Centrul Vechi noaptea Praga Cehia

by - January 12, 2012

După plimbarea pe lângă Vltava am zis că totuși este păcat să nu trecem prin Piața Centrală a orașului, unde se afla atunci și Târgul de Crăciun. M-am gândit că s-ar putea să fie cât de cât aglomerat, dar nu mă așteptam să fie chiar așa. Încă de dinainte de a intra în piața drumul se blocase, oamenii erau peste tot și trebuia să facem slalom. Dar era sâmbătă seara, deci probabil mai erau în zonă și alți city break-eri.

Dar era așa frumos luminat.. încât am uitat repede de puhoi. Mai ales că în jur mirosea a turtă dulce, vin fiert și castane prăjite. Ei bine, eu am fost ca un mic copil văzând castanele. Am tot zis acest lucru dar îmi pare rău că la noi în București nu se găsesc pe toate drumurile. Revenind la Praga, în micuța piață de Crăciun se găseau de toate, de la fel de fel de cărnița la grătar și până la tone de brânzeturi de mai orice culoare. Plus că văzusem parcă și niște gulaș la un moment dat.

Oricum vă recomand să ajungeți aici ori mai devreme ori într-o zi de săptămână. Noi am revenit aici lunea, când ne-am putut bucura în voie de tarabe. Încă era popor, dar nu era înghesuială! Recomand să încercați castanele și cârnăciorii cu vin fiert. Chiar dacă prețul este cam mare, o singură dată acolo în târg trebuie încercați. O să pară mai gustoși!
Intrând în Piața Centrală din centrul vechi al Pragăi. Agitație mare peste tot, oamenii ce făceau poze, oameni ce testau diversele produse culinare, muzică live ce răsuna de undeva din centrul pieței și multă voioșie!
Grecii erau prezenți și pe aici cu Gyros și Vin fiert.
Catedrala Sfântului Nicolae (Kostel sv. Mikuláse) este o clădire ce datează aproximativ din anul 1273. Inițial o mică biserică parohială pentru husiți și reformați, clădirea a suferit o schimbare totală în secolul 17, când în urma unui incendiu a fost refăcută mai mare și respectând stilul baroc. Intrarea este gratis și dacă sunteți norocoși poate prindeți și un concert de orgă!
Piața centrală plină de oameni și luminițe! De asemenea privind înspre clădirea Primăriei (Staroměstská radnice) care găzduiește și celebrul orologiu (Staroměstský orloj) care adună mase de oameni la fiecare oră fixă! Are loc acolo un mic spectacol de păpuși.
Probabil una dintre cele mai celebre clădiri din Praga, Biserica Tynsky (Kostel Matky Boží před Týnem) ce deține niște turnuri ce măsoară în jur de 80 de metri. Definitivarea clădirii în forma în care este astăzi a avut loc cândva prin secolul 14. Inăutrul ei se află cea mai veche orgă din Praga. Și chiar dacă nu sunteți catolici o să vă invit să asistați la un astfel de mini concert! Mai ales în perioada Crăciunului e ceva de vis!
Spre rușinea mea, nu am reușit să găsesc intrarea în biserică. E singurul lucru de care îmi pare rău, mai ales din moment ce era așa de faină pe exterior. Dar dacă voi ați găsit intrarea, vă rog anunțați-mă că poate mai ajung și a doua oară trebuie să fie cu noroc!
Eu mă mir că în ciuda aglomerației mai erau și mașini în zonă.
Clădiri superbe în toate părțile, brăduți și atmosferă perfctă de Crăciun, păcat doar că zăpada mult dorită de mine lipsea cu desăvârșire. Poate next time! Tind să cred că zona ar fi arătat și mai fain cu puțină mantie albă.
Un mic turn al prințesei se pare.
Bucurându-ne de atmosfera de Crăciun din piață!
Prin zonă am descoperit și un mic muzeu de ceară ce avea expusă în vitrină personaje din Harry Potter, dar cum noi venisem pentru puțin timp și pentru oral am zis pas.
Arhitectura este de vis în piața centrală din Praga!
LinkTurnul cu orologiu. Un loc superb unde pentru o sumă de 100 czk puteți admira întregul centru. Care este de vis și ziua și seara! Până ajungem și noi acolo o să vă las cu o panoramă de 360 de grade făcută de acolo din turn, ca măcar să știți ce pierdeți dacă nu urcați!
Powder Tower sau Prašná brána pe cehă este una din cele 13 vechi porți de intrare în oraș, actualmente una din intrările către centrul vechi venind dinspre Piața Wenceslas. Turnul are în jur de 65 de metri înălțime. Se afla pe cea mai importantă rută și anume *Drumul Regal* pe care regii îl parcurgeau la încoronare către catedrala Sfântul Vitus din interiorul castelului.
Și în prima seară chiar când deja picioarele nu ne mai ajutau, a început și o ploicică care nu a durat mult, dar ne-a udat pe noi puțin până la hotel. Da, noi ne-am încăpățânat să mergem pe jos ca să apucăm să mai vedem diverse lucruri pe traseu.

You May Also Like

7 Comments