Đavolja Varoš Serbia de sud


Cum se ajunge aici? Coordonatele Gps: 42°59′33″N 21°24′26″E. Din Niş se merge către graniţa cu Kosovo, mai precis către oraşul Prokuplje, continuând prin Tulare şi Kurshumlija, apoi mergând către sătucul "Selo Kosanicka Raca" de unde se face indicator către Djavolja Varoş. Oraşul se află cam la 90 de km de Niş.

Đavolja Varoš sau Oraşul Diavolului (în traducere din limba sârbă) este o zonă cu formaţiuni de roci mai deosebte din Serbia de sud, în Munţii Radan. Are în jur de 202 de formaţiuni numite “piramide de pământ” sau “turnuleţe” cum le numesc localnicii. Aceste turnuri au între 2 şi 15 metri înălţime şi între 4 şi 6 metri lăţime şi au apărut ca urmare a unei activităţi vulcanice intense în zonă în urmă cu mii de ani. O mare parte din aceste roci, au un fel de platformă în vârf care le ajută să nu ajungă într-un stadiu avansat de erodare.

Situl arheologic al *Orașului Diavolului* se află lângă un alt oraș cu nume bizar și anume Djake (în turcă cuvântul djak însemnând sânge). Formațiunile se află la o altitudine de 600-700 de metri. Figurile de pământ se află între 2 defileuri de apă, ale căror surse au reușit în timp să formeze aceste formațiuni erozive. Aceste defileuri de apă au și ele denumiri stranii și anume *Defileul Diavolului* și *Defileul Iadului*. Din Defileul Diavolului chiar izvorând un izvor cu apă roșiatică extrem de acidă, având un ph de 1.5. Apa aceasta mă duce cu gândul la micul izvor roşu din Turcia, mai precis zona Pamukkale, numit Karahayit. (poza 1, 2, 3)

Acest fenomen geomorfic este destul de rar în lume, găsindu-se puține formațiuni asemănătoare în Alpi (Trecătoarea Brenner din Austria, în Italia în apropiere de Bolzano și în provincia Haute-Savoie din Franța). Mie chiar mi-au făcut impresia că seamănă cu formațiunile din Kapadokya turcească, doar că la o scară infinit mai mica.

Intrarea în Oraşul Diavolului ;)
Apa Roşie din zonă
Panoramă către turnuleţe.
Vedere din vale.
Podeţele care vă ajută să ajungeţi mai aproape de turnuri.
Panoramă a zonei Djavolja Varoş

Comments

Dudian said…
Asta e locul din Serbia in care imi doresc cel mai mult sa ajung! Chiar e asa frumos ca in poze, sau...se poate si mai bine?:)
Si eu imi doresc sa ajung. Pozele sunt donate de tipul din ele, un prieten bun din Bulgaria care a mai facut ceva explorari in zona NIS din Sr. El mi-a zis ca e de vis locatia asta si trebuie ajuns, asa ca am zis sa spun si altora, ca daca ne aventuram mai mult in Balcani o sa gasim si alte locuri magice.