul reunificării statului bulgar, staţiunea a recăpătat numele de Sf. Vlas. Orașul este unul dintre cele mai vechi din zona Nessebăr.

Cum ajungeţi în Sf. Vlas? Nimic mai simplu. Există un autobuz, pe care îl puteţi lua din Nessebar, Sunny Beach şi Bourgas către Sf. Vlas, dar şi multe alte autobuze private şi taxiuri. La Sf. Vlas, puteţi ajunge şi pe mare, cu plecare din Nessebar şi Burgas.
Vedere din stațiune
Portul de yahturi (poză Evgeni Dinev)
Unul din bărulețele de pe plajă
Superba plajă din Sveti Vlas. Plajă ce deține distincția de Blue Flag.
La apus, o poză cu expunere mai lungă.
Malul stâncos de la finalul stațiunii.
Și ei au o mică epavă pe acolo se pare. Nu la fel de mare ca epava noastră din Costinești se pare. Dar poate și aceasta are istoria ei. Momentan nu am prea găsit informații.
Plaja din Sveti Vlas populată de oameni, probabil în plin sezon.

Comments

Rose said…
Ce frumos!! Cat de linistit pare locul.
Whatafy said…
Zici ca esti intr-un film, cred ca sunt foarte politicosi oamenii de acolo, nu?
Da, e un loc superb! Acum nu știu cum sunt localnicii, că ei sunt puțini. Dar este o zonă superbă unde te poți relaxa după un am de muncă.