Indrazneste sa explorezi!

În timp am avut ocazia să văd mulți oameni care se temeau să meargă *off the beaten track* sau mai pe românește să bântuie și să bălăurească pe unde le spune instinctul. Deși sunt o fire mai panichici uneori, tot am avut parte de destule aventuri când am spus da instinctului și am ales să văd și să descopăr ceva nou!

Poate unele nu au fost cele mai bune idei (să pierdem traseul prin munți aventurându-ne pe potecuțe) dar toate au avut un final fericit și ne-am ales cu o poveste pe măsură. În ziua de azi Bulgaria a devenit un adevărat bau-bau care nu face decât să pândească mașinile românești ce trec granița și apoi sar pe ele. E păcat de mentalitatea asta pentru că așa se dezvoltă turismul all inclusive și locuri superbe de pe traseu rămân flămânde după turiști!

Numai în zona Veliko Târnovo sunt atatea locuri superbe de descoperit și cu toate astea sunt atât de mulți care nu opresc nici în oraș sau care dacă opresc se limitează la o tavernă și la o vizită scurtă pe dealul Țareveț.

Eu explorând am descoperit minunățiile de sătuce numite Hotnița și Emen, unde am găsit cascade superbe, un mic canion, peisaje de vis și drumuri libere. Aste e avantajul când mergi pe cărări nebătute. Drumurile sunt goale, peisajele îți taie respirația uneori și mereu te vei întoarce cu poze și o poveste pe cinste!
O inscripție găsită prin Veliko Târnovo în timp ce mă plimbam pe străduțele de acolo. O explorare cu mai multe fotografii puteți să găsiți aici. Zona este superbă și merită vreo 2-3 alocate doar pentru o plimbare pe străduțe. Mai ales dacă vă plac și animăluțele!
Pe un drum pustiu, probabil chiar abandonat între satul Momin Sbor (se afla chiar lângă drumul de Sofia) și Hotnița. Pe cei câțiva kilometri nu am întâlnit nicio mașină. Ce-i drept, drumul era îngust și prost pe alocuri, dar peisajele erau faine, fiindcă nu era trafic nu aveam de ce să ne grăbim așa că opritul pentru poze era la ordinea zilei!
Cum să nu îți vină să tot stai și să mai furi un cadru? Și culmea e că au am ajuns pe aici din greșeală, pentru că drumulețul asta era marcat prost (adică ca fiind mai bun) pe o hartă a zonei. Probabil șoferul m-a mormăit că l-am băgat pe drumurile astea, dar totuși s-a bucurat și el de peisaj.
La un moment dat am întâlnit și câmpuri de floarea soarelui. Asta după ce ne întrebasem câțiva kilometri dacă sigur am luat-o bine și pe drumulețul pe care trebuie. Harta asta a mea ne mai încurcase odată. Dar oricum eram deciși să mergem înainte să vedem unde ajungem.
Lângă Hotnița, la cascada Kaya Bunar cum i se spune în ziua de azi. Deși am văzut că localnicii îi spun *Hotnișki Vodopad* după numele satului. Să acordați o mare atenție indicatoarelor din zonă care sunt minuscule! dacă vedeți un mic lemn în formă de săgeată, ai bine vă rog să vă apropiați ca să puteți citi ce scrie.
Și cu toate că drumul e tricky, indicatoarele sunt aproape lipsă, eu nu am văzut ca zona asta să ducă lipsă de turiști pe timpul verii. Și de multe ori.. jumătate din cei prezenți în zonă sunt străini.
Cât despre explorat, mi s-a întâmplat să ne pierdem și prin alte zone, pe lângă Varna în timp ce mergeam spre Albena, ajunsesem la cucuieții din deal pe naiba știe ce câmp. Drumul se îngustase și era invadat de bălării, dar asta chiar nu era problema. Noi ca niște deștepți uitasem să facem și plinul așa că motorina era cam pe terminate. Deși era noapte, beznă și motorina către 0, tot am avut parte de o experiență interesantă! Am fost opriți și de poliție apoi fix după ce am ieșit din acest câmp. Moment în care ne-am dat seama că actele erau la recepția hotelului.
Cascada și lacul Hotnița!
Un loc numai bun de picnic.
Tind să cred că atunci când îți permiți o evadare ai parte de ceva frumos. Și nu e bine să pleci cu ideea *aoleo ce o să mi se întâmple?* pentru că fix atunci vei păți ceva rău! Cel puțin la mine optimismul în excursii a mers de minune și am reușit să dau peste oameni de nota 10, care m-au ajutat. Totul stă în atitudinea ta, dacă pleci la drum vesel, așa te vei duce tot drumul. Și spun asta duupă multe aventuri cu a noastră mașină prin Bulgaria și Macedonia. Da, orice se rezolvă! Și ce este cel mai fain.. e că poveștile rămân!

Comments

Ioana said…
Superb, daca as fi vazut doar pozele, fara text, nici ca m-as fi gandit ca sunt din Bulgaria :-)
Roxana said…
Frumos! Trebuie sa recunoastem ca aventurile cele mai nastrusnice fac amintirile cele mai de pret. :)
@Ioana - si eu am ramas placut surprinsa de peisajele pe care ni le poate oferi zona. Chiar vreau sa mai explorez zona si vara asta. Sigur mai gasesc eu ceva pe acolo! :) Am deja o idee.

@ROx - Da, asta clar! :) Peripetiile sunt greu de uitat.