Farul din Shabla Bulgaria

Micul orășel Șabla (Shabla) se află la vreo 25 de km de granița cu Vama Veche. Se poate ajunge aici destul de repede de pe al nostru litoral. Face parte din *județul* Dobrici (numit în vechime Tulbuhin, de unde și TX pe care îl puteți observa pe mașinile din zona aceasta). Orășelul nu este chiar la plajă, din centru trebuind să mai mergi vreo 4-5 km până în campigul Dobrogea (Dobruja), unde începe și Rezervația Ezero Shlablensko blato (ezero înseamnă lac în limba bulgară).

În antichitate Shabla a fost o veche așezare tracică, fondată de cari și geți cândva între secolele 5-6. Atunci era cunoascută cu numele grecesc de *Karon Limen*, care defapt reprezenta numele portului, orașul numindu-se Karia, care însemna pământ prăpăstios sau abrupt. Locația a devenit un port maritim în timpul romanilor, devenind astfel o locație cheie la Pontus Euxinus. Aici s-a înfăptuit un punct important de supraveghere a mării.

Dar la un moment dat în timpul evului mediu, zona a fost atacată masiv de către popoarele barbare, acest lucru făcând ca geții și carii să se retragă din zonă, în locul lor stabilindu-se diversi slavi + o comunitate masivă de bulgari. Orașul de afla mult mai aproape de țărm, dar datorită atacurilor și ciumei, s-a decis retragerea lui către interior pentru a fi mult mai protejat.
Și actualmente în locul fostei așezări din vremea Tracilor, acum tronează un nou cartier semi-rezidențial, zic așa că nu toate casele sunt așa de fancy. Bineînțeles că acest cartier al Shlabei se numește *Karya*. În momentul când am văzut acest nume mi s-a părt haios, abia mai târziu aflând că are totuși o semnificație importantă.
O versiune spune că numele de Shabla al localității ar proveni din limba proto-bulgară, în care însemna cupă sau polonic. Numele zonei este atestat încă din anul 1573, în registrele (tefterele) oficiale ale otomanilor și se pare că numele a rămas neschimbat până în ziua de azi.
Farul se află în cel mai estic punct al Bulgariei. Este de asemenea și cel mai înalt far dar și cel mai vech el datând din anul 1768. Lumina farului poate fi obsevată până la o depărtare de 17 mile marine, ajutând astfel ambarcațiunile ce trec prin zonă să nu se lovească de țărm pe alocuri. Cel care se ocupă acum de far, Atanas Atanasov spune că acesta este un fel de mini-replică a mărețului far din Alexandria.
Farul are o înălțime de 32 de metri față de sol. Este necesar să urci în jur de 130 de trepte pentru a ajunge până în vârf la proiectorul de lumină. Pereții farului au o grosime de 1,2 metri astfel că frigul nu răzbate în interior iarna.
În spatele farului se pot observa câteva viluțe din cartierul pescăresc Karya. Pescăresc pentru că mai toți cei din zonă dețin o barcă, fie ea de lux sau un hârbuleț.
Unele bărci tronează pe plajă, altele stau în curți.
Chiar în zona Farului este mai dificil de făcut plajă și nici nu este indicat, mai ales datorită rămășitelor de pod care se află în mare în această zonă. Plus că se adună și ceva alge în zonă, și nefiind plajă oficială, autoritatea din Șabla nu se îngrijește de ea, precum de cea din campingul Dobrogea.
Din păcate acest superb pod de lângă far a tot fost ros de apele sărate ale Mării Negre și fiindcă de mult timp nu a mai beneficiat de niciun fel de reparații a început să cadă în mare. Acum este inchis, nu se mai poate merge pe pod, pentru că riscul de accidente este ridicat.
Foarte interesant este că în urmă cu mult timp acolo în pereții farului s-a făcut un fel de cutie a timpului. Nu am prea găsit informații despre ce este în ea, știu doar că se va deschide după anul 2050. Interesantă ideea, nu?
Puțin mai departe, undeva în dreapta farului, cum privești spre Tyulenovo se poate vedea un fel de așezare cu adevărat pescărească. Acolo există fel de fel de improvizații de coșmelii cu spațiu foarte mic între ele. Dar probabil este locul perfect pentru românii ce doresc pește proaspăt scos din apă.
Foarte interesant este că undeva în mijlocul acestui mic cartier, se afla *dușul* din imaginea de mai sus. Țin să precizez că apa era caldă (nu fierbinte) și TERMALĂ! Cât timp ne-am învârtit noi prin zonă chiar am surprins un bătrânel ce venise *la tratament*. Folosirea este gratuită!
Ceva ce nu mi-a prea plăcut în Karya a fost faptul că toate clădirile au fost ciudat construite. Bănuiesc că nu s-a făcut niciun fel de plan urbanistic și fiecare a luat un petec de pământ și l-a valorificat cum a știut mai bine. Problema este că arată destul de haotic și îți dă un sentiment de claustrofobie datorită lipsei de spațiu dintre două case.
Mini portul de băcuțe și podiul în fundal.
Aici deja plaja începe să fie perfectă de baie.
Priveliște înspre nord, înspre Krapets.
Ciulinii Dobrogei ;)

Comments

Dudian said…
Ce sa zica si Atanas Atanasov... :)
Narcisa said…
m-ai făcut tare curioasă referitor la cutia aia a timpului. :D
@Dudian - E mandru si el de farul lui. Eu sincer cred ca next time o sa merg acolo sa-l rog sa ma duca si pe mine sus.

@Narcisa - Si eu sunt tare curioasa. Pacat ca nu am gasit niciun fel de informatii. Cred ca doar nenea Atanasov sa ne lamureasca.
hoppity said…
Thank you for the information. I have soe guests from switzerland who wanted to see a wild beach and I think you have described just the spot. Thank you for the pictures too.

Popular posts from this blog

Orasul Targoviste Bulgaria

Colmar Alsacia Franta Haut-Rhin

De vizitat in zona Veliko Tarnovo - Bulgaria