Plimbare pe langa Vltava Praga Cehia

După vizitarea fortăreței Vyshehrad, am luat primul tramvai care ducea către o zonă mai centrală. Nu aveam o țintă anume, fiind deja obosiți. Doream doar să mai vizităm ceva cât încă era lumină. Astfel am ajuns lângă Teatrul Național (Národní divadlo). O clădire spectaculoasă ce datează din a doua jumătate a anilor 1800.

Se pare că teatrul național din Cehia este un simbol foarte important al cehilor. Ce este important este faptul că această clădire a fost construită din banii publici, doar că nu în felul în care ne-am gândi noi azi ci prin donații din partea tuturor. Așa că de la mic la mare, de la bogat la sărac fiecare a donat câte un bănuț. Pietrele pentru fundație se spune că au fost aduse din diverse locuri cu o importanță istorică din zona Moraviei și a Boemiei. Clădirea a fost dată în folosință în 1881.
Stația de tramvai de lângă teatru.
O imensitate de clădire plină cu aur. E totuși o minune că nu s-a găsit niciun viteaz să încerce să râcâie aurul de acolo precum făceau cândva mercenarii otomani în Sfânta Sofia. Clădirea este chiar foarte bine păstrată. De asemenea înăuntru este găzduită și opera din ce am înțeles.
Cel mai util tramvai (pentru noi!) a fost numărul 22. Și asta pentru că pleca direct de lângă hotel (Stația de metrou I.P. Pavlova) și ajungeam cu el fie la Tesco-ul mare de la stația Národní třída (unde se spune că a început revoluția de catifea) sau direct la Castelul din Praga. Și în plus se mișcă foarte bine!
Clădirea văzută dinspre Cafeneaua Slavia, un fel de Capșa a cehilor. Și fiind chiar la apă și pe ștrasse era plin ochi în interior când ne plimbam noi prin zonă.
Chiar am observat că linia de tramvai (pentru că prin centru mai mult tramvaie erau) era sfântă pentru șoferi. El cel puțin nu am văzut niciun agitat care să claxoneze și să o taie pe linia de tramvai. Se mai agitau și cehii că doar sunt slavi, dar măcar stăteau cuminței în coloană. Cel puțin în centrul orașului. Astfel că tramvaiul avea cea mai bună viteză la suprafață și s-a dovedit un prieten de nădejde care ne-a ajutat să vedem mai mult într-un timp scurt.
Privind către castel pe care plănuiam să-l vizităm a doua zi. Dar pe moment nu bucuram de panoramă și de poduri. Karluv Most arată mult mai fain de aproape! Un mare minus mi s-a părut faptul că podurilor lor nu sunt așa de scoase în evidență prin iluminare precum cele din Budapesta.
Picture time!
Soarele se pregătea să apună și noi nu eram încă dornici să abandonăm vizitatul. Așa că văzând că soarele se ascunde încet pe după clădiri, am mărit și noi puțin pasul.
Străzi curate și puțini turiști.
Dar cum ne apropiam de Karluv Most cum turiștii erau peste tot și colac peste pupăză ne-am trezit și într-o zonă invadată de diverse păsări zburătoare.
Intrarea pe Karluv Most. Pe principiul am venit, am văzut și ne-am duuuus repede! Pe pod era așa de aglomerat că parcă era concurs, așa că am decis să vedem ce se mai găsește în zonă. Și mi-am propus să revin aici foarte matinal ca să pot admira podul și panorama în voie!
Am mai mers puțin și am găsit alt loc superb de admirat panorama, mai ales că se lăsa seara și aprindeau luminile sus la palat. Iar în jurul noștru se aflau diverși negri îmbrăcați în costume de *marinar* albe care ne invitau foarte politicos la un *boat trip*, doar că pe așa ger, nu prea aveau succes!
Și la ei se pare că grafity-ul este nelipsit. Din fericire nu au apucăt să facă asta și pe clădiri importante de patrimoniu (în ciuda lipsei gardienilor).
Dar ca noi mai erau și alți doritori de poze.
Privire către pod. Multe terase goale. Doar era ger!

Comments

Roxana said…
5926. Ma uit la ea de vreo cinci minute bune... Superba! Frumoase foto, amintirile banuiesc ca sunt si mai frumoase. :)
sunt excelente fotografiile, felicitari!
textul, ca deobicei, o descriere a ceea ce trebuie ;)

spor in continuare!
Ioana said…
Eu m-am nimerit in iulie in Praga, iti dai seama ca e o diferenta imensa intre pozele mele si ale tale! :-))) Intr-adevar, as fi simtit parca nevoia de putintica zapada...
@Roxana - Da, amintirile sunt si mai frumoasa, plus ca inca imi mai simt putin picioarele dupa atata drum batut la pas ;) Am si un mic filmulet doar trebuie sa-l termin de montat.

@Octavian - Mersi mult! Incerc pe cat posibil sa aduc in lumina lucruri interesante. Chiar mi s-a parut super ca teatrul a fost facut din donatii.

@Vulpita - Iti multumesc mult de vizita si ma bucur mult de apreciere. E un oras unde e greu sa nu faci poze bune.

@Ioana - Ai mei au fost in august (si mai rau dpdv al hoardei de turisti pe metru patrat) asa ca imi dau seama de diferenta. Chiar daca am inghetat pe alocuri.. a meritat sa merg in extra sezon!
Ioana said…
A, cand am fost eu la inceput de iulie nu erau prezente hoardele de turisti, slava Domnului! Nu stiu cum, dar am avut noroc, iar Praga mi s-a parut deosebit de relaxanta... Ma refeream la diferenta de lumina, peisaj si temperatura :-)