Cascadele Krushunski din Bulgaria - Lovech

Prima și probabil cea mai importantă întrebare, unde anume e locul acesta și cum se ajunge acolo, nu-i așa? Locul se află cam la vreo 30 de kilometri de orașul Lovech, în regiunea Letnitsa. Important de reținut este că chiar lângă cascade se află satul Krușuna.

Traseu de ajuns aici 1. Ruse - Byala - de aici se urmează drumul de Sofia, adică direcția Pleven. Undeva după jumătatea drumului, se face un indicator către localitatea Levski. Acolo se iese din drumul principal, se intra în Levski, de acolo se ține direcția Letnitsa - Krușuna.

2. Se ajunge și mai usor din zona Sviștov. Se trece cu ferryboatul de la Zimnicea către Sviștov, apoi se coboară înspre drumul de Pleven, se ține direcția Levski - Letnitsa - Krushuna.

Noi în schimb veneam dinspre Veliko Târnovo. Așa că poate să fie o locație perfectă pentru o ieșire de jumătate de zi din Veliko Târnovo. Sau inclusă într-un tur al naturii, trecând pe lista Emen, Hotnitsa și altele. Pentru Krushunski Vodopadi, vă pod ajuta cu niște coordonate GPS și anume 43°14'49.0319''N 25°2'1.7081''E care să vă ajute să le găsiți mai ușor.

La scurt timp după ieșire din satul Krushuna (pe unde din fericire sunt destule indicatoare spre cascadă, ce-i drept că ele sunt mici și în bulgară, dar tot sunt de folos că există) se face micul drum de câteva sute de metri care te duce spre locul unde se află cascadele. Din fericire satul e încă plin de bătrâni care vă vor îndruma voioși către *Vodopad* dacă le cereți ajutorul.
Uimitor este că deși vă așteptați să fiți în mijlocul pustietății hoardele de turiști (majoritatea bulgari încă) au făcut în așa fel încât în zonă să existe o căbănuță de tip han, numită Maarata și pe care diverți bulgari o tot laudă pentru mâncarea bună, pe ale lor forumuri de călătorii. Noi din păcate eram destul de pe fugă, așa că am preferat să-mi petrec timpul pe coclauri și să mă bucur de sandvișul din pachețel. Deși asta vară prin luna lui august când am fost eu pe acolo, trona maiestic și o tonetă de mici pe acolo. Cert este că nu o să faceți foamea prin zonă, daca vă preocupa acest aspect.
Partea rea este că nu e chiar genul de locație foarte liniștită. Probabil depinde foarte mult și de weekend. Noi am fost pe acolo undeva în mijlocul lunii august, deci erau mulți oameni în concediu, așa că se circula mai greu pe traseu, trebuind să aștepți de multe ori să treacă grupul din față pe podeț.
Dar faptul că e așa vizitat este și un lucru pozitiv, pentru că este un loc întreținut. Este un nene într-o tonetă la intrarea pe traseu care percepe o taxă simbolică (1 sau 2 leva). Dar astfel ştii că podeţele sunt bine îngrijite şi reparate.
Se spune că acestea ar fi cele mai frumoase cascade din Bulgaria. Eu încă mai am multe de vizitat. Dar probabil sunt cele mai întinse cascade ca și suprafață. Cele mai spectaculoase sunt doar într-un loc, pe la jumătatea potecii eco ( sau eko pătecii cum o numesc ai noștri vecini), dar în rest o să tot puteți vedea astfel de terase, ce se aseamănă cu travertinele de calcar de la Pamukkale.
După cum spuneam, uneori se stătea și la coadă. Dar eu ma bucur pentru că astfel aveam posibilitatea să pozez în voie, fără să mă pierd de grupul meu. Vă sfătuiesc eventual să mergeți pe acolo cât mai matinal posibil, așa în mod sigur vă puteți bucura de zonî în liniște și în ritmul vostru.
Verdele era la el acasă pe aici. De la depărtare, locația asta pare doar un fel de deal stâncos apărut asa de nicăieri, și probabil nu te-ai aștepta să fie ceva atât de frumos în zonă. Când ajungi în zona cascadelor, chiar poți avea impresia că ești într-un loc exotic, nu într-un sătuc uitat de lume din Bulgaria.
Deja ajungem în zona cascadelor.
Apa nu era prea adâncă așa că nu mergea deloc de o baie precum la Cascada din Hotnitsa. Dar mergea de un duș rece pentru cei îndrăzneți.

Cascada principala are o lungime de 20 de metri, dar pe traseu se oprește în diverse obstacole, formând multe alte mici cascade, conferind imaginea de mai sus. Am înțeles că există chiar un fel de potecă care duce până la locul de unde izvorăște cascada. Noi am văzut asta doar de la distanță. Probabil era riscant să mergem pe acolo în grup mare.
Aerul în zonă e ud, și există riscul chiar să ajungeți să încasați un mic duș dacă cumva apare prin zonă o mică rafală de vânt. Dar vara, parcă e numai bine așa!
Multe, multe travertine!
La un moment dat, traseul cascadelor se termina, și trebuia să urcăm pe niște scări doarte înguste pentru a ajunge la o peșteră. Nu știu sigur dacă asta era, pentru că la un moment dat pe traseu ne-am pierdut de *ghizii* noștri bulgari. Și ne-a părut tare rău când am văzut că de aici traseul continuă în jos, spre parcarea unde ne aștepta autocarul.
În zonă, se află o altă Peșteră spectaculoasă, și anume Peștera Devetașkata, care se află chiar lângă satul Devetaki, pe malul râului Osam. De ce e interesantă? Pentru că este una dintre cele mai spațioase și înalte peșteri din Europa.

Comments

Dudian said…
Arata foarte bine. Eu pe baza articolelor tale mi-am facut o lista cu vreo 30 de locatii din nordul si centrul Bulgariei in care vreau neaparat sa ajung. Sper ca de la primavara sa imi fac timp pentru macar un weekend pe luna...poate imi mai imbunatatesc si performantele lingvistice slave pana atunci:)
Raluca Enache said…
E musai sa-ti spun si eu ca datorita tie am descoperit muuulte locuri minunate in Bulgaria. Cu toate ca am fost in tara asta de multe ori, dat fiind faptul ca am locuit in Giurgiu pana sa vin in Bucuresti pt facultate, habar nu aveam ca exista atatea frumuseti naturale pe langa zonele super cunoscute precum Veliko Tarnovo sau statiunile de pe litoral.

Cum zicea si Dudian si eu o sa incerc sa imi fac timp la anul ca sa merg prin locurile despre care am citit aici, ca deja ma roade curiozitatea si nerabdarea :)
Andreea B said…
Intr-adevar sunt spectaculoase cascadele, dar mai mult mi-a placut Devetashka :).