Bazarul din Istanbul Turcia

Despre Bazarul din Istanbul (Kapalı Çarşı) cred că s-au scris pagini întregi de hârtie, mii de mâini au atins tastatura și au umplut blogurile și totuși este un loc interesant, este un loc de unde vrei mereu să vezi poze noi, să mai aflii câte ceva. Până să ajung acolo de multe ori urmăream pozele prietenilor care ajungeau prin Istanbul și bazarul mereu mi s-a părut un loc fascinant, asta în ciuda faptului că nu prea am răbdare să cumpăr. Dar merită vizitat ca un muzeu măcar.
Până acolo nu este greu să ajungi, mai ales că încep maldărele de obiecte fix de la intrare. Comercianții apar în zona bazarului ca ciupercile după ploaie. Singura problemă este că dacă mergi în grup există riscul să te pierzi. Noi cel puțin am reușit în decurs de doar câteva minute să ne pierdem toți 4 care eram împreună atunci să ne rătăcim pe *străduțele* de acolo. Pur și simplu te fura câte un ceva și uitai să mai acorzi atenție drumului și oamenilor.

Așa că aș zice că cea mai deșteaptă chestie este să stabiliți un loc de întâlnire în caz că vă rătăciți, și fiți atenți că există vreo 11 intrări diferite în bazar (dacă nu mai multe) așa că este imperios necesar să rețineți o stradă sau clădire din zona pe unde intrați. Altfel există riscul să fiți îndrumați pe altă ieșire și să ajungeți în altă zonă. E important totuși să vă orientați în jurul străzii principale, strada cu bijuterii și astfel nu există decât 2 mari ieșiri.
Deși galeriile, sau străzile erau destul de mari și spațioase, când mai venea câte un flux de oameni, aveai pur și simplu impresia că se spărsese vreo conductă. Este unul din cele mai mari bazaruri din lume, având în jur de 58 de străduțe acoperite și mii de magazine. Locația există încă din anul 1455 și a suferit numeroase restaurări de-a lungul anilor, a tot fost mărită pentru a ajunge la forma actuală.
Alt lucru important este să nu începeți să cumpărați dacă nu cunoașteți prețurile obiectelor necesare. Plus că e nevoie de multă răbdare pentru tocmeală. Turcii se lasă greu de cele mai multe ori. Dar nu se supără dacă tu nu ai chef de tocmeală și plătești un preț mai mare. Știu că citisem undeva că turcul nu e fericit decât după o tocmeală serioasă. Eu am petrecut vreo 2 ore prin Bazar, și din păcate am văzut că erau chiar ușurați când luau mai mulți bani decât se așteptau și fără minute în șir de negocieri.
Vă puteți informa în mare despre orice obiect de pe strada principală de comerț, mai precis İstiklâl Caddesi care începe din Taksim. Acolo găsiți cam aceleași produse, dar nu și o foarte mare varietate. Așa că în drum spre bazar, mai băgați capul printr-un magazin și întrebați. E bine să mergi pregătit la orice negociere nu?
Eu de fel nu suport să mă târguiesc prea mult și nici nu îmi place să pierd timpul la cumpărături. Așa că am făcut o singură achiziție, niște tricouri cu Istanbul scris pe ele. Era singurul produs pentru care știam prețul real, și nu puteam să fiu fraierită. Așa că după 15 minute de tocmeală am reușit să-l aduc pe vânzător la prețul dorit de mine și amandoi ne-am văzut de treabă apoi fericiți.
Raiul lămpilor. De la unele foarte colorate, până la unele frumoase și simple. Nu cred că există ceva ce să nu găsești în Marele Bazar din Istanbul. Doar că este nevoie de foarte multă răbdare pentru a analiza marfa de pe fiecare străduță.
Mai spre seară când mă pregăteam să ies din bazar deja se aglomerase după cum se vede în poza de mai sus. Cu cât se întuneca afară cu atât apăreau în zonă mai mulți oameni. Poate este mai distractiv să cumperi spre seară, poate există promoții către ora de închidere? Oricum am uitat să precizez că ca la orice tocmeală adevărată, mai peste tot ești invitat să stai puțin jos și să savurați un ceai împreună. De obicei este frumos să nu refuzați ceaiul.

Comments