Tyulenovo Shabla Bulgaria

Vechiul nume al localității Tyulenovo este Kalaç-Köy și provine din limba turcă, însemnând satul secerii. Locuitorii satului aparțin grupului etnic *găgăuzi*(bătrânii satului și nu cei care s-au mutat în ultimii ani în zona litoralului. Acest mic sătuc de vreo 60 și ceva de locuitori se află între Shabla și Kamen Bryag, cum mergi înspre Varna.

Se presupune că strămoșii găgăuzilor au provenit din triburile turcești medievale ale oguzilor, care au traversat prin regiunile nord-pontice. Izvoarele bizantine consemnează faptul că, în secolul al XI-lea, tribul nomad guzi a trecut Dunărea și s-a așezat în Bulgaria, Macedonia și Grecia. Odată așezați în aceste regiuni, guzii au adoptat stilul de viață sedentar și creștinismul ortodox. Amestecul etnic dintre guzi și alte triburi turcice, pecenegii și cumanii, ar fi dat naștere poporului găgăuz.
Satucul a suferit o schimbare de nume în urma Pactului de la Craiova din 1942, când s-a decis și schimbul forțat de populație. Atunci satul a devenit *Tyulenovo* datorită numărului mare de foci care puteau fi zărite în jurul țărmului stâncos în acele vremuri. De asemenea în limba bulgară tyulen înseamnă focă. Acum rareori se mai pot vedea foci în această zonă, coloniile lor fiind aproape dispărute din mai multe motive.
Micul port pescăresc din Tyulenovo
În schimb încă se pot vedea delfini în zonă, în special dimineața devreme când soarele abia răsare. Folclorul zonei spune chiar că focile și actualmente delfinii din zonă sunt defapt fostele fecioare bulgărești ce s-au aruncat în mare, pentru a nu se căsători cu vreun turc.
Un lucru destul de important în istoria acestui loc este faptul că aici a început extragerea de petrol pentru prima dată în Bulgaria. Prima sondă de petrol datează de la 31 mai 1951. Multe rezervoare pot fi văzute și azi pe câmpul dintre Shabla și Tyulenovo. Șocant este că ele încă functionează. S-a nimerit să fiu în zonă în timp ce un mega hârb rusesc (nu am idee ce fel de mașină era, dar era imensă și ruginită) tocmai fusese încărcat cu petrol și pleca către Shabla.
Aici se află și cea mai lungă peșteră de pe țărmul bulgăresc al Mării Negre. Peștera din Tyulenovo este jumătate în apă și are o lungime de 107 metri.
O altă poveste spune că la un moment dat prin anii 30 ai secolului trecut, a noastră regină, numită Maria a primit cadou un cuplu de foci. La început ei au fost ținuți în captivitate în jurul castelului ei din Balchik, dar apoi regina a decis să le redea libertatea și astfel acest cuplu de foci a venit în zona de azi a sătucului și a populat regiunea.
E un loc greu de uitat odată ce ai ajuns pe aici. Din ce am înțeles fiecare stâncă sau peșteră are o denumire a ei. Denumirile sunt *Așalâk* *Kipria*,* Dupkata*, *Martina*. Din păcate nu am avut baftă să găsesc niciun localnic cu care să pot sta la palavre. Prin zonă erau doar alți călători ca și mine.
Celebra Arcadă din Tyulenovo. Locul unde anual vin sute de oamenii (dacă nu mii) doar pentru a experimenta săriturile în Marea Neagră. Aici se fac scufundări, peisajul de sub mare fiind de vis.
Locul este destul de darnic, oferind sărituri de la doar 2 metri și până la 30 de metri înălțime pentru cei foarte curajoși și experimentați. Pare destul de dificil, mai ales că trebuie să ai o atenție sporită să nu te lovești de o altă stâncă.
Noi am și surprins un grup de tineri mai nebuni, care au tot sărit neîncetat timp de jumate de oră cel puțin. Dar din fericire știau cum să sară încât să nu fie în zona bolovanilor. Dar chiar și așa m-am mirat să văd că toți intrau în apa frumos fără să încaseze câte o *burtă* din când în când.
De asemenea se poate și campa în zonă. Am văzut corturi de-a lungul țărmului. Deși nu știu cât de indicat este, dar cum nu am văzut semne ce să interzică acest lucru, vă anunț că se poate. Restul testați singuri. În zonă sunt și mici izvoare cu apă termală, aici în zona arcadei. Păcat că apa e doar călduță, dar este perfectă pentru un duș matinal. Mai ales că apoi se impregnează în piele acel miros fain (pentru mine) al apei termale.
Sunt și câteva pensiuni în zonă, sau Hotelul Delfin chiar de lângă port. Noi acolo am savurat o cafea, am trimis un mail (are internet wi-fi) și am încercat ceva din bucătăria lor. Am plecat tare încântați de acolo. Mai ales că am fost la finalul lui septembrie, deci final de sezon.
Sunt curioasă cum ar arăta zona asta pe timp de ceață sau iarna cu niște zăpadă și cu gheață în jur. Deși mai rar se depune multă zăpadă în această zonă.

P.s. Am uitat să precizez, pentru cei care doresc plajă cu nisip, Tyulenovo nu este deloc pentru voi! Aici sunt doar stânci, și nisipul este doar cel de pe fundul mării. Iar plaja se face doar stând pe bolovani.

Comments

Narcisa said…
aici se face şi căţărare "la liber", adică fără asigurare, la nevoie căţărătorii aruncându-se în apă. e un loc superb!

avem şi noi ceva asemănător pe la Capul Dolojman. ;)
Da, e chiar fain. Trebuie doar să știi bine să sari, ceea ce eu nu prea știam, și am preferat să nu încasez vreo burtă de la 20 de metri înălțime.

Serios, nu știam de Capul Dolojman. Bine.. lista de *to discover* e încă atâââât de mare..