Panorama din Pleven - Epopeea de la Plevna Bulgaria
Panorama din Pleven sau Epopeea de la Pleven cum mai este numita aceasta cladire a fost construita in anul 1977, desi era destul de evident că a fost în perioada comunistă. Grandomania era un fenomen și în Bulgaria lui Todor Jivkov. Clădirea a fost ridicată la aniversarea a 100 de ani a bătăliei de la Pleven (sau Plevna cum este cunoscută de români) din anul 1877.
Construcția efectivă a clădirii a început la data de 19 ianuarie 1977 și lucrările au fost finalizate fix pe data de 10 decembrie, adică dată când a fost eliberat Plevenul de sub jugul Otoman. La finalizarea acestui muzeu au contribuit atât arhitecți bulgari cât și ruși.
Clădirea are o înălțime de 47 de metri, având un volum de 54000 de metri cubi. Clădirea are 4 săli importante și anume: Sala introductivă (holul + scările), apoi urmând Panorama în sine ( 360 de grade), Diorama și în final o ultimă sală cu tablouri, unde ghidul de obicei împărtășește niște concluzii.
În prima sală, o să observați niște tablouri imense pe pereți. Despre unele dintre ele vi se va povesti câte ceva, dar ca să știți de pe acum la ce se vă așteptați, ele se numesc astfel Jugul Otoman, Răscoala din Aprilie, O demonstrație în Sankt Petersburg pentru a susține poporul bulgar, Armata rusă trecând Dunărea, Apărând steagul Samara și Bătălia de la Șipka.
Clădirea are o înălțime de 47 de metri, având un volum de 54000 de metri cubi. Clădirea are 4 săli importante și anume: Sala introductivă (holul + scările), apoi urmând Panorama în sine ( 360 de grade), Diorama și în final o ultimă sală cu tablouri, unde ghidul de obicei împărtășește niște concluzii.
În prima sală, o să observați niște tablouri imense pe pereți. Despre unele dintre ele vi se va povesti câte ceva, dar ca să știți de pe acum la ce se vă așteptați, ele se numesc astfel Jugul Otoman, Răscoala din Aprilie, O demonstrație în Sankt Petersburg pentru a susține poporul bulgar, Armata rusă trecând Dunărea, Apărând steagul Samara și Bătălia de la Șipka.
Bustul lui Carol tronează la loc de cinste în cadrul muzeului
Asediul Plevnei a fost una dintre principalele bătălii ale Războiului Ruso-Turc din anii 1877–1878. După ce armata rusă a traversat Dunărea de la Zimnicea la Sviștov, avansând spre centrul Bulgariei de astăzi, cu scopul de a trece Munții Balcani, pentru a înainta spre Constantinopol, dorind să evite cetățile turcești fortificate de pe malul Mării Negre.
După două asalturi nereușite, în care pierduse efective prețioase, comandantul trupelor rusești de pe frontul balcanic, ducele Nicolai, a cerut prin telegrama din 19 iulie ajutorul aliatului său român Carol I. Carol a trecut și el Dunărea cu o armată românească și a fost pus la comanda trupelor ruso-române. El a decis să nu mai facă niciun asalt, ci să asedieze orașul, tăind căile de aprovizionare cu alimente și muniții.
Asediul asupra orașului Pleven începuse în iulie 1877 și s-a încheiat abia în luna decembrie a aceluiași an când Osman Pașa a încercat fără succes să forțeze ruperea asediului. În cele din urmă, Osman a primit delegația condusă de colonelul Mihail Cerchez și a acceptat condițiile de capitulare oferite de aceasta. În urma bătăliei, armatele ruse au putut avansa către munți și au atacat în forță pasul Șipka, reușind să învingă defensiva otomană și să își deschidă drumul spre Constantinopol, dar și acest lucru s-a înfăptuit cu multe pierderi de vieți omenești.
După cum se vede, pictura este excelent de bine realizată și foarte bine întreținută. Pentru acele vremuri este făcut foarte realist, cu elemente adevărate + reconstituiri. Am înțeles că printre obiectele de acolo, unele sunt chiar originale care au fost aduse de pe câmpul de luptă.
Până nu am ajuns sus în *panoramă* nu am știut la ce să mă aștept. Eram ca într-un acvariu imens, cu pereți rotunzi și cu o *poză* cum nu mai văzusem până atunci. Pur și simplu nu știai unde să te uiți mai întâi în timp ce ghidul ne povestea câte puțin despre fiecare flanc de acolo și cum a decurs bătălia în acele vremuri.
Chiar dacă expoziția nu este mare, este un lucru frumos de văzut, mai ales pentru cei pasionați de istorie. Pentru că până la urmă și o parte din istoria noastră se află acolo. Iar ghidul vorbea foarte frumos despre Carol. Așa cum poate știți și bulgarii și-au obținut independența odată cu noi, în urma luptelor din anii 1877-78. Au reușit să scape de sub dominația otomană ce domnea în țară de peste 5 secole.
Pânza pe care este pictată bătălia are în jur de 15 metri și un diametru de 40 de metri. Este prezentată aici cea mai sângeroasă și mai dificilă bătălie, cea din 11-12 septembrie 1877, al treilea val. Vizitatorii se vor afla chiar în centrul câmpului de bătălie între redutele Kovanluck și Issa Agha. Așa că este oferită o panoramă perfectă către toate dealurile din zonă.
Se poate observa foarte bine cucerirea acestor două fortificații turcești de la Kovanluck și Issa Agha de către armata rusească.
La un anumit punct se poate observa cum generalul Skobelev își conduce trupele în lupte, el fiind chiar în prima linie. Soldații generalului au luptat 30 de ore neîncetat în care au reușit să-i tot îndepărteze pe otomani de Pleven.
Aici au pierit în acele lupte în jur de 3000 de români.
În ultima sală, se află 2 picturi imense care prezintă capitularea lui Osman Pasha și armata rusească trecând Balcanii pe timp de iarnă, în urma bătăliei de la Șipka.Acest success de la Pleven a fost un punct cheie pentru eliberarea Bulgariei.
O bucățică din Diorama.
Pictura *Diorama* arată ultima bătălie pentru Pleven, lîngă răul Vit, pe data de 10 Decembrie 1877. În aceea zi, Osman Pașa, după 3 luni de izolare a încercat să rupă blocada și să ajungă lcătre Sofia. După o bătălie tare sângeroasă au fost capturați în jur de 40.000 de turci, astfel Osman Pașa fiind înfrânt.
Și detalii de aici sunt absolut impresionante.
M-am bucurat să văd că pe acolo au trecut și alți români. Din ce zicea ghidul, chiar sunt destui vizitatori români în fiecare an. Mai ales că muzeul este tare frumos amplasat în Parcul Skobelev din Pleven.
Programul de vizitare este următorul
Vara (1 mai – 30 septembrie) 9.00-12.00; 12.30-18.00
Iarna ( 1 octombrie – 30 aprilie) 9.00–12.00; 12.30–17.00
Prețul biletelor – studenți 1,5 leva, Adulți – 5 leva, Pensionari – 3 leva.
Pentru o prezentare în limba engleză prețul este de 20 de leva (de grup).
Comments
Si apropo' de 1877-78 si lupta de eliberare de la Plevna, data respectiva a devenit una din zilele nationale ale Bulgariei :)
Orasul este frumos,ingrijit,cu posibilitati de distractie,de cazare.
Parcul national Kailuka,trebuie neaparat vizitat.Se ajunge foarte usor,este situat chiar la marginea orasului.Ca punct de reper,Hipermarket Kaufland-Kailuka
Multumesc de pont! Chiar vreau sa revin pentru mai mult timp aici in Pleven. Zona e plina de locuri faine!