Calatoriile de alta data

Articolul fetelor de la TravelGirls.ro mi-a adus aminte că și eu am dosite prin calculator niște poze vechi scanate, cu fel de fel de călătorii de familie și aventuri prin țară sau pe alte meleaguri. Noi niciodată nu am fost oamenii care să stea în concediu acasă. Mereu am plecat pe undeva să mai explorăm. Am început (eu personal) cu Turcia în 1998 și apoi imediat după Turcia (am stat 4 zile doar atunci) am fugit în Grecia, pe unde am stat vreo 3 săptămâni.

Mașinuțele noastre săracele au obosit uneori de atâția kilometri, dar nu ne-au lăsat la greu. Dacă de obicei în concedii plecam undeva departe, weekend de weekend exploram județul Hunedoara sau pe cele din zonă. Ori mergeam pe munte în Straja sau Parâng, ori mergeam cu cortul la Câmpușel (Parcul Național Retezat), sau cel mai des vara mergeam cu cortul pe Valea Arcanului. Nu am dus lipsă e locuri de vizitat, mai ales că pornind din Valea Jiului, doar traseele montane dacă le luam în calcul și avem deja prea multe opțiuni pentru câte zile libere avem.
Iarna de obicei fugeam pe munte. Chiar dacă nu am fost și nu suntem nici în momentul de față oameni pasionați de schiat, tot mergeam măcar o zi până sus pe Straja (Valea Jiului) pentru a ne bucura de iarnă. În poza de mai sus, tocmai mersesem prima dată cu schiurile și eram foarte mândră că învățasem cum trebuie să mă opresc atunci când deja am viteză prea mare.
Mulți ani am călătorit și am descoperit Turcia, pe vremea când Turcia nu era o destinație all inclusive sau o destinație prea căutată. Mulți o vedeau drept *Orient* și se uitau mândrii doar către Occident. Așa că noi ne-am plimbat foarte fericiți prin Turcia între 1998 și 2004. De obicei mergeam și primăvara(o săptămână de relaxare) și vara (într-un tur mai lung).
Și chiar dacă mergeam prin stațiuni de leneveală (Antalya și Alanya) nu rezistam doar stând pe plajă. Așa că plecam ba cu vaporașul în zonă, ba prin orașele de lângă să vizităm fel de fel de cetăți vechi.
Cu vaporașul am descoperit unele dintre cele mai superbe golfulețe din zona Alanya. Chiar dacă sunt mai scumpe, sunt excursii pe care trebuie să le faceți! Problema este doar că de obicei masa de prânz este cu pește, așa că cei ca noi care nu sunt fani, suferă la acest capitol, dar se poate rezolva cu un sandviș luat de dinainte.
Un alt golfuleț de pe coasta turcească!
Küçükkuyu este un orășel aflat în golful Edremit al Mării Egee, în zona Ayvacık, care face parte din districtul Provinciei Çanakkale. Zona înconjurătoare este plină de ruine antice, dar mitul care a făcut acest mic orășel celebru este legat de Zeus. Mai precis, se zice că Zeus a urmărit bătălia din Troia de aici, de la un altar undeva sus în munte. Altă legendă spune că aici ar fi descoperit Afrodita apa vindecătoare. Noi nu am găsit apa, dar urcând printre livezile de măslini ne-am bucurat de superba panoramă și am găsit altarul lui Zeus.
Aici vizitând superba Biserica "Sfântul Nicolae" din Densuș (Hunedoara) , aceasta fiind una dintre cele mai vechi biserici de rit bizantin din România, construită în secolul XIII. Se crede că Biserica din Densuș a fost ridicată pe ruinele unei construcții din antichitate (sec.IV).
Vizitând Ulpia Traiana Sarmizegetusa, tot din Hunedoara. Cât timp am locuit în Valea Jiului nu prea am lăsat niciun obiectiv important nevizitat. În locurile care ne plăceau mult, chiar reveneam în fiecare an.
Crucea de la Herculane.

Weekendurile petrecute în Herculane au fost un lucru normal în copilărie. Mai ales spre final de vară, început de toamnă. Vremea era numai bună pentru o baie fierbinte în izvoarele de la Herculane.
Castelul Huniazilor din Hunedoara.

Comments

Narcisa said…
oaaa ce amintiri frumoase! :D
Dan said…
superb!!ce tara frumoasa avem..pacat ca nu este pusa in valoare..

succes in continuare
Aurel said…
Dan, eu cred ca noi suntem de vina pentru ca nu ne punem tara in valoarea. Cand vine vorba de concedii... majoritatea suntem in afara tarii.
Ana Maria said…
Frumoase amintiri! la cat mai multe si de acum incolo! te pup
@Narcisa - si astea sunt doar cateva din pozele pe care le-am scos de la naftalina.

@Dan - Mai ales judetul HD simt uneori ca e putin cam ignorat. Cel putin in reclame si pe net, e mai putin bagat in seama. Si zona e fantastica. Desi am si prieteni care se bucura ca nu e populata zona de turisti.

@Aurel - Si eu merg des in afara. Nici nu as putea sa merg doar prin Romania. E nevoie de o schimbare, sa nu ne plafonam. Cu cat vedem mai multe cu atat apreciem mai multe. Eu sincer, am invatat sa redescopar Bucurestiul calatorind in alte parti si prin intermediul prietenilor din strainatate veniti in vizita.

@Ana - Iti multumesc mult! Doar sa ma sustina mama, si va mai povestesc din trecut, ca intamplari au fost multe, dar cum eu eram mica, imi mai aduc aminte doar bucatele din puzzle.
Alexandra said…
Cat de mult avem nevoie de o educatie in acest sens; sa invatam sa apreciem ce inseamna sa te bucuri de tara ta!