Bulgarii din Sofia sustin Protestele din Piata Universitatii

În urmă cu puțin timp am aflat de Protestul BULGARILOR de azi de la Ambasada României din Sofia. Povestea protestelor bulgărești a început cam tot acum 2 săptămâni. Aproape în același timp cu micile noastre proteste, doar că în Sofia acestea au loc împotriva gazelor extrase din șisturi ce ar afecta serios ecosistemul în zona Dobrogei bulgărești (și foarte probabil și în Dobrogea noastră). Compania care dorește să facă acest lucru se numește Chevron și ei fiind americani, nu sunt interesați de pânza freatică dintre Europa și România.

Ca să vedeți ce vor ei să facă, vă arăt un citat din Adevărul - În prezent, există o modalitate mult simplificată de a "convinge" gazul să iasă din alveole: injectarea - pe adâncime şi apoi pe orizontală şi sub înaltă presiune, a unui cocteil, format din apă, nisip şi anumiţi compuşi chimici. Procedeul, denumit "fracking" fisurează roca şi eliberează astfel gazele.

Astfel că după multe zile în care și ei au ieșit în stradă, au scandat și au încercat să-ți arate nemulțumirea în fața conducerii lor, au decis că poate au mai mult noroc dacă ne implică și pe noi. Și astfel, în jur de 100 de activiști (conform agenției de presă Fokus) au mers astăzi și au îndurat frigul din Sofia (unde a fost la fel de rău ca și în București) și au protestat aproape 2 ore.

Ei au încercat să atragă atenția autorităților române spunându-ne că și a noastră Dobrogea poate avea de suferit în urma acestor procese de extracție. Cel mai frumos mi s-a părut faptul că s-au chinuit să facă bannere în limba română, o română chiar foarte corectă! Și cel mai mult m-a uimit mesajul *În solidaritate cu protestarii români, împotriva sistemului*. E uimitor să vezi că sofioții și-au pus speranța în noi și au ieșit în stradă cu pancarte bilingve!
După cum spuneam, prima poză a protestului pe care am văzut-o pe Facebook, astfel ajungând să găsesc unul din oamenii care a fost astăzi acolo și care mi-a permit să-i folosesc pozele pentru a populariza protestul lor și în România.
Stop Fracking now! Go Frack yourself! - au fost sloganurile zilei astăzi la ambasada noastră din Sofia. Verbul to Frack referindu-se la modalitatea de extragere a gazelor.
Solidaritate există! E frumos să vezi că totuși mai există o șansă pentru Balcanici.
Împreună cu Protestatarii noștrii din Piața Universității!
Chevron, don't frack with Dracula! ;)

Comments

Anonymous said…
Exista la un moment dat in Sofia un liceu cu predare in limba romana, asa ca nu ma mira corectitudinea pancardelor.
De liceu nu știu foarte mult, dar Limba romană se studiază la facultate, sunt 2 secții, una de Limbă Română și una de Balcanistică. Secții care există în fiecare an.
Roxana said…
Cel mai mult mi-ar placea, recunosc, ca in urma acestor proteste ceva-ul ala care s-ar schimba sa fie in bine. :) Doamne, ajuta!
Eu sper că o să fie bine! Nu vreau să cred că se poate mai rău.