Mergand spre Visehrad - prima zi in Praga

După scurta vizită la Pivovarski Dum, am ieșit înapoi pe străduța principală numită Jecna și am mers drept înainte către Karlovo Namesti (piață). Asta după ce îmi consultasem bunul prieten *The rough guide to Prague* pe care îl achiziționasem cu 11,5 euro de pe BookDepository. Decisesem că e mai bine pentru noi să terminăm de văzut periperiile (orice nu ținea de centru, în cazul acesta) și apoi abia să ne aventurăm spre piața de Crăciun.

Mai ales că noi am aterizat în Praga sâmbătă pe 17 decembrie. Așa că erau încă destui turiști care mișunau prin centrul vechi. Visehrad părea departe de hoardele de turiști și se pare că am ales bine. Plus că a fost o plimbare plăcută. Mai ales dacă ești pasionat de poze, atunci e de rău, pentru că sigur ceva te va face să te oprești din 5 în 5 metri pentru a poza (de fiecare dată altceva).

Odată ajunși în Karlovo Namesti am început să admirăm bisericuțele din zonă. Apropo dacă locuiți în altă zonă a orașului se poate ajunge aici cu metroul (linia galbenă) sau cu un tramvai. Din ce am înțeles zona este un adevărat nod al tramvaielor, de aici putând ajunge oriunde în oraș. Asta explică și aglomerația constantă din zonă!
Apoi deschizând ghidul am aflat că nu e o bisericuță ci primăria (centrul administrativ) din Nove Mesto, adică a orașului nou. Clădirea datează din timpul lui Charles al 4-lea, după care este numită și piața (Karlovo Namesti) el fiind cel care a înfințat aici târgul de vite pe vremuri și fiind una dintre cele mai mari piețe din Europa și cea mai mare din Republica Cehă!
Și chiar lângă noi se afla Biserica Sfântului Ignațiu de Lovola.
În față se întindea parcul din piața lui Carol. Chiar și în preajma Crăciunului parcul tot arăta frumos! Și curat lacrimă în ciuda lipsei de coșuri de gunoi. Sau nu le-am observat eu.
Am mers în jos înspre intersecția cu strada Vysehradska, care promitea să ne ducă direct la țintă. Pe colț la Faustův dům am observat că era un mini târg de brazi care arătau tare bine.
Mai mergând puțin pe stradă în jos am ajuns la Mănăstirea Emauzy care se vede în dreapta pozei. O clădire impresionantă. Ne-a plăcut așa că ne-am rupt din timp și am intrat să explorăm curtea interioară.
Nu am găsit mare lucru, nefiind nimeni în zonă, dar am observat cu stupoare că fix în spatele mănăstirii se afla o terasă de vară părăsită. Bine.. văzusem eu de la intrare niște afișe cu bere, dar tot m-a mirat puțin combinația. Oricum din punct de vedere arhitectural, arată tare bine!
Vedere din spatele mănăstirii.
Apoi urmând șinele de tramvai am continuat să mergem. După 10 metri.. am descoperit încă o biserică. Fără exagerare în scurtul drum de la hotel până aici deja văzusem vreo 5. Ne-am amuzat puțin, am pozat și am continuat să mergem.
Sv. Jan Na Skalce (Sfântul Ioan pe o piatră)
Imediat lângă se afla această casă, superbă dar care părea părăsită. După câțiva pași însă remarc că avea un mare afiș pe poartă care anunța *come in! We are open!* deci se pare că nu am fost singurii turiști induși în eroare de look-ul exterior.
Poliția veghea o intersecție
Deși era sâmbătă, trecut de prânz străzile erau destul de pustii. Doar alți turiști rătăcind sau câte un jogger ocazional.
După cum spuneam, pe o distanță mică 2 biserici!
Și ajungem și în Grădina lor Botanică. Intrăm nestingeriți deși pe acolo era un panou cu o taxă nu se vedea nimeni în zonă care să o încaseze. Aceasta este doar una dintre cele 3 mari grădini Botanice din Praga.
Noi am bănuit că taxa este doar pentru sere văzând că totuși zona este deja mai populată și de populația autohtonă, nu doar de străini. Și în mare chiar părea un loc foarte frumos și liniștit.
Dar din păcate iarnă fiind nu prea aveai multe de admirat. Așa că mai mult ne-am plimbat ca într-un parc și apoi ne-am îndreptat spre ieșire.
Dar chiar înainte să coborâm panta finală am descoperit o mică curte interioară, foarte îngrijită, plină de verdeață și statui + băncuțe! Era locul ideal pentru un picnic sau pentru o ieșire romantică.
Aveai băncuțe și cu acoperiș în caz de ploaie.
Apoi ieșind din grădină am urmat liniile de tramvai până în stație, unde am observat ceva interesant. Nefiind așa mult spațiu pe stradă încât să aibă loc să construiască refugii, constructorii au ridicat șoseaua pe porțiunea aceea mică unde oprea tramvaiul, astfel încât să nu fie aproape nicio diferență de nivel între drum și tramvai. Și da, mașinile opreau fără nicio problemă și așteptau cuminți până când se închideau ușile tramvaiului fără să claxoneze.
Da, pe drum mai trecusem pe lângă o biserică. Dar nu pot nega. arată frumos așa văzute de la depărtare. Și noi deja ne amuzam copios de faptul că Praga e un adevărat oraș al bisericilor, deși cehii nu sunt chiar cei mai religioși conform opiniilor unor prieteni de vârsta mea.
and another one!
Bisericuța numită *Zvěstování Panny Marie*
După ce am admirat multe biserici a venit rândul pub-urilor. Și chiar am văzut vreo 5 aliniate unul lângă altul, fiecare având prețuri și oferte îmbietoare. Dar noi am mai continuat drumul, până am ajuns la o trecere pe sub calea ferată. Am trecut prin acel mic pasaj, am traversat strada și am ajuns pe mica alee în pantă numită Premyslova. Aici chiar de la început am avut ocazia să admirăm una din clădirile în stil cubist din Praga. Recunosc că mie nu prea mi-a atras atenția îndeajuns încât să o pozez.
Am rămas mult mai impresionată de clădirea de lângă și jucăușele raze ale soarelui. Plus că și mica tufă roșie de la geam a reușit să-mi fure privirea. Și ca să revin la subiect.. urmând mica străduță ajungeți chiar la intrarea în castelul Vyšehrad. Vizitarea este gratuită, nu se percepe nicio taxă!

