Statiunea Nisipurile de Aur Litoral Bulgaria

Tot in septembrie anul acesta am ajuns și prin stațiunea Nisipurile de Aur, de lângă Varna. Nu mai fusese pe aici niciodată și tot ce știam despre stațiune era fie de la Tv (de cele mai multe ori doar de rău) și de pe blogurile unor oameni mulțumiți.

Nisipurile de Aur este una dintre cele mai vechi stațiuni din Bulgaria. Se află la doar 15 km de orașul Varna. Sunt autobuze care fac legătura între stațiune și oraș la fiecare jumătate de oră (uneori în sezon chiar la 15 minute). Biletul era în jur de 1,50 leva (vara trecută).

Vechea denumire a stațiunii este Uzun Kum (Nisipurile Lungi) probabil pentru că stațiunea are în jur de 3,5 km de plajă în lungime, și în jur de 100 de metri în lățime. Și chiar lângă stațiune se află superbul parc natural *Nisipurile de Aur*, ce are o suprafață de 1320 de hectare. E perfect pentru o plimbare în natură, pe jos sau cu bicicleta, precum ne arată cei de la mtbtours.ro. Filmuleţul lor e o demonstraţie faină că există viaţă şi după all inclusive.

Am auzit pe acolo și o legendă destul de drăguță despre locație, cum că niște pirați ar fi îngropat pe acolo o comoară (cu mult aur), pe care ulterior când nu mai erau în pericol, nu au mai reușit să o găsească. Și se spune că aurul s-a transformat între timp în nisip de unde și nisipul auriu din stațiune.
Terasa-Restaurant a hotelului Grifid Vistamar. Un hotel care m-a impresionat în mod deosebit pentru că avea multe din camerele cu vedere către mare dotate cu balansoar.(din păcate nu toate). Oricum mi s-a părut un loc frumos (și romantic) pentru a admira un răsărit sau un apus.
Plaja era de vis - final de septembrie și vremea era bună de plajă, păcat doar că eu sunt mai frigurici de fel și nu prea îmi place să intru în apă sub 22 de grade. Eu o prefer mai spre 23-24 de grade dacă se poate. Am prins-o așa de exemplu anul trecut.
Tot pe plajă, în zona Grifid - Melia Grand Hermitage.
Mi-a plăcut la nebunie să pot vedea stațiune în extra sezon, pentru că m-am putut bucura de peisaje, de mai multă liniște, de o plajă goală, de puțini bișnițari și în pauza de prânz nu am așteptat un ceas până să ne potolim foamea. Nu am fost niciodată în Nisipuri în sezon, dar la final de septembrie e de vis. Și cel mai important lucru este ca începând cu 1 septembrie de obicei hotelurile oferă foarte multe oferte speciale (nopți gratuite) ca să te atragă.
Panoramă a zonei central-sudice a stațiunii. Poza este făcută din Sky Bar-ul hotelului Marina Grand Beach. Probabil și prețurile sunt pe măsură, dar este un loc care merită vizitat dacă sunteți la fel de pasionați să vedeți un oraș/zonă de sus.
Plaja sudică. Îmi plac umbreluțele astea rustice!
Privire către întreaga stațiune Nisipurile de Aur. De acolo de pe hotel chiar am putut să realizez ce frumoasă este într-adevăr zona. Doar plimbându-te printre hoteluri riști să cazi în extrema cu *ah.. e doar o stațiuni plină de beton*. Dar sus din sky bar, am realizat ce superbe sunt împrejurimile, și am început să mă gândesc și eu la un mountain biking pe acolo prin vara anului ce urmează. Mai ales că am de unde alege din multitudinea de trasee marcate prin parcul național.
Privire către sud, către zona cunoscută sub numele de Chayka.
Plaja de aur și apa albastră a Mării Negre.
Cel mai amuzant mi s-a părut Mc Donald's-urile de prin aceste stațiuni. Ele nu sunt clădiri în sine ci oarecum niște tonete. Eu oricum nu sunt fan, dar prin Bulgaria în ultimul an am văzut cele mai micuțe și mai ciudătele restaurate Mec.

Comments

Roxana said…
Mi-a picat la tanc soarele asta si marea si caldura, avand in vedere ca afara ploua cu nemiluita! Oricu, fie vorba intre noi, n-as plange daca as vedea niste fulgi! :) Foarte frumoase pozele, imi faci dor de vara...
Aurel said…
Imi aduc si acum aminte de concediul din 2010 de la Nisipurile de Aur. Cred ca a fost unul dintre cele mai frumoase concedii!

P.S: Superbe pozele!
@Roxana - Eh, vara pica bine mereu. ;) Desi ca si tine, adora si vara dar si iarna cand ninge! Nu ma pot decide.

@Aurel - Eu acum am fost prima data. Dar sigur m-as mai duce. Desi probabil as alege ceva mai retras. Nu sunt genul de om pentru Nisipuri ;)