Satul Konjsko - deasupra Lagadinului Ohrid Macedonia

În articolul precedent v-am arătat drumul până sus în sat. Și fiindcă tot am și câteva poze cu satul, am zis că merită să vi le arăt. Mai ales că descoperim aici arhitectură tipică pentru casele de munte și din Bulgaria, Serbia și chiar și România. Încă un alt punct comun al Peninsulei Balcanice. Mai ales că sus pe acolo vremea era mai nemiloasă și zăpezile mai mari.

Așadar să pornim la o mică plimbare prin micul sătuc uitat de macedoneni, numit Konjsko. Un loc ce se poate dezvolta doar cu ajutorul turismului. Aviz amatorilor, fiind în zonă mulți crescători de diverse animale puteți achiziționa direct de la țărani brânză, lapte și altele. Plus există destule locuri de campare pentru cei care doresc panoramă și un cer plin de stele. Iar vara, este foar plăcut în zonă, nefiind nici foarte cald noaptea, dar nefiind nici frig. Așa că e un loc fain pentru cei care călătoresc *on a budget* și nu doresc să doarmă pe plaja pietroasă din Lagadin.
La intrarea în sat, deja se văd primele case locuite.
De asemenea vedem și câteva case mâncate de vreme.
Unele ajungând adevărate ruine.
Dar mai zărim și câte o curte veselă cu diverse orătănii.
Totul este făcut aproape în întregime din piatră, asta și fiindcă piatra se găseste la discreție în Macedonia, și fiind cel mai ieftin material de construcție azi și probabil și în vechime. MK fiind o țară plină de munți și dealuri pietroase, a făcut în așa fel încât să profite de pe urma acestui neajuns.
Și acum călătorind dinspre Kyustendil (granița cu Bg) spre Ohrid o să vedeți o sumedenie de cariere de extracție a pietrei.
Panorama văzută din sat. Acolo jos se poate admira lacul Ohrid și în spate imenșii munți ai albanezilor ce le fură soarele macedonenilor.
Privind înspre Ohrid (orașul) acolo în golfuleț. Și lacul la jumătatea lui Ianuarie!
Mai aruncăm o privire înspre orășele, înspre golf și ...
ne pregătim sufletește pentru coborâre, uneori pe fund în jos, uneori reușind să ne menținem echilibrul în picioare!
Și uite așa am petrecut la jumătatea lui Ianuarie o zi superbă în Parcul Național Galicița din zona Ohrid. Și din ce am înțeles, zona este și mai faină de escaladat primăvara-vara, doar că este mai dificil din cauza temperaturilor uneori ridicate.

Comments