Comments

Narcisa said…
există un loc cu mai multe biserici decât la noi deci? :)
foarte frumoase imaginile, Dia! îmi plac perioadele când oraşele sunt pustii.
Anca said…
Imi pare rau ca n-am apucat sa vad Praga pe indelete, arata minunat si in zonele mai putin turistice...
@Narcisa - Da! Foarte multe biserici. Mai ales in afara centrului! Pana la Visehrad am ras ca prostii numarand biserici. :D

Cat despre turisti am avut bafta, nu era puhoi, fiind inainte de Craciun multi nu erau plecati. Doar pe Podul Karol era nebunie de parca se dadeau euro gratis. in rest linistit pe stradute!

@Anca - Noi am avut app 4 zile, dar tot nu a fost destul. Mai vrem! nici 4 zile nu sunt indeajuns!
dana said…
Si eu regret ca nu am vazut Praga. Dar fiind relativ aproape de tara noastra sper sa o vizitez cat mai curand. Poate in anul ce vine.
Ana Maria said…
La multi ani Dia! Toate cele bune in noul an.
@Dana - Oho, cu masina cred ca e si mai fain sa mergi acolo, mai ales ca poti vizita si alte locatii faine! Eu imi doresc mult sa ajung si in Brno.

@Ana-Maria - La multi ani si tie! Si un an cat mai fain si mai plin de calatorii